Νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

Lamianow.gr
Lamianow.gr 2 μήνες ago Add a Comment
Updated 2022/06/07 at 4:02 ΜΜ
6 Min Read

Σε μια νέα σειρά προκλητικών δηλώσεων όσον αφορά τα ελληνικά νησιά προχώρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «θα συζητηθεί η κυριαρχία ελληνικών νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, αν η Ελλάδα συνεχίσει τις παραβιάσεις», ενώ δεν δίστασε να πει πως οι Έλληνες πολιτικοί έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας και «μεγάλη επιτυχία στο κλάμα».

«Η στάση της Ελλάδας μετά τη συνάντηση του προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη δεν προκαλεί έκπληξη. Εδώ και χρόνια υπάρχουν θέματα στα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα. Η Ελλάδα διαπράττει παραβίαση στα νησιά που της δόθηκαν με τον όρο να μην τα εξοπλίσει. Πρόκειται για τον εξοπλισμό των νησιών. Η Ελλάδα συνεχίζει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά. Εμείς έχουμε στείλει δυο επιστολές με τις θέσεις μας στα Ηνωμένα Έθνη.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίσει τις παραβιάσεις σε νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, τότε θα συζητηθεί η κυριαρχία τους. Επειδή δεν μπορούν να απαντήσουν νομικά, γίνονται νευρικοί, δίνουν βλακώδεις απαντήσεις, κάνουν δημαγωγία. Λένε πως η Τουρκία “θέλει να πάρει τα νησιά μας”, οι Έλληνες πολιτικοί έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας. Δεν βγαίνω κάθε μέρα για να κάνω επιθέσεις στην Ελλάδα. Ο λαός μας δεν έχει τέτοιες προσδοκίες. Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών.

Οι δηλώσεις του κ. Δένδια είναι παράλογες. Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα είναι αξιοθρήνητη. Δεν ξέρω αν αυτό εκτιμάται, αλλά η Ελλάδα είναι πολύ καλή στο να κλαίει. Έρχονται στα πρόσωπά μας και μας αγκαλιάζουν. Από πίσω μας όμως, δείχνουν μνησικακία, μίσος και συκοφαντούν. Αυτά δεν ταιριάζουν σε χώρες και κυβερνήτες. Λέω και πάλι ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στις επιστολές μας σαν άνδρας προς άνδρα. Έχουμε έγγραφα, αν δεν σταματήσει αυτή η παραβίαση, θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών».

Ντ. Μπαχτσελί: Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να προκαλέσει ένοπλη σύγκρουση με την Τουρκία

Νωρίτερα την Τρίτη, ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προσπάθησε να κάνει το «άσπρο-μαύρο».

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο Μπαχτσελί επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι, επισκεπτόμενος τα νησιά, προκαλεί για να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης.

Σύμφωνα με τον Μπαχτσελί, ο οποίος εξαπέλυσε απειλές, επιθυμία της Τουρκίας είναι «το Αιγαίο να είναι μια θάλασσα γαλήνης. Αν συμβεί το αντίθετο, μόνο ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θα υποστούν το κόστος των υπολογισμών τους».

«Να ξέρει ο Μητσοτάκης ότι όποιος καβαλάει το άλογο, πέφτει πολύ γρήγορα και ότι στα βουνά που εμπιστεύεται χιονίζει. Όσοι θέλουν να πνιγούν στο Αιγαίο, δεν πρέπει να σταματήσουν να εμφανίζονται μπροστά μας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ένοχη. Τα πρόσωπα και οι καρδιές των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία», πρόσθεσε.

Η Τουρκία «βλέπει»… 922 ελληνικές παραβιάσεις στα νησιά

Πάνω στο ίδιο θέμα, αλλά σε διαφορετικό «μέτωπο» αναφέρθηκε σήμερα, Τρίτη, η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Μπουτσού Ναρίτς Γιοκούβα, λέγοντας πως «οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την επίλυση όλων των προβλημάτων μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».

Υπογράμμισε δε ότι «παρά τις καλοπροαίρετες και ειλικρινείς προσεγγίσεις της Τουρκίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της συμμαχίας, η Ελλάδα δυστυχώς συνεχίζει τον κλιμακωτό, επιθετικό λόγο, την υποκίνηση και τις παράνομες ενέργειες, αφήνοντας αναπάντητες όλες τις εκκλήσεις μας για διάλογο και συναντήσεις και συνεχίζει τις αβάσιμες κατηγορίες της κατά της χώρας μας».

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά νησιά, η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείο Άμυνας επισήμανε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει τις παραβιάσεις της στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, με στρατιωτικά πλοία  και αεροσκάφη και διέπραξε 953 παραβιάσεις το 2022. Και πάλι στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν 73 επισκέψεις στα εν λόγω νησιά, 24 από αυτές από τον υφυπουργό Άμυνας και συνεχίστηκε η παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Πρόσθεσε δε, ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας προς τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς συνιστούν «ξεκάθαρη παραβίαση» των διατάξεων των Συνθηκών Ειρήνης της Λωζάννης και των Παρισίων.

Μάλιστα, είπε ότι εκ μέρους της Τουρκίας λαμβάνονται δια της διπλωματικής οδού οι απαραίτητες πρωτοβουλίες «κατά αυτών των παραβιάσεων και επισκέψεων και διεξάγονται δραστηριότητες στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας».

Ωστόσο, το κρεσέντο προκλητικότητας επεκτάθηκε και στο θέμα της Μεσογείου κάνοντας έμμεση αναφορά σε συνεκμετάλλευση. «Ευχή μας είναι οι Τούρκοι και οι Έλληνες να ζουν με ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια κάνοντας δίκαιη εκμετάλλευση του πλούτου της περιοχής. Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Αναφερόμενη στο ζήτημα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» επανέλαβε ότι η μόνη λύση για το νησί είναι «δύο κυρίαρχα, ίσα και ανεξάρτητα κράτη».

«Σύμφωνα με τις εγγυήσεις και τις συμφωνίες συμμαχίας, στεκόμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας σήμερα, όπως και στο παρελθόν. Ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής της ειρήνης, της ηρεμίας και της ασφάλειας στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και των νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», κατέληξε.

Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Click to Hide Advanced Floating Content