Μικρά έργα τέχνης στους δρόμους της πόλης…

Βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης. Γκρίζα και μονότονα. Είναι τα ΚΑΦΑΟ ή διαφορετικά, οι κατανεμητές τηλεφωνίας με τα χιλιάδες καλώδια του ΟΤΕ, που προσπερνάμε αδιάφορα σε κάθε γειτονιά.

Όμως, ήρθε και στη Λαμία η ώρα που τα γκρίζα κουτιά, θα μετατραπούν σε «πίνακες» ζωγραφικής. Η ιδέα ανήκει στον Δήμο Λαμιέων που καλεί καλλιτέχνες, αλλά και απλούς πολίτες με καλλιτεχνικές ανησυχίες, να δημιουργήσουν μικρά έργα τέχνης, στον «καμβά» των ΚΑΦΑΟ.

Και κάπως έτσι, η Αγάπη Ηλιοπούλου σήμερα το πρωί, πήρε τα χρώματα, πήρε και τα πινέλα και ξεκίνησε να δημιουργεί τον δικό της παράδεισο. Και σιγά σιγά, το γκρίζο κουτί του ΟΤΕ στην οδό Ρήγα Φεραίου στη Λαμία, άρχισε να αποκτά χρώματα, φτερά και ψυχή.

Η Αγάπη Ηλιοπούλου, Λαμιώτισσα που σπουδάζει δασκάλα και παράλληλα εργάζεται στα Γιάννενα, όταν έμαθε για την πρωτοβουλία του Δήμου Λαμιέων, έσπευσε να δηλώσει συμμετοχή. Μιας και η εργασία της ήταν σε αναστολή, επέστρεψε στα πάτρια εδάφη και άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο της στη ζωγραφική, κάνοντας την πόλη καλαίσθητη και τους περαστικούς λίγο πιο χαμογελαστούς.

«Βρίσκω την ιδέα πολύ δημιουργική και αισιόδοξη και χαίρομαι που συμμετέχω σε αυτήν. Στόχος να δηλώσουν συμμετοχή όσοι περισσότεροι μπορούν και να μην αφήσουμε καμία γειτονιά χωρίς πινελιές τέχνης» δηλώνει στο LamiaNow, η Αγάπη και ξαναπιάνει με αγάπη τα πινέλα της για να συνεχίσει να μεταμορφώνει το γκρίζο κουτί της Ρήγα Φεραίου.

 

Για όσους ενδιαφέρεστε να δηλώσετε συμμετοχή, η προθεσμία λήγει στις 18 Απριλίου  και αφορά περίπου 100 ΚΑΦΑΟ στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης

 • Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν την πρότασή τους, με ελεύθερο θέμα, που θα αφορά το στοιχείο ΚΑΦΑΟ (και όχι για ένα συγκεκριμένο ΚΑΦΑΟ), σε ένα αρχείο PDF ή word που θα περιλαμβάνει: σύντομο βιογραφικό (maximum 100 λέξεις), περιγραφή της ιδέας (maximum 100 λέξεις) και 1 έως 2 σκίτσα σε κλίμακα (επιθυμητή η 1:20) σε ηλεκτρονική μορφή στην διεύθυνση:  artsketke@gmail.com   
 • Ο κάθε καλλιτέχνης μπορεί να υποβάλει περισσότερες από μια προτάσεις και η τελική επιλογή των έργων μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες από μια προτάσεις από κάθε καλλιτέχνη.
 • Θα καλυφθεί το κόστος όλων των υλικών, με τα οποία οι καλλιτέχνες θα αναπτύξουν το έργο τους στα ΚΑΦΑΟ.
 • Η πρόσκληση αφορά μόνο τις εμφανείς επιφάνειες των ΚΑΦΑΟ (συνήθως 4 επιφάνειες στον αριθμό). Ενδεικτικές διαστάσεις είναι 125 εκ. ύψος, 70 εκ. πλάτος και 25 εκ. βάθος. Το τελικό έργο που θα υλοποιηθεί δεν μπορεί να έχει σημαντική απόκλιση από την πρόταση που θα υποβληθεί, εκτός από τις απαραίτητες προσαρμογές για την επιφάνεια του συγκεκριμένου ΚΑΦΑΟ.
 • Στο έργο θα υπάρχει η υπογραφή του καλλιτέχνη.
 • Η πρόσκληση απευθύνεται σε καλλιτέχνες που θα χρησιμοποιήσουν διάφορες τεχνικές όπως wheatpasting, stencil, ζωγραφική κ.ά. καθώς είναι κατάλληλες για εξωτερικούς χώρους και αντέχουν σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.
 • Ο Δήμος θα προστατεύσει τα έργα με διαφανές υλικό anti-graffiti.
 • Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα επιλογής έργων-μοτίβων από τη συλλογή

του ΣΚΕΤΚΕ και των εικαστικών εργαστηρίων.

 • Οι προτάσεις με θέμα «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» θα φιλοξενηθούν σε κεντρικά σημεία του Δήμου.
 • Όλα τα έργα θα φωτογραφηθούν και θα παρουσιαστούν σε έντυπο – άλμπουμ.
 • Η συγκεκριμένη δράση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λαμιέων.

 • Τηλέφωνα επικοινωνίας
 • -Κοινότητα Δήμου Λαμιέων: 6976999595
 • -Εικαστικά Εργαστήρια: 6982196888
 • -ΣΚΕΤΚΕ: 6972899633
Lamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.

3 Comments

 1. Συγχαρητήρια στο Δήμο για την πρωτοβουλία και πολλά μπράβο στους καλλιτέχνες για την έμπνευση και εκτέλεση. διαιτερα δε στην Αγάπη Ηλιόπουλου που έλκει την καταγωγή της από την όμορφη και ιστορική μας Μενδενιτσα Μωλου.

 2. Μπράβο σας. Συγχαρητήρια στην Κοινότητα Λαμίας, πάνω απ΄όλα στους καλλιτέχνες-ζωγράφους που αφιλοκερδώς ομορφαίνουν τη πόλη μας και βεβαίως στο Δήμαρχο που αγκάλιασε αυτή τη προσπάθεια. Ελπίζω να μην εμφανιστούν κι εδώ οι γνωστοί άγνωστοι λουλουδοκλέφτες και καταστρέψουν τα έργα. Ας τα προσέξουμε όλοι μας… και πάλι μπράβο.

 3. Πολύ καλό …..μπράβο….όσοι μπορούν και πιάνει το χέρι τους…..ας γεμίσουν με χρώμα τη πόλη μας…..!!!
  Και πάλι …..ΜΠΡΑΒΟ….!!!

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like