Ματίνα Παγώνη για τον ιό κοξάκι: “Χτυπά παιδιά κάτω των 6 ετών -Πώς μεταδίδεται “

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που νοσούν από τον ιό κοξάκι με τους γονείς να ανησυχούν λόγω της μεταδοτικότητας αλλά και των συμπτωμάτων και κυρίως για τον υψηλό πυρετό.

-Advertisement-

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή καταγράφονται κρούσματα. Ο ιός “προτιμά” παιδάκια ηλικίας κάτω των 6 ετών και αυτή την εποχή βρίσκεται σε έξαρση σημειώνει σήμερα στον LamiaPolis 87,7 η κ. Παγώνη.

«Η νόσος κοξάκι είναι αυτή την εποχή γνωστή. Κάθε χρόνο είναι με εξάρσεις και υφέσεις, και αφορά περισσότερο τα παιδάκια. Τα συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, ο πονοκέφαλος και η κακουχία. Έχει φλύκταινες στον λαιμό στη γλώσσα και στα ούλα. Δεν μπορεί να καταπιεί και δεν μπορεί και το νερό. Η νόσος μπορεί να προχωρήσει και να κάνει εξανθήματα στις παλάμες και στα πέλματα», είπε αρχικά, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό κοξάκι, η Ματίνα Παγώνη επεσήμανε: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο, να πάρει (σ.σ. το παιδί) τα αντιπυρετικά αν είναι υψηλός ο πυρετός και να προσέχουμε να μην δίνουμε στα παιδάκια υγρά που είναι όξινα. Αυτό κρατά 3-5 μέρες και μεταδίδεται με τον αέρα και την ομιλία, τα σταγονίδια και από τις επιφάνειες».

- Advertisement -

«Καλό είναι να έχουν τα παιδιά αντισηπτικό να καθαρίζουν τα θρανία. Όταν δούμε ένα σύμπτωμα, κρατάμε το παιδί σπίτι, για να μην μεταδώσει τον ιό σε άλλα παιδιά στο σχολείο» τόνισε.

Τι είναι το κοξάκι

Η λοίμωξη από ιό κοξάκι αποτελεί ιογενές νόσημα, συχνά της πρώιμης παιδικής ηλικίας, με  συνήθη συμπτώματα όπως πυρετός, εξάνθημα, συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό    ή και το γαστρεντερικό σύστημα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αυτοϊώμενο.

Ο ιός ανήκει στο γένος των εντεροϊών και ταξινομείται σε δύο ομάδες, την ομάδα Α και την ομάδα Β. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της άμεσης στενής επαφή με σταγονίδια του αναπνευστικού (με το βήχα, το φτάρνισμα, την ομιλία) και μέσω της κοπρανοστοματικής οδού.

Λοιμώξεις από ιό κοξάκι παρατηρούνται κάθε χρόνο, αλλά συνήθως παρουσιάζουν έξαρση το φθινόπωρο.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *