Θρησκευτικά: Προθεσμία για να δηλώσουν οι γονείς απαλλαγή από το μάθημα για τα παιδιά τους

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
5 Min Read
Τη στελέχωση των σχολείων -άμεσα- και με 5000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών εξήγγειλε η υπουργός Παιδείας κατά τη διάρκεια περιοδείας στη Β. Ελλάδα

Eως τις 21 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταθέσουν οι γονείς τη δήλωση απαλλαγής των παιδιών τους από το μάθημα των θρησκευτικών, ενώ η υπουργός Παιδείας εξήγγειλε ότι προχωρούν άμεσα και οι διαδικασίες για τους 5.000 μόνιμους στα σχολεία. Οπως ανακοίνωσε σήμερα, το υπουργείο Παιδείας, ειδικά και αποκλειστικά για το σχολικό έτος 2020-21,η Υπεύθυνη Δήλωση για χορήγηση απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών μπορεί να υποβληθεί έως και τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020.

-Advertisement-

Οσον αφορά στους διορισμούς, που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως, κατά την περιοδεία, που πραγματοποίησε χτες Πέμπτη, στους Νομούς ΘεσσαλονίκηςΚιλκίςΠέλλας και Ημαθίας, γνωστοποίησε ότι προχωρά η διαδικασία για τους μόνιμους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση «Οι περιφερειακές διευθύνσεις, τα στελέχη -και του υπουργείου Παιδείας και του ΑΣΕΠ– εργάστηκαν νυχθημερόν σε πολύ δύσκολες συνθήκες εν μέσω πανδημίας, δώσαμε αγώνα για να βγουν οι προσωρινοί πίνακες ενάντια σε όσους λέγανε ότι αποκλείεται να βγουν, όμως η ξεκάθαρη εντολή που είχαμε δώσει ήταν να προχωρήσουν πάση θυσία οι πίνακες. Αυτή τη στιγμή εξετάζονται οι ενστάσεις και με βάση την πληροφόρηση από το ΑΣΕΠ θέλω να πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες και οι μόνιμοι διορισμοί θα προχωρήσουν. Ο προγραμματισμός είναι τουλάχιστον οι πρώτοι 5.000 να προχωρήσουν άμεσα», τόνισε η κυρία Κεραμέως και υπογράμμισε ότι «μετά από πάρα πολλά χρόνια οι διορισμοί των αναπληρωτών έγιναν πολύ νωρίτερα», προσθέτοντας πως μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα έχουν ζητηθεί οι ενημερωμένες λίστες με τα κενά στις σχολικές μονάδες και άμεσα θα προχωρήσει και η β’ φάση των προσλήψεων αναπληρωτών.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων τόνισε πως «η γενική στόχευση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η επιστροφή στην κανονικότητα και για εμάς ήταν πολύ σημαντικό να επιτρέψουμε στα παιδιά να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο, με αυξημένα μέτρα προστασίας και πρόληψης».

Η κ. Κεραμέως διευκρίνισε πως τα μέτρα, που περιγράφονται αναλυτικά στις σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις αφορούν μία διαδικασία, η οποία είναι δυναμική και «καθώς τα δεδομένα αλλάζουν κάθε μέρα, θα προσαρμοζόμαστε διαρκώς, αναλόγως πώς θα εξελίσσεται η πανδημία, που σημαίνει ότι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα μπορεί να οδηγούμαστε είτε σε αυστηροποίηση των μέτρων, είτε και στη χαλάρωση τους».

Σε ό,τι αφορά τις αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες, που υπολογίζεται ότι μπορεί να προκύψουν λόγω των ειδικών αδειών όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή της προσωρινής αναστολής τμημάτων ή και σχολικών μονάδων σε περίπτωση κρουσμάτων κορονοϊού η υπουργός αναφέρθηκε στις προσλήψεις αναπληρωτών με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας εξηγώντας πως επιλέχθηκε η λύση αυτή καθώς «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία και άρα για το διάστημα που θα υπάρξει η ανάγκη για αναπλήρωση και οφείλουμε να διαχειριζόμαστε με σεβασμό τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου». Διευκρίνισε, ωστόσο, πως οι τρίμηνες συμβάσεις δύνανται να ανανεώνονται όπου και για όσο θα υπάρχει ανάγκη συνέχισης της αναπλήρωσης, ενώ οι εκπαιδευτικοί που θα καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες θα έχουν αυξημένη μοριοδότηση.

Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας των ευάλωτων ομάδων από την έκθεση στον κορονοϊό και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων η υπουργός τόνισε πως δεν υπάρχει περιορισμός ως προς την εργασιακή κατάσταση των γονέων που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στα ολοήμερα τμήματα, ώστε να μη χρειάζεται να τα προσέχουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους, σημειώνοντας πως θα γίνουν και προσλήψεις προκειμένου να «σπάσουν» και τα τμήματα αυτά.

Στις συναντήσεις που είχε η υπουργός Παιδείας με τους εκπαιδευτικούς πέρα από την προετοιμασία για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τις μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, τα νομοσχέδια του υπουργείου που θα κατατεθούν στη Βουλή το επόμενο διάστημα, την προσφυγική εκπαίδευση, την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, την καθολική εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης και τον σχεδιασμό αξιοποίησης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών δομών με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, καθώς και για τη συνολική ενδυνάμωση του δημόσιου σχολείου.

ethnos

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *