Κόντρα στη Βουλή για τις συντάξεις – Πυρ από την αντιπολίτευση για το νόμο Κατρούγκαλου - LamiaNow.gr - Ειδήσεις από τη Λαμία
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη Βουλή για τις συντάξεις – Πυρ από την αντιπολίτευση για το νόμο Κατρούγκαλου

Published

on

Η κυβέρνηση από την μια εμφανίζεται υπερήφανη” που πέτυχε την μη περικοπή στις συντάξεις, ενώ από την άλλη η αντιπολίτευση ασκεί έντονη κριτική λέγοντας πως αυτή υπαναχώρηση ούτε διορθώνει τα λάθη, ούτε ακυρώνει τον νόμο Κατρούγκαλο.

“Είχαμε σχέδιο και πολιτική βούληση για να μην μειωθούν οι συντάξεις”

“Έχοντας βιώσει την αγωνία των συνταξιούχων προκειμένου να μη μειωθούν οι συντάξεις, σήμερα αισθάνομαι υπερήφανος που ερχόμαστε να λάβουμε την απόφαση να μην περικοπούν οι συντάξεις από 1.1.2019 και να καταργήσουμε τη ρύθμιση που είχαμε ψηφίσει”, δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, μιλώντας για το νομοσχέδιο με το οποίο καταργούνται οι διατάξεις περί μείωσης των συντάξεων. “Σήμερα είμαι υπερήφανος γιατί βρήκαμε τον τρόπο, είχαμε το σχέδιο και την πολιτική βούληση και λαμβάνουμε την απόφαση να μην περικοπούν οι συντάξεις”, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι είναι μια ενέργεια με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο, η οποία δίνει απάντηση σε όσους αναρωτιούνται αν άξιζε ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει σε αυτή την περιπέτεια του δημοσιονομικού προγράμματος, καθώς σήμερα αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό πλαίσιο και ότι μπορεί πλέον να περάσει στην ακύρωση επαχθών όρων.

ΝΔ: Θα ψηφίσουμε κάθε μέτρο που διορθώνει τα δικά σας λάθη

“Εμείς θα το ψηφίσουμε το μέτρο της μη περικοπής των συντάξεων, όπως και θα ψηφίσουμε και κάθε άλλο μέτρο που διορθώνει τα δικά σας λάθη. Εκείνο που βεβαίως κανείς δεν μπορεί να διορθώσει κανείς είναι τη συνολική σας πολιτική, η οποία θα διορθωθεί με τις επόμενες εκλογές”, είπε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος και σχολίασε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ “χειροκροτούν σήμερα γιατί ξεχνούν εύκολα”, όσα επιχειρήματα πρόβαλε η κυβέρνηση για να ψηφιστούν διατάξεις του “νόμου Κατρούγκαλου” που σήμερα ξηλώνονται. Ειδικά για το “νόμο Κατρούγκαλου”, ο βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων ήταν αχρείαστο και δεν είχε ζητηθεί από κανέναν. “Ήταν επιλογή δική σας πώς θα ιεραρχήσετε τα μέτρα για να πετύχετε τους στόχους. Εσείς επιλέξατε να κάνετε αυτή την προσέγγιση”, είπε ο Γ. Βλάχος απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και πρόσθεσε: “Μολονότι σήμερα διορθώνετε μια λάθος επιλογή της κυβέρνησης, ο νόμος Κατρούγκαλου αφήνει πολλά ανοιχτά μέτωπα, αφήνει πολλά απόνερα, αφήνει παρενέργειες μεγάλες στην κοινωνική ζωή του τόπου και γι’ αυτό εμείς έχουμε θέσει προτεραιότητα την κατάργησή του συνολικά”.

ΔΗΣΥ: Ο νόμος Κατρούγκαλου είναι λερναία ύδρα!

“Ο νόμος που ψηφίσατε σπρώχνει τους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση. Ο νόμος Κατρούγκαλου είναι Λερναία Ύδρα. Κόβεις ένα κεφάλι και βγαίνουν δύο. Οι ασφαλισμένοι πρέπει να δούνε τους μελλοντικούς κινδύνους”, είπε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Γιάννης Κουτσούκος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. “Πάμε να αντιμετωπίσουμε τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς αλλά έχουμε τη μερική περικοπή όσων συνταξιοδοτήθηκαν το 2016, το 2017, το 2018 και έχουν απώλειες άνω του 20%”, είπε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και υπογράμμισε ότι με την πλήρη εφαρμογή του νόμου, από 1.1.2019, θα έρθουν σοβαρές μειώσεις. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να πάρει πίσω και τις “ακραίες διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας και την κατώτερη σύνταξη”. Η ΔΗΣΥ, υπενθύμισε ο βουλευτής, έχει εγκαίρως καταθέσει την πρόταση για τη μη περικοπή των συντάξεων, κοστολογημένο από 13 Ιουλίου. Επίσης έχει καταθέσει πρόταση νόμου με μέτρα οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Τα κύρια άρθρα της πρότασης αυτής θα κατατεθούν και με τη μορφή τροπολογίας και θα περιλαμβάνουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά.

ΚΚΕ: Πανηγυρίζετε χωρίς ίχνος ντροπής γιατί παίρνετε πίσω μια περικοπή από τις πολλές

“Με το νόμο Κατρούγκαλου, η μέση κύρια σύνταξη έφτασε στα 480,29 ευρώ από 708,2 που ήταν. Από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και με τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, αφαιρέθηκαν από τους συνταξιούχους 689 εκατομμύρια ευρώ. Οι συντάξεις με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν παγωμένες μέχρι το 2022, χωρίς καμία αύξηση και βλέπουμε αν θα επιτρέψουν τα δημοσιονομικά να δώσετε κανένα κουλούρι”, είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και πρόσθεσε: “Αυτό κύριοι δεν είναι για πανηγύρια! Χωρίς ίχνος ντροπής πανηγυρίζετε γιατί παίρνετε πίσω μια ακόμη περικοπή, από τις πάνω από 30 περικοπές που κάνετε κι εσείς και οι προηγούμενοι! Θυμίζει το ανέκδοτο με τον Χότζα”. Ο Χρήστος Κατσώτης υπογράμμισε εξάλλου ότι το μόνο το ΚΚΕ μιλάει για αύξηση των συντάξεων και κάλυψη των απωλειών.

ΑΝΕΛ: Θα τα ψηφίζετε όλα τα μέτρα ένα προς ένα

“Το μαρτύριο της σταγόνας θα συνεχιστεί. Θα έρχεστε εδώ και θα λέτε όσα λέτε αλλά τα μέτρα ένα προς ένα θα τα ψηφίζετε διότι ξέρετε καλά ότι δεν μπορεί να έρχεστε σε κόντρα με το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας”, είπε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. Ειδικά για τη μη μείωση των συντάξεων, είπε ότι “υπήρξε ανάγκη που υπαγόρευσε αυτή τη νομοθέτηση, δεδομένου ότι ήταν σε εξέλιξη η δεύτερη αξιολόγηση, όταν η αντιπολίτευση κινδυνολογούσε ότι δεν θα βγει -που τελικά βγήκε και μάλιστα με το επίτευγμα της ρύθμισης του χρέους”. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε “με το πιστόλι στον κρόταφο”, είπε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και πρόσθεσε ότι η χώρα δεν ξεκίνησε από το 2015, όπως προσπαθεί να πείσει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ως κυβέρνηση παρέδωσε μια χρεοκοπημένη χώρα.

Ποτάμι: Ακυρώνονται οι επιπλέον μειώσεις συντάξεων

“Σήμερα ακυρώνονται οι επιπλέον μειώσεις συντάξεων. Εμείς στο Ποτάμι δεν ψηφίσαμε το νόμο Κατρούγκαλου, δεν ψηφίσαμε το συνταξιοδοτικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ψηφίσαμε τις προηγούμενες περικοπές, δεν ψηφίσαμε τις δύο φορές που οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισαν περικοπή συντάξεων από 1.1.2019, επομένως εμείς δεν έχουμε καμία ανάγκη να ξεψηφίσουμε τίποτε. Αυτοί που έχουν ανάγκη να ξεψηφίσουν είναι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ”, είπε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και υπογράμμισε ότι με το “νόμο Κατρούγκαλου” και τα παρακολουθήματά του, “είχαμε περικοπή του ΕΚΑΣ, περικοπή της κύριας σύνταξης, περικοπή της επικουρικής σύνταξης, μείωσης της καθαρής σύνταξης λόγω της αύξησης των εισφορών υγείας, από το 2% στο 6%, την κατάργηση της έκπτωσης φόρου από ιατρικές δαπάνες”.

Ένωση Κεντρώων: Ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν ταφόπλακα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

“Η αυτοακύρωση, μέσω της δικαιολογίας της αυταπάτης, έφερε και την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην περικοπούν οι συντάξεις, με θυσία τα αντίμετρα”, είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καβαδέλλας καταγγέλλοντας ότι ο “νόμος Κατρούγκαλου” ήταν η “ταφόπλακα ιδίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες”. Κατήγγειλε επίσης ότι “πλέον έχουμε συνταξιούχους δύο ταχυτήτων και συνταξιούχους πείνας” και τάχθηκε υπέρ της αναδιοργάνωσης του συνταξιοδοτικού με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιλάει με γρίφους ο Καμμένος για διαζύγιο των ΑΝΕΛ με την κυβέρνηση!

Published

on

Τόσο από το βήμα της Βουλής, όσο και στην ΚΟ του κόμματος νωρίτερα, ο κ. Καμμένος προανήγγειλε καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών με ταυτόχρονη απόσυρση και των βουλευτών των ΑΝΕΛ από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας στην συνεδρίαση της ΚΟ, αποφεύγοντας ωστόσο, να το επαναλάβει στην ομιλία του στην Ολομέλεια.

Από το βήμα της Βουλής άφησε υπαινιγμούς για διαπραγματεύσεις στο σκοτάδι Κοτζιά – Ζάεφ.

“Η συμφωνία Πρεσπών έχει πεθάνει κι ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ την αναιρεί, εκτός κι αν έχει κάνει κι άλλη συμφωνία κάτω από τον τραπέζι με τον Νίκο Κοτζιά”, είπε.

Ο Πάνος Καμμένος απευθύνθηκε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τον να αφήσει τις “παλικαριές” και να δηλώσει ξεκάθαρα αν θα αποδεχθεί ή αν θα καταργήσει τη συμφωνία, “γιατί έτσι παίρνονται οι πολιτικές αποφάσεις, στα ίσια”.

Από την πλευρά του, “θέατρο” καταλόγισε στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας ότι η Μακεδονία θα δοθεί επί υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

“Το ποιος θα σταματήσει τη συμφωνία θα το δείτε, όπως και το ποιος πάει στη Μέρκελ και λέει ότι θα τη στηρίξουμε αφού ψηφιστεί”, απάντησε ο Πάνος Καμμένος.

Τη στάση του Πάνου Καμμένου σχολίασε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Τον κάλεσε “να χωρίσει τα τσανάκια του με τον ΣΥΡΙΖΑ”, καθώς – όπως είπε – “λέει ότι διαφωνεί αλλά το πιο τίμιο είναι να σταματήσει εδώ και τώρα τον Τσίπρα, όταν του δίνει χρόνο, γίνεσαι συνένοχος”, είπε.

“Κατεβείτε λαό και κάνετε δημοψήφισμα, πάτε με το ζόρι να τα παραδώσετε όλα, δρομολογούνται ευθύνες και μάλιστα, ποινικές”, υποστήριξε ο Βασίλης Λεβέντης.

newsit.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης κατά Τσίπρα: «Άθλιος μηχανισμός παραγωγής fake news»

Published

on

Ανέβασε περισσότερο τους τόνους κατά την δευτερολογία του στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας κατ΄ αρχήν τον κ. Τσίπρα για «άθλιο μηχανισμό που παράγει fake news στο ελληνικό Κοινοβούλιο», με αφορμή αναφορά του πρωθυπουργού σε συνέντευξη τού κ. Μητσοτάκη στο Politico.

Απαντώντας στον πρωθυπουργό για τα θέματα της οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε: «Ζημιώσατε ή όχι το πρώτο εξάμηνο του 2015 την οικονομία κατά 100 δισ.; Δεν το είπαμε εμείς, ο κ. Ρέγκλινγκ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί το είπαν. Σας θυμούνται όλοι κ. Τσίπρα στις πλατείες της οργής. Τότε οι πολίτες ήταν καλοί, τώρα που διαμαρτύρονται για το Σκοπιανό είναι φασίστες; Όλοι θυμούνται ότι θα καταργούσατε το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο. Το τρίτο μνημόνιο που υπογράψατε ήταν αχρείαστο. Στο mail Χαρδούβελη η διαφορά ήταν 1,5 δισ. αλλά εσείς πήρατε μέτρα 11 δισ. Οι τράπεζες έχασαν το 99% της αξίας τους από τα καμώματα τα δικά σας και του κ. Βαρουφάκη. Η ζημιά στις τράπεζες είναι διαρκής… Εσείς δεν είπατε ότι είχατε αυταπάτες; Πότε είδατε το φως το αληθινό, όταν κάνατε ένα ψεύτικο και κάλπικο δημοψήφισμα και μετά πήγατε ικέτης στην κ. Μέρκελ για να σας δώσει ένα τρίτο μνημόνιο;».

Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για το παλιό πολιτικό σύστημα παρέθεσε τα ονόματα των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, μεταξύ των οποίων ο κ. Κοτζιάς, ο κ. Κουρουμπλής, ο κ. Σπίρτζης, Μάρκος Μπόλαρης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Πάνος Καμμένος η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. «Την επόμενη φορά που θα μιλήσετε για το παλιό και το νέο κ. Τσίπρα κοιταχτείτε καλύτερα στα υπουργικά γραφεία» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «στο πρόσωπό σας ενσαρκώνονται οι τακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος».

Αναρωτήθηκε ακόμη, ρητορικά, «γιατί επαναφέρατε εσείς την συζήτηση στα θέματα της σκανδαλολογίας» και συνέχισε αναφερόμενος στο θέμα Λαυρεντιάδη-ΔΕΠΑ: «Ασκήθηκε ή όχι ποινική δίωξη στον κ. Κιτσάκο, αυξήθηκαν ή όχι τα χρέη της εταιρείας στην ΔΕΠΑ;».

Για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ επανέλαβε «εκεί που όλοι οι άλλοι είπαν όχι, εσείς είπατε ναι κ. Τσίπρα, εσείς εκχωρήσατε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα και όχι ιθαγένεια. Αυτά υπογράψατε. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι ο κ. Ζάεφ λέει ότι καταφέραμε και κερδίσαμε αυτά που οι προηγούμενοι δεν μας είχαν δώσει; Όταν μιλάτε για τις συγκεντρώσεις να είσαστε πιο προσεκτικός γιατί εσείς εκμεταλλευτήκατε το κύμα της οργής» Και προσέθεσε: «Το θέμα της ονομασίας και της γλώσσας δεν αφορά μόνο κάποιες ακραίες δυνάμεις. Εμείς από την αρχή καταδικάσαμε τον εθνικισμό και τον φασισμό και τη βία από όπου κι αν προέρχεται… Εσείς κυβερνάτε με τον κ. Καμμένο και ζητάτε τα ρέστα από εμάς; Έχετε βάλει την κοινωνία απέναντι. Αν θέλετε κάνετε εκλογές πριν φέρετε τη συμφωνία στην Βουλή και εκεί θα πάρετε την απάντηση».

Σημειώνεται ότι στην πρωτολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ είχε κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι αντάλλαξε τη συγκατάθεση στη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ με την έγκριση από τους θεσμούς της μη περικοπής των συντάξεων.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μονομαχία Τσίπρα – Μητσοτάκη χωρίς έλεος – Για συναλλαγή κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της ΝΔ – Σε προκαλώ να καταθέσεις πρόταση μομφής, η απάντηση Τσίπρα

Published

on

Από την οικονομία, μέχρι την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το θέμα της ΔΕΠΑ, έως την πρόκληση – πρόσκληση στη ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής, η αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη ήταν ίσως η πιο έντονη από όσες έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια και είχε έντονο προεκλογικό χαρακτήρα. Η συζήτηση που μετατράπηκε σε αναμέτρηση με σκληρές εκφράσεις ανάμεσα στους δυο άντρες, κράτησε περίπου 3 ώρες με την Ολομέλεια να παίρνει φωτιά όταν Τσίπρας και Μητσοτάκης ανέβασαν τους τόνους.

Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του χαρακτήρισε προσβλητικό τον όρο “παροχολογία” για τους πολίτες που στερήθηκαν τόσα επί τόσα χρόνια. «Σήμερα είναι μια χαρμόσυνη μέρα για εκατομμύρια συμπολίτες μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Χαίρομαι», σχολίασε, «που ήρθε σήμερα μαζί μας και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, διότι μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν ξεκίναγε ομιλία χωρίς να προβλέπει την περικοπή των συντάξεων». «Χαίρομαι», πρόσθεσε, «που τώρα όλοι μαζί, φαντάζομαι δεν θα υπάρχει βουλευτής της αντιπολίτευσης, που δεν θα μοιραστεί μαζί μας αυτή τη χαρά, να ψηφίσει ναι σε όλα, σε ένα ακόμη φιλολαϊκό σχέδιο που φέρνουμε στη Βουλή».

«Κάποιοι επιμένουν να μην κατανοούν ότι κάθε βήμα μας εντάσσεται σε ένα σαφή και συγκεκριμένο σχεδιασμό. Και μιλούν λοιπόν για παροχολογία και για δωράκια», είπε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και τους «συμπαραστάτες της στα ΜΜΕ και διάφοροι δημοσιολογούντες». Χαρακτήρισε εξαιρετικά προσβλητικό τον χαρακτηρισμό περί παροχολογίας, όχι απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά απέναντι στους πολίτες αυτής της χώρας. Σχολίασε ότι αυτοί επί χρόνια στερήθηκαν βασικών αγαθών «επειδή εσείς ρίξατε τη χώρα στα βράχια και σας έβλεπαν να ψηφίζετε Ναι σε όλα μόνο σε περικοπές που εσείς φέρνατε».

Δείτε ζωντανά την συζήτηση στη Βουλή

«Εμείς, λοιπόν, δεν κάνουμε παροχές. Αλλά αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα των ημερών σας», σημείωσε. «Επιστρέφουμε σταδιακά σε εκείνους που επλήγησαν από την κρίση και τα μνημόνια, αυτά που στερήθηκαν για χρόνια άδικα, τόνισε. Και κάλεσε όσους «αναμασάτε την καραμέλα της παροχολογίας, να δείξετε λίγο σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους».

Αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η σκληρή λιτότητα. Επιστρέφουμε σταδιακά σε αυτούς που επλήγησαν αυτά που στερήθηκαν για χρόνια, είπε ακόμα. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε και την πρόσληψη 3.200 εργαζομένων στη Βοήθεια στο Σπίτι, μέσω ΑΣΕΠ. «Είναι πράξη ευθύνης έναντι των συμπολιτών μας αλλά και έναντι των εργαζομένων που επί 18 χρόνια επιτελούν πολύτιμο έργο και βρίσκονται στον αέρα», είπε.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε εκ νέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας: «κ. Μητσοτάκη αυτή τη γενιά την αναγκάσατε να δουλεύει για χαρτζιλίκια και είπατε μέσω tweet ότι επιλέγουν να εργάζονται χωρίς ασφάλιση, Κανένας νέος στον τόπο μας δεν επιλέγει αλλά αναγκάζεται να δουλεύει ανασφάλιστος. Αναγκάζονταν γιατί οι εργοδότες τους δεν είχαν δει ποτέ επιθεωρητή εργασίας. Εμείς προσπαθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια να δουλέψουμε με σχέδιο και μεθοδικότητα να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση εργασιακής εκμετάλλευσης. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δεν είναι μια ταμπέλα, πέφτουν πρόστιμα».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμα: «Καταργούμε τον υποκατώτατο μισθό, που θα ανέλθει στο επίπεδο του κατώτατου και επιδοτούμε το 50% των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών για νέους έως 25 ετών. Δεν υπάρχει κανένα άλλοθι πλέον για όσους θελουν να διατηρήσουν ένα καθεστώς εκμετάλλευσης για τους νέους κάτω των 25 ετών». Θέλοντας να δώσει έμφαση στα όσα υποστήριζε η αντιπολίτευση είπε χαρακτηριστικά: «Κάποιοι σε αυτή την αίθουσα πόνταραν τα πάντα στο μαύρο, σε σχέση με το θέμα της περικοπής των συντάξεων, και τους βγήκε κόκκινο».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επίθεση που δέχθηκε ο Πιερ Μοσκοβισί. «Όταν ο Πιερ Μοσκοβισί, ήρθε σε αυτή την αίθουσα, τα στελέχη σας τον πέρασαν γενεές δεκατέσσερις. Τον είπατε και συριζαίο επειδή τόλμησε να σας χαλάσει το αφήγημα στον οποίο είχατε ποντάρει πολύ μεγάλο μέρος της πολιτικής σας στρατηγικής. Πρόσθεσε ότι αν κυβερνούσαν αυτά τα κόμματα δεν υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να πετύχουν σήμερα την μη περικοπή των συντάξεων.

Επιτέθηκε για ακόμα μια φορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας: «Τα μνημόνια τελείωσαν για τον τόπο αλλά εσείς κ Μητσοτάκη θέλετε να τα γυρίσετε πίσω γιατί θέλετε να τα εφαρμόσετε οικειοθελώς. Έχετε το μυαλό σας συγκεντρωμένο σε μια ελίτ ενώ εμείς ψηφίζουμε με το μυαλό συγκεντρωμένο στους πολλούς που σήμερα αισθάνονται ανακούφση για την μη περικοπή των συντάξεων. Όλοι αυτοί θα περάσουν γιορτές όπως τους αξίζουν με περισσότερη ελπίδα και προσμονή. Σήμερα θα ευχηθώ καλό κουράγιο στους βουλευτές της ΝΔ που θα ψηφίσουν μαζί μας ναι στα θετικά μέτρα για τον ελληνικό λαό».

Μητσοτάκης: «Είσαι περήφανος που είσαι ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός;»

«Πράγματι έπεσα έξω στις προβλέψεις μου αλλά δεν ξέρω πόσο περήφανος αισθάνεστε που είστε ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός», είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Είπε ακόμα ότι το 2019 θα είναι έτος εκλογών.

«Σήμερα θα υποστείτε το μαρτύριο της αλήθειας. Όλη η πολιτική σας είναι μια μεγάλη απάτη», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης. «Κατάπιατε την φωνή σας για το Σκοπιανό, είπε ακόμα. Έχετε να πείτε τίποτα για τους Μακεδόνες του Αιγαίου και την Μακεδονική γλώσσα που είπε ο κ. Ζάεφ; Έχετε πιει το αμίλητο νερό. Ο κ. Ζάεφ τόνισε αυτό που δεν του είχε εκχωρήσει καμία άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν. Μακεδονική γλώσσα και Μακεδονική εθνότητα. Εκεί που οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί έλεγαν όχι, εσείς είπατε ναι». Περιμένουμε μια κουβέντα για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ, αλλά κι εκεί κατάπιατε τη μιλιά σας. Σήμερα κλείνετε 1.417 μέρες στην εξουσία και οι πολίτες ξέρουν ότι τους κοροϊδέψατε με ψεύτικες υποσχέσεις. Σήμερα ξαναφορέσατε την μάσκα του τάχα φιλάνθρωπου. Διαλαλείτε την μη περικοπή των συντάξεων που εσείς ψηφίσατε».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση αντάλλαξε το Σκοπιανό με τις μειώσεις των συντάξεων. Ανταλλάξατε το μέτρο που δεν θα είχατε ψηφίσει με μια μείζονα εθνική υποχώρηση. Με αυτό το εισιτήριο ταξιδέψατε από τις Πρέσπες στην Ιθάκη. Μόνο που έτσι δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας, αλλά ξένα συμφέροντα. Κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο εύκολος στην διαπραγμάτευση, λένε στις Βρυξέλλες. Τα δώσατε όλα για την εξουσία.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα: Η αλήθεια για τις συντάξεις είναι μια και είναι πικρή. Ποια κυβέρνηση κατάργησε το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις χηρείας; Εσείς. Ποια κυβέρνηση αύξησε τα όρια ηλικίας και τις εισφορές; Εσείς; Παλιοί και νέοι συνταξιούχοι είναι όμηροι της πολιτικής σας. Οι συνταξιούχοι που θα δουν μικρή αύξηση μήπως είναι αυτοί που έχασαν το ΕΚΑΣ; Πόσα τους παίρνετε από την μια τσέπη για να τα βάλετε στην άλλη; Και έρχεστε εδώ και κάνετε τον Άγιο Βασίλη;»

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα παραμένει ακόμα εκτός αγορών. Και την ίδια ώρα, στη σκιά των μνημονίων, πάτε να στήσετε ένα πελατειακό Δημόσιο. Ξεχνάτε να μας πείτε ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου έχετε δημιουργήσει ένα νέο μεγάλο ρήγμα στην ελληνική κοινωνία. Είναι ένας νόμος άδικος και θα τον καταργήσουμε όταν έρθουμε στην κυβέρνηση. Η πολιτική σας δεν ήταν υπέρ κάποιων και εναντίον άλλων, ήταν εναντίον όλων. Τα λίγα αντίδωρα που μοιράζετε σήμερα είναι αυτά που έχουν εισπραχθεί στο πολλαπλάσιο από την άλλη πλευρά. Κάνετε τον κουβαρντά με τα λεφτά των άλλων. Και έχετε δημιουργήσει συνθήκες ώστε κανείς να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Ναι σε ο,τιδήποτε ανακουφίζει έστω και έναν συμπολίτη μας από την καταστροφική σας πολιτική».

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να προκηρυχθούν εκλογές μια ώρα αρχύτερα. «Προκηρύξτε εκλογές το συντομότερο. Δώστε τη δυνατότητα στον λαό να αποφασίσει την τύχη του. Ζητώ από τους Έλληνες να μείνουν ενωμένοι, είπε όσον αφορά στην συμφωνία για το Σκοπιανό. Η ΝΔ είπε θέτει τον λαό και τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. Ο λαός να κρατήσει ψηλά το φρόνημα χωρίς ακρότητες. Οι βουλευτές να μιλήσουν με εθνική ευθύνη και να καταψηφίσουν την συμφωνία.

Τσίπρας: Μην ψηφίσεις την μη μείωση των συντάξεων αν θεωρείς ότι την αντάλλαξα με την Συμφωνία των Πρεσπών

Απαντώντας ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του, είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης σήκωσε με θεατρικό τρόπο τους τόνους. «Ο ελληνικός λαός έχει μνήμη και κρίση και θυμάται ποιοι τον οδήγησαν στην χρεοκοπία και παρακάλαγαν να οδηγηθούμε στα βράχια όταν εμείς διαπραγματευόμασταν», είπε χαρακτηριστικά.  Απαντώντας στην λίστα που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους 29 νέους φόρους παρέθεσε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Είπε ακόμα ότι τη μνημονιακή λαίλαπα την έφερε το κόμμα του. Παραλάβαμε τη χώρα σε διάλυση και διαπραγματευτήκαμε σκληρά, είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε τις συγκρίσεις με νούμερα. «Εμείς επικεντρώσαμε την διαπραγμάτευσή μας στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι δικές σας επικεντρώθηκαν στο “όποιον πάρει ο χάρος”».

Αναφερόμενος στις μέρες που είναι στην εξουσία και αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο πρωθυπουργός είπε ότι «όσο και να μετράτε το κοντέρ θα μηδενιστεί και θα είμαστε και πάλι στην εξουσία. Για τα σκάνδαλα που καταλογίζει στην κυβέρνηση η ΝΔ είπε ότι πρέπει να είναι σε απόγνωση η ΝΔ και να προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα. Η πραγματικότητα δεν σας κάνει το χατήρι είπε και προσπαθείτε να επινοήσετε σκάνδαλα. Με την βοήθεια ΜΜΕ πολλά εκ των οποίων διαθέτει ο δικός σας φίλος επιχειρηματίας και εφοπλιστής, όλως τυχαίως είναι και υπόδικος για κακουργήματα και είναι υπόδικος για εμπορία ναρκωτικών. Η δικαιοσύνη θα κάνει την δουλειά της». Παρέθεσε μια “συλλογή” όπως είπε από δημοσιεύματα δικών του εφημερίδων για σκάνδαλα της κυβέρνησης. Μίλησε για fake news που έχουν κατακλύσει την πολιτική ζωή του τόπου από φίλους και υποστηρικτές της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «αφού τα fake news δεν πιάνουν άρχισε η ΝΔ να σκανάρει φίλους και συγγενείς. Φίλους και συμμαθητές των υπουργών από το Γυμνάσιο. Κινδυνεύετε να γίνετε καταγέλαστος. Και εσείς και η παράταξή σας».

Πρόσθεσε ότι στο μόνο που έπεσε μέσα ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι είχα ένα πρόβλημα με τις φωνητικές μου χορδές. Αφωνία δεν έχω πάθει όμως. Ήταν σαν να άκουγα τον Άδωνι Γεωργιάδη. Έχω τονίσει επανειλημμένως ότι η πΓΔΜ οφείλει να τηρεί το πνεύμα της συμφωνίας. Αν δεν το κάνει δεν θα προχωρήσει η συμφωνία σε διεθνείς οργανισμούς, εμείς περιμένουμε με μεγάλη προσοχή την ολοκλήρωση της συνταγματικής διαδικασία. Έχουμε δώσει μηνύματα εκεί που πρέπει να δοθούν. Από εκεί και πέρα η θέση μας είναι σαφής, Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει κανένα έθνος και καμιά εθνότητα και ως προς το ζήτημα της ιθαγένειας διορθώνει κάτι που υπήρχε στα διαβατήρια. Αναγράφονταν ως Μακεδόνες. Αν παίρναμε τις συμβουλές σας στα σοβαρά στα τα διαβατήρια θα συνέχιζαν να γράφουν την λέξη μακεδόνες. Η Συμφωνία των Πρεσπών λέει ότι η γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Εσείς, πως ακριβώς αποκαλείτε την γλώσσα αυτή; Χρησιμοποιείτε τον ίδιο όρο που χρησιμοποίησε ο Αβέρωφ το 1959; Ο αείμνηστος Ευ. Αβέρωφ έλεγε ως ΥΠΕΞ το 1959 για “μακεδονική γλώσσα” που ομιλείται στα Σκόπια και έχει γραμματική και συντακτικό».

«Ο καθείς κρίνεται για τον πολιτικό καιροσκοπισμό και την προσπάθεια που γίνεται να ψαρέψουν ορισμένοι τους στα θολά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου αλλά με τα κρίσιμα εθνικά θέματα δεν μπορεί κανείς να παίζει», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε «Ζήτημα μειονότητας ανοίξατε πρώτος εσείς με τη συνέντευξη σας στο περιοδικό Politico» και διαβάζοντας το άρθρο 4 παρ. 3 της Συμφωνίας τόνισε: «Αν υπάρχει μια σύμβαση, μια συμφωνία που μας προστατεύει πλήρως από το ενδεχόμενο στο μέλλον να εγερθεί ζήτημα τέτοιο μειονοτικό στη χώρα μας είναι η Συμφωνία των Πρεσπών».

