Κτιστάκης – Βουλευτής Ν.Δ Βοιωτίας στον LAMIA POLIS 87.7: “Δεν τα έχουμε καταφέρει με την ακρίβεια – Τρομερό πολιτικό λάθος ο ΟΠΕΚΕΠΕ, έφτασε στο απροχώρητο” / Βίντεο

Ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας μίλησε στον Πάνο Κατσώνη για τις εκλογές, την αγροτική κρίση, τις καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις, την ακρίβεια και το στεγαστικό – Τι είπε για Τσίπρα, Σαμαρά και Αβραμόπουλο

Άννα Μπαμπέτα
Η Άννα Μπαμπέτα είναι δημοσιογράφος της LAMIA MEDIA VOICE με εμπειρία δεκαετιών. Έχει εργαστεί στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο αλλά και στον έντυπο Τύπο. Παρουσιάζει καθημερινά το...

Σε μια συνέντευξη χωρίς υπεκφυγές, ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Κτιστάκης μίλησε στον Πάνο Κατσώνη και τον LAMIA POLIS 87.7 για τα σημαντικότερα ζητήματα της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας.

Ο κυβερνητικός βουλευτής παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ακρίβεια, χαρακτήρισε «τρομερό πολιτικό λάθος» τη διαχείριση του ΟΠΕΚΕΠΕ και αναγνώρισε τον έντονο προβληματισμό και την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις εκλογές, στην κυβερνητική πορεία, στον Αλέξη Τσίπρα και το ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ σχολίασε και τους χειρισμούς του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

«Βρισκόμαστε σε εν δυνάμει προεκλογική περίοδο»

Ο Λευτέρης Κτιστάκης εκτίμησε ότι η χώρα έχει ήδη εισέλθει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, καθώς απομένει περίπου ένας χρόνος μέχρι την προγραμματισμένη λήξη της κυβερνητικής θητείας.

Όπως ανέφερε, οι εθνικές εκλογές είναι πιθανό να διεξαχθούν την άνοιξη του 2027, πριν από την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, την 1η Ιουλίου του ίδιου έτους.

«Είμαστε μοιραία σε μια εν δυνάμει προεκλογική περίοδο. Η εκτίμησή μου είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη, ώστε να προηγηθούν της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε.

Απέρριψε, πάντως, το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει πως λειτουργεί θεσμικά και έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί για τον χρόνο των εκλογών.

«Άλλο η υλοποίηση των δεσμεύσεων και άλλο αν μια κυβέρνηση είναι επιτυχημένη»

Κληθείς να σχολιάσει τον κυβερνητικό απολογισμό και τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι έχουν υλοποιηθεί οι εννέα από τις δέκα δεσμεύσεις, ο κ. Κτιστάκης διαχώρισε την τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεων από τη συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης.

Όπως είπε, η εκπλήρωση των δεσμεύσεων αποδεικνύει ότι υπήρχε ένα συγκεκριμένο και μελετημένο σχέδιο, το οποίο μπορούσε να εφαρμοστεί.

«Δεν είπαμε απλώς κάποια πράγματα και στην πορεία είδαμε αν μπορούμε να τα κάνουμε. Τα είχαμε μελετήσει, είδαμε ότι ήταν εφικτά και υλοποιήθηκαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό», υποστήριξε.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η αξιολόγηση μιας κυβέρνησης είναι υποκειμενική και εξαρτάται από την κοινωνική και επαγγελματική θέση κάθε πολίτη.

Ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή ένας αγρότης, όπως είπε, μπορεί να έχει διαφορετική εικόνα από μια οικογένεια με άτομο με αναπηρία, η οποία έχει δει περισσότερη θεσμική και οικονομική στήριξη.

«Τρομερό πολιτικό λάθος της ΝΔ ο ΟΠΕΚΕΠΕ»

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο Λευτέρης Κτιστάκης για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναγνωρίζοντας ευθέως κυβερνητικές ευθύνες.

Ο βουλευτής χαρακτήρισε επιβεβλημένη τη μεταφορά της διαχείρισης των αγροτικών επιδοτήσεων στην ΑΑΔΕ, αλλά τόνισε ότι η αλλαγή θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί πολύ νωρίτερα και με ομαλότερο τρόπο.

«Ήταν μεγάλο πολιτικό λάθος της Νέας Δημοκρατίας ότι έμεινε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και έφτασε στο απροχώρητο. Το λέω ξεκάθαρα. Είναι ένα τρομερό πολιτικό λάθος», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, επειδή η μετάβαση πραγματοποιήθηκε εσπευσμένα, η μεταβατική περίοδος έγινε εξαιρετικά δύσκολη και σε ορισμένες περιπτώσεις άδικη για αγρότες που δεν είχαν καμία σχέση με παρατυπίες.

«Μεγάλος προβληματισμός και έλλειψη ρευστότητας στους αγρότες»

Ο βουλευτής Βοιωτίας αναγνώρισε ότι η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Οι καθυστερήσεις στις ενισχύσεις, η αλλαγή των προϋποθέσεων πληρωμής και οι χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων έχουν δημιουργήσει, όπως είπε, ένα εκρηκτικό μείγμα.

«Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός και μεγάλη έλλειψη ρευστότητας. Σχεδόν κανένα από τα προϊόντα που παράγονται στη Βοιωτία δεν είχε αξιοπρεπή τιμή», ανέφερε.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν περιορίζεται στους παραγωγούς. Επηρεάζει ολόκληρη την τοπική αγορά, από τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων μέχρι τους επαγγελματίες, τους γιατρούς και τους δικηγόρους.

«Είμαστε μία αγορά και λειτουργούμε ως αλυσίδα. Όταν δεν έχει χρήματα ο αγρότης, επηρεάζονται όλοι όσοι συναλλάσσονται μαζί του», σημείωσε.

Τι πρέπει να αλλάξει στις αγροτικές πληρωμές

Ο Λευτέρης Κτιστάκης έθεσε ως βασικό στόχο την επιστροφή των πληρωμών σε ένα κανονικό και προβλέψιμο χρονοδιάγραμμα.

Οι αγρότες, όπως είπε, πρέπει να γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν και ποια ποσά δικαιούνται, προκειμένου να μπορούν να σχεδιάσουν τόσο την επαγγελματική όσο και την οικογενειακή τους ζωή.

Υποστήριξε επίσης ότι η μεταφορά στην ΑΑΔΕ μπορεί να περιορίσει τις πελατειακές σχέσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος.

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η ΑΑΔΕ βρίσκονται στα δύο άκρα της δημόσιας διοίκησης», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας και επικοινωνίας των δύο υπηρεσιών.

Θα επιστραφούν τα χρήματα από τις παράνομες επιδοτήσεις;

Απαντώντας στο ερώτημα εάν το κράτος έχει αρχίσει να ανακτά τα χρήματα που καταβλήθηκαν παράνομα, ο κ. Κτιστάκης τόνισε ότι απαιτούνται συγκεκριμένες δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες.

Πριν καταλογιστούν και επιστραφούν ποσά, πρέπει να αποδειχθεί ότι κάποιος έλαβε επιδότηση την οποία δεν δικαιούταν.

«Προφανώς επιστρέφονται κάποια χρήματα, αλλά δεν είναι όλα όσα πρέπει να επιστραφούν. Χρειάζεται χρόνος, γιατί πρέπει να αποδειχθεί η απάτη και να γίνει ο καταλογισμός», εξήγησε.

Όπως είπε, πρώτο βήμα αποτελεί συχνά η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ακολουθεί, μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας, η επιστροφή των ποσών στο Δημόσιο.

«Δεν τα έχουμε καταφέρει με την ακρίβεια»

Η πιο ξεκάθαρη παραδοχή της συνέντευξης αφορούσε το κόστος ζωής.

Ο Λευτέρης Κτιστάκης συμφώνησε ότι η ακρίβεια παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών και παραδέχθηκε ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Δεν τα έχουμε καταφέρει με την ακρίβεια. Αν τα είχαμε καταφέρει, δεν θα παρέμενε εδώ και χρόνια το νούμερο ένα πρόβλημα», δήλωσε.

Σημείωσε ότι είχαν ληφθεί μέτρα και είχε καταγραφεί μια μικρή αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό των τροφίμων, η οποία όμως δεν ήταν αρκετή για να γίνει αισθητή στην τσέπη του καταναλωτή.

Τι μπορεί να προσφέρει η πλατφόρμα σύγκρισης τιμών

Αναφερόμενος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σύγκρισης τιμών, ο βουλευτής διευκρίνισε ότι δεν αποτελεί από μόνη της εργαλείο μείωσης των τιμών.

Στόχος της, όπως είπε, είναι να ενισχύσει την καταναλωτική συνείδηση και να δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να συγκρίνουν ευκολότερα τις τιμές.

«Η πλατφόρμα δεν είναι για να μειώσει από μόνη της τις τιμές. Είναι για να δημιουργήσει καταναλωτική συνείδηση. Να βλέπει ο πολίτης ότι ένα προϊόν είναι πολύ ακριβό και να επιλέγει κάποιο άλλο», εξήγησε.

Η αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς μπορεί, κατά την άποψή του, να ασκήσει πρόσθετη πίεση στην αγορά, δεν αρκεί όμως χωρίς ελέγχους και άλλες παρεμβάσεις.

Καρτέλ, μικρή αγορά και έλεγχοι

Στο ερώτημα για πιθανές καρτελοποιήσεις, ο κ. Κτιστάκης παρατήρησε ότι η Ελλάδα αποτελεί μια σχετικά μικρή αγορά, στην οποία ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί πάντα όπως θα έπρεπε.

Για τον αριθμό των ελεγκτών εμφανίστηκε επιφυλακτικός, καθώς, όπως είπε, δεν είχε πλήρη εικόνα.

Υπογράμμισε πάντως ότι κάθε φορά που θεσπίζεται ένα μέτρο, η αγορά αναζητά τρόπους παράκαμψής του και απαιτούνται συνεχείς διορθωτικές κινήσεις.

«Όταν παίρνεις ένα μέτρο, υπάρχουν και αντίμετρα. Κάποιοι προσπαθούν να το παρακάμψουν και πρέπει να επιστρέψεις για να κλείσεις τα παραθυράκια», ανέφερε.

«Στο στεγαστικό η κυβέρνηση έχει μικρότερο μερίδιο ευθύνης»

Για τη στεγαστική κρίση, ο Λευτέρης Κτιστάκης αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, αλλά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει μικρότερη δυνατότητα παρέμβασης σε σχέση με την ακρίβεια.

Όπως εξήγησε, η τιμή ενός ενοικίου καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από τον ιδιοκτήτη και τη λειτουργία της αγοράς.

«Η ακρίβεια είναι ένα πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση έχει σαφώς μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης από ό,τι στο στεγαστικό», τόνισε.

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την επαναφορά κλειστών ακινήτων στην αγορά και στα κίνητρα προς ιδιοκτήτες, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, ώστε περισσότερα σπίτια να διατεθούν προς ενοικίαση ή πώληση.

Κριτική στους χειρισμούς Αβραμόπουλου

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε και την υπόθεση που αφορά τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, εκφράζοντας ενόχληση για τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιήθηκαν δημόσια.

Αν και απέφυγε να τοποθετηθεί για τη νομική ουσία της υπόθεσης, τόνισε ότι κάθε πολιτικό πρόσωπο οφείλει να δίνει εξηγήσεις όταν καλείται από τους αρμόδιους θεσμούς.

«Δεν μου αρέσουν αυτοί οι χαρακτηρισμοί. Αν είναι αλήθεια ότι αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις, αυτό είναι λάθος. Ως βουλευτές και πρώην επίτροποι έχουμε μεγαλύτερη υποχρέωση από έναν απλό πολίτη να ανταποκρινόμαστε», υπογράμμισε.

Για Τσίπρα: «Λαϊκίστικες και επικίνδυνες προτάσεις»

Αναφερόμενος στην πολιτική επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κτιστάκης απέρριψε την άποψη ότι η Νέα Δημοκρατία επέλεξε τον πρώην πρωθυπουργό ως αντίπαλο.

Κατά την εκτίμησή του, ο Αλέξης Τσίπρας εντόπισε ένα κενό στον χώρο της αντιπολίτευσης και επιχείρησε να το καλύψει.

Άσκησε, ωστόσο, έντονη κριτική στις οικονομικές του προτάσεις.

«Η παροχολογία και ο λαϊκισμός, με προτάσεις όπως η φορολόγηση στις πισίνες και στα σκάφη, είναι ιδέες που δεν είναι μόνο αστείες, αλλά και επικίνδυνες», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, το βασικό ζήτημα δεν είναι μόνο η εξεύρεση εσόδων, αλλά τα όρια των δημόσιων δαπανών που έχουν συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Με απασχολεί, αλλά δεν φοβάμαι κόμμα Σαμαρά»

Για το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά, ο Λευτέρης Κτιστάκης αναγνώρισε ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τη Νέα Δημοκρατία, αλλά όχι στον βαθμό που εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές.

«Με απασχολεί, αλλά δεν φοβάμαι το κόμμα του κυρίου Σαμαρά», δήλωσε.

Κατά την άποψή του, ένα τέτοιο κόμμα θα αντλούσε κυρίως ψηφοφόρους που έχουν ήδη απομακρυνθεί ή δυσαρεστηθεί από τη Νέα Δημοκρατία.

«Θα πάρει περισσότερο από εκείνους που έχουν ήδη φύγει και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό απευθείας από τη σημερινή δύναμη της Νέας Δημοκρατίας», εκτίμησε.

Ο Λευτέρης Κτιστάκης έκλεισε τη συνέντευξη αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, με την ακρίβεια και την κατάσταση στον αγροτικό κόσμο να παραμένουν δύο από τα δυσκολότερα μέτωπα ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Share This Article
Η Άννα Μπαμπέτα είναι δημοσιογράφος της LAMIA MEDIA VOICE με εμπειρία δεκαετιών. Έχει εργαστεί στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο αλλά και στον έντυπο Τύπο. Παρουσιάζει καθημερινά το ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ του LAMIA POLIS 87.7 όπου ξεδιπλώνεται όλη η τοπική επικαιρότητα με Ειδήσεις, Συνεντεύξεις και Σχόλια στον Κορυφαίο Ενημερωτικό Σταθμό της Κεντρικής Ελλάδος.
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *