Στη Λαμία βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης 8 Μαΐου , ο Διονύσης Σιμόπουλος παρουσιάζοντας το νέο του βιβλίο “Είμαστε αστρόσκονη: Σύμπαν, μια ιστορία χωρίς τέλος”. Ο  διακεκριμένος αστροφυσικός μας ταξίδεψε στην μαγική και συναρπαστική ιστορία της ζωής των αστεριών από τη γέννησή τους ως την καταστροφή τους. «Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη, και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα. Κάποια μέρα θα υπάρξουν άλλοι κόσμοι, γεμάτοι με άλλα όντα, αστράνθρωποι σαν εμάς, που θα γεννηθούν από τις στάχτες ενός, κάποιου, πεθαμένου άστρου. Ενός άστρου που σήμερα το λέμε Ήλιο.

Οτιδήποτε βλέπουμε γύρω μας αποτελείται από τα χημικά στοιχεία που βρίσκονται ελεύθερα στη φύση, από το υδρογόνο έως το ουράνιο. Απ’ αυτά, τέσσερα αποτελούν το 99% των ατόμων του σώματος μας και είναι το υδρογόνο, ο άνθρακας, το άζωτο και το οξυγόνο. Με αυτή την έννοια, επειδή το υδρογόνο γεννήθηκε κατά τη δημιουργία του Σύμπαντος, πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, θεωρώ ότι και τα 2/3 του σώματός μας έχουν ηλικία 13,8 δισεκατομμύρια έτη. Τα υπόλοιπα τρία χημικά στοιχεία γεννήθηκαν με τις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις που έγιναν στο κέντρο των άστρων. Για παράδειγμα, από τις συγκρούσεις άστρων και νετρονίων δημιουργήθηκε ο χρυσός και το ουράνιο. Αυτός, λοιπόν, είναι ο λόγος που θεωρώ ότι είμαστε αστρόσκονη», τόνισε μεταξύ άλλων.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας:

“Όταν ήμασταν μικρά παιδιά κοιτούσαμε πολλές φορές τις παλάμες μας, τα χέρια μας, τον κόσμο γύρω μας και αναρωτιόμαστε έτσι απλά, απλοϊκά, τι είναι άραγε το σώμα μας από τι αποτελείται τελικά και μόνοι μας δίναμε τις απαντήσεις ότι όλα όσα συνθέτουν το ορατό περιβάλλον μας και τα ζωντανά και τα άψυχα, αποτελούνται από άτομα, από πρωτόνια, από ηλεκτρόνια, από νετρόνια, όπως τελικά και όλα τα πράγματα γύρω μας, από τα πιο κοντινά, μέχρι τους πλανήτες και τα αστέρια και καταλήγαμε ότι είμαστε τελικά, πολλά-πολλά μαζεμένα τέτοια υποατομικά σωματίδια και αισθανόμαστε ικανοποιημένοι που ερμηνεύαμε σύμπαν και δημιουργία.

Τότε το παιδικό μυαλό προσπαθούσε να εξηγήσει το σύμπαν με παιδιάστικες σκέψεις και με γυμνασιακές γνώσεις, σήμερα όμως, κατανοούμε ότι οι δικές μας παιδικές απορίες, δεν ήταν παρά οι προαιώνιες απορίες ολόκληρου του ανθρώπινου γένους, από τα πανάρχαια χρόνια και μέχρι σήμερα, αφού ο άνθρωπος είναι το μοναδικό όν, που έχει συνείδηση της ύπαρξης του και ψάχνει συνεχώς και με αγωνία για την θέση του, αλλά και τον ρόλο του μέσα στο σύμπαν.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η λέξη με την οποία ορίζει το μοναδικό αυτό όν, η ελληνική μας γλώσσα : ΑΝΘΡΩΠΟΣ ο ανω θρώσκων, αυτός που κοιτάζει ψηλά. αυτός που κοιτάζει τα άστρα, σε αντίθεση με τα τετράποδα.

Κυρίες και κύριοι.

σε αυτήν την προαιώνια σχέση μας με τα άστρα που ο άνθρωπος από την ύπαρξη του πάνω στον πλανήτη και μέχρι σήμερα προσπαθεί να ερμηνεύσει, δεν θα μπορούσε κανείς άλλος να μας ταξιδέψει καλύτερα από τον σημερινό ομιλητή και καλεσμένο μας τον κύριο Διονύση Σιμόπουλο, τον οποίο ευχαριστώ ιδιαίτερα για την παρουσία του σήμερα στην πόλη μας.

Κύριε Σιμόπουλε,

περιμένουμε όλοι μας με ανυπομονησία να μας οδηγήσετε στο αέναο ταξίδι της ύλης που απαρτίζει το σύμπαν μέρος του οποίου έστω και απειροελάχιστο, είμαστε κι εμείς .

Σας ευχαριστώ”

Οι κ.κ Γιώργος Πανταζής, Φυσικός-Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (παράρτημα Ανατολικής Στερεάς) και Θεοφάνης Σμάνης, Φυσικός – Πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας πρόλόγισαν την παρουσίαση του βιβλίου την οποία παρακολούθησε αρκετός κόσμος.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like

More in:Featured