Λαμία : Παραχώρηση σε… “νοικοκυρά” για παλιά χρωστούμενα της Π.Ε.Λ; Ερωτήματα χωρίς απάντηση στο Δ.Σ (βίντεο)

Lamianow.gr
Lamianow.gr 1 εβδομάδα ago 2 comments
Updated 2022/07/29 at 8:26 ΠΜ
7 Min Read
papouytsas

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Λαμιέων Νίκου Πάπουτσα το βράδυ της Τετάρτης (27/7) στην συνεδρίαση του Δ.Σ -στην αίθουσα “Λάμπρος Παπαδήμας”- o οποίος μίλησε για εταιρεία (Μ.ΙΚΕ) η οποία όπως τόνισε πως με απευθείας ανάθεση θα αναλάβει να τρέξει την έκθεση “Lamia Expo 2022” από 23 έως 28 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ άλλων ο κ. Πάπουτσας ζήτησε να μάθει αν η ανάληψη της εκτέλεσης του έργου από την συγκεκριμένη εταιρεία η οποία εκπροσωπείται από μια “νοικοκυρά” έχει σχέση με παλιότερα χρωστούμενα του Ν.Π.Δ.Δ, ΠΕΛ, προς άλλη εταιρεία…

“… γνωρίζετε ότι η εταιρεία έχει συσταθεί 22/3/2022, έχει μετοχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ και έχει ως μοναδικό εταίρο και διαχειριστή -όπως δηλώνετε στην ΙΚΕ- μια κυρία που έχει ως κύριο επάγγελμα οικιακά;… Δλδ ο φορέας ΠΕΛ ανέθεσε το έργο σε μια νοικοκυρά; Θα ήθελα να μας απαντήσετε και σε ένα άλλο ερώτημα κατά πόσο αυτή η εταιρεία σχετίζεται με παλιότερες οφειλές του ΝΠΔ Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας για το οποίο μάλιστα έχει επιβληθεί και συντηρητική κατάσχεση. Να μας απαντήσετε αν έχουν σχέση και για ποιο λόγο αυτή η εταιρεία ανατέθηκε χωρίς διαγωνισμό να αναλάβει την εκτέλεση του έργου” τόνισε ο κ. Πάπουτσας και συνέχισε:

Διαβάστε την ανάρτηση του Νίκου Πάπουτσα

“Σε εταιρεία με μοναδικό μέλος μία «νοικοκυρά», ανέθεσε η ΠΕΛ ΑΕ την διοργάνωση της έκθεσης LAMIA EXPO τον Σεπτέμβριο του 2022.
Στην συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα στις 06-07-2022 τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή ο Δήμος Λαμίας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Επιμελητήριο Φθιώτιδας και η αναπτυξιακή εταιρεία ΠΕΛ ΑΕ μετά του Προέδρου της, έδωσαν το σύνθημα της επανεκκίνησης της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας με τη Γενική Έκθεση «Lamia Expo 2022» από 23 έως 28 Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφεραν βασικός σκοπός είναι η αναγέννηση της εκθεσιακής δραστηριότητας στο κέντρο της Ελλάδας, ώστε αυτή η πρώτη «Lamia Expo 2022» να αποτελέσει πόλο έλξης για τον εσωτερικό επαγγελματικό τουρισμό με μια σύγχρονη ματιά. Ανέθεσαν δε οι παραπάνω φορείς ως μέτοχοι του νομικού προσώπου της ΠΕΛ , ΧΩΡΊΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌ, την διοργάνωση της έκθεσης στην εταιρεία με την επωνυμία «PRO EXPO ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε» με έδρα την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 131 Α στην Ν. Ιωνία Αττικής.

Ξέχασαν βέβαια να μας πουν, με ποια κριτήρια, με ποια αμοιβή και με ποιες εγγυήσεις αποφάσισαν να επιλέξουν την εν λόγω εταιρεία PRO EXPO, η οποία συστήθηκε στις 22-03-2022, έχει μετοχικό κεφάλαιο μόλις 1.000€ και μοναδικό εταίρο και διαχειριστή , φυσικό πρόσωπο που ως επάγγελμα δηλώνει, ΟΙΚΙΑΚΑ.

Ερωτήματα αμείλικτα που ζητούν απαντήσεις…

Δυστυχώς ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΊΑΣ ΑΝΑΘΈΣΕΙΣ δεν συνάδουν με νέο ξεκίνημα της έκθεσης, αλλά αποτελούν συνέχιση των παλαιών πρακτικών που έφεραν την έκθεση στην σημερινή της παρακμή. Αγαπητοί φορείς εάν έχετε αποφασίσει να λειτουργήσετε την ΠΕΛ με αδιαφάνεια και χωρίς έλεγχο για το που πηγαίνουν τα χρήματα του Λαού της Φθιώτιδας να ξέρετε ότι θα βρείτε απέναντί Σας ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Πλέον δεν έχετε κανένα «άλλοθι».

Νίκος Πάπουτσας”

Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι κανείς δεν επιθυμεί να βλέπει μια ρημαγμένη ΠΕΛ, έρμαιο των κάθε λογής παραβατικών. Σε κάθε περίπτωση όμως τόσο ο φορέας όσο και η δημοτική αρχή θα πρέπει να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις για να σβήσουν τις όποιες σκιές αμφισβήτησης υπάρχουν αυτή την στιγμή μετά την τοποθέτηση και ερωτήματα που έθεσε ο Νίκος Παπουτσας για μια έκθεση που όλοι μας επιθυμούμε να κάνει βήματα μπροστά και όχι πισωγυρίσματα που μας πόνεσαν.

Για τα ζητήματα που έθεσε ο κ. Πάπουτσας τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραϊσκος, χωρίς βέβαια να γίνουμε περισσότεροι σοφοί: “…δεν προβήκαμε να ελέγξουμε την εταιρεία γιατί αυτά που θα παρέχει η εταιρεία στον φορέα είναι εξασφαλισμένα”. Τι είπε με απλά λόγια ο δήμαρχος ναι μεν έχουμε λάβει εγγυήσεις αλλά δεν ελέγξαμε την εταιρεία. Αυτό όπως εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί αποτυπώνει έναν σημαντικό προβληματισμό αναφορικά με τον τρόπο αξιολόγησης μιας παραχώρησης (όπως συμβαίνει εδώ) ή απευθείας ανάθεσης ανεξαιρέτως αν ήταν η μοναδική εταιρεία που εκδήλωσε ενδιαφέρον όπως συμπλήρωσε ο Πάνος Στασινός που είναι μέλος του φορέα.

To διοικητικό συμβούλιο λειτουργεί ανεξάρτητα, απολαμβάνει πλήρης ανεξαρτησίας και στην λήψη των αποφάσεων και στον τρόπο που λαμβάνει τις αποφάσεις και ανέλαβε με μια απόφαση του Δ.Σ να διοργανώσει την έκθεση. Αυτό είναι μια απάντηση που δεν με εκφράζει. Η ουσία της απαντήσεως μου είναι : είχε το Δ.Σ μια πρόταση με νόμιμες διαδικασίες να διοργανώσει μια έκθεση στο χώρο της Π.Ε.Λ, ο Π. Στασινός συμπληρώνει γιατί είναι μέλος του Δ.Σ, η μοναδική πρόταση. Αξιολογήθηκε και κρίθηκε ότι μπορεί να υλοποιηθεί. Ρωτάω, ρητορικό είναι, μετά από 7 χρόνια απραξίας δεν είναι βήμα προς τα εμπρός να γίνει μια έκθεση στο χώρο της ΠΕΛ. Φυσικά και ναι είναι η απάντηση μου…. Η επιτυχία της διοργάνωσης θα έχει θετικό αποτέλεσμα στην τοπική κοινωνία και αυτό θα φανεί… Όχι δεν προβήκαμε να ελέγξουμε την εταιρεία γιατί αυτά που θα παρέχει η εταιρεία στον φορέα είναι εξασφαλισμένα. Το αν θα πετύχει η έκθεση ή όχι είναι θέμα πολλών παραγόντων…” σημείωσε ο δήμαρχος Λαμιέων ο οποίος ωστόσο παραδέχτηκε πως δεν έγινε έλεγχος στην εταιρεία που ανέλαβε να τρέξει την έκθεση, επαναλαμβάνοντας πάντως όσον αφορά τις εγγυήσεις ότι είναι… εξασφαλισμένα.

Το ότι όλοι οι Λαμιώτες θέλουν το αναπτυξιακό εργαλείο που λέγεται ΠΕΛ να λειτουργεί όπως πρέπει και να αναβαθμίσει την τοπική οικονομία είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Σε κάθε περίπτωση όμως όλα τα ζητήματα, πολλώ δε μάλιστα αν πρόκειται για παραχωρήσεις (όπως συμβαίνει στην συγκεκριμένη περίπτωση) ή απευθείας αναθέσεις, σε κάθε τομέα του δήμου, θα πρέπει να εκτυλίσσονται ξεκάθαρα και χωρίς σκιές αμφισβήτησης και αδιαφάνειας όπως καταγγέλλει ο κ. Πάπουτσας.

“Αγαπητοί φορείς εάν έχετε αποφασίσει να λειτουργήσετε την ΠΕΛ με αδιαφάνεια και χωρίς έλεγχο για το που πηγαίνουν τα χρήματα του Λαού της Φθιώτιδας να ξέρετε ότι θα βρείτε απέναντί Σας ολόκληρη την τοπική κοινωνία…” αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο δήμος Λαμιέων κατέχει μετοχικά το 60% του φορέα ΠΕΛ (20% επιμελητήριο, 20% περιφέρεια Στερεάς) και θα πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις τόσο προς το δημοτικό συμβούλιο αλλά και κυρίως τους πολίτες ακόμη και αν κάποιες θεωρούνται αυτονόητες. 

Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
2 Comments
  • Μπράβο στον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο που ανέδειξε το θέμα. Κρίμα για τις -επιεικώς- ανεπαρκείς εξηγήσεις των τοπικών αρχόντων.

  • Αν αυτά είναι αλήθεια…..ερευνήσετε περισσότερο τα γεγονότα , συγκεντρώστε στοιχεία και να κάνετε μια συνέντευξη τύπου για να ενημερώσετε αναλυτικά όλους τους πολίτες της Φθιώτιδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Click to Hide Advanced Floating Content