«Έχω βγει από τα ρούχα μου γιατί δεν περίμενα εσείς να μιλήσετε με τον ίδιο καφενειακό λόγο που χρησιμοποιεί ο κ. Γεωργιάδης στα τηλεπαράθυρα. Γιατί ψηφίζετε τον νόμο αν θεωρείτε ότι είναι ξεπούλημα της Μακεδονίας; Είναι ντροπή να το λέτε αυτό. Αφού εμείς κάναμε συναλλαγή και είναι ντροπή και πουλήσαμε τη Μακεδονία γιατί εσείς το ψηφίζετε; Σας καλώ να άρετε την ψήφο σας από την μη περικοπή των συντάξεων αν θεωρείτε ότι έγινε συναλλαγή. Ντροπή σας να μας αποκαλείτε προδότες και μειοδότες! Ντροπή σας!», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε ότι η ΝΔ έβαλε την Χρυσή Αυγή στα σχολεία.

«Δεν είπαμε κανέναν μειοδότη όπως κάνετε εσείς σήμερα εδώ.  Ντροπή σας να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει τη Μακεδονία», είπε στον πρόεδρο της ΝΔ. Ρώτησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη αν επικροτεί αντισυγκεντρώσεις, τις οποίες προαναγγέλλουν αφίσες ενόψει της ομιλίας του κ. Τσίπρα σε πολιτική συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη την Παρασκευή.

Μητσοτάκης: Εσύ είσαι ο αρχιερέας των fake news

Παίρνοντας τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την δευτερολογία του, είπε: «Κύριε Τσίπρα ας ξεκινήσουμε με τα fake news. Αναφερθήκατε σε μια συνέντευξη που δήθεν έδωσα στο Politico. Θα σας δείξω τι κατέθεσε ο κ. Τσίπρας στα πρακτικά». Και παρέθεσε ένα δημοσίευμα σε site όπου ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται ότι φέρεται να έκανε μια δήλωση. «Φτάνει ο πρωθυπουργός στην Βουλή να επικαλείται τα δημοσιεύματα των πληρωμένων ιστοσελίδων σας; Ντροπή σας!», είπε σε έντονο ύφος.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν ζημίωσε την χώρα τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του. «Δεν το είπα εγώ αλλά ο κ. Ρέγκλινγκ το είπε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε επίσης στο παρελθόν όταν ο πρωθυπουργός συμμετείχε στις συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων. Τότε ήταν καλή η αγανάκτηση και τώρα είναι φασίστες;, αναρωτήθηκε.

«Πράγματι οι Έλληνες πολίτες θυμούνται πολύ καλά, όταν λέγετε ότι θα σκίσετε τα μνημόνια και θα τα καταργήσετε με ένα νόμο», είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε στελέχη των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να αποκρούσει τα όσα έλεγε ο κ. Τσίπρας ότι φέρνει το νέο και διώχνει το παλιό. Και ανέφερε μεταξύ άλλων τους κ. Κοτζιά, Σπίρτζη, Ξενογιαννακοπούλου, Τόσκα, Καμμένο κ. α. «Την επόμενη φορά που θα μιλήσετε κ. Τσίπρα για το παλιό και το νέο κοιτάξτε τα υπουργικά έδρανα και την κοινοβουλευτική σας ομάδα», είπε.

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην κουνάει το δάχτυλο για το Μακεδονικό λέγοντας: «Εκεί που όλοι οι άλλοι είπαν όχι εσείς είπατε ναι. Παραχωρήσατε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. Δεν ντρέπεστε λίγο; Αυτά υπογράψατε. Δεν είναι ζητήματα ερμηνείας. Τα λέει η συμφωνία. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι ο κ. Ζάεφ, ο πιο μετριοπαθής από τους Σκοπιανούς είπε ότι είναι και μακεδόνας και μιλάει την μακεδονική γλώσσα; Όταν θα μιλήσετε ξανά για τις συγκεντρώσεις να είστε προσεκτικός. Καβαλήσατε το κύμα της οργής με τον πιο χυδαίο και λαϊκίστικο τρόπο και το ζήτημα της συμφωνίας δεν αφορά μόνο ακραίους. Εμείς καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή. Εσείς δεν καταδικάσατε εδώ μέσα την βία απ’ όπου και αν προέρχεται. Υπάρχουν καλές και κακές καταλήψεις για εσάς. Για εμάς υπάρχει μόνο κακός και μαύρος φασισμός και μην τολμήσετε να μας ταυτίσετε ξανά με την ακροδεξιά. Εσείς συγκυβερνάτε με αυτήν. Προσέξτε γιατί έχετε βάλει την ελληνική κοινωνία απέναντι».

Παίρνοντας για τρίτη φορά το λόγο ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να είναι πιο προσεκτικός όταν αναφέρεται στο θέμα των τραπεζών. Αναφερόμενος στο θέμα της ΔΕΠΑ είπε «Τα χρέη στη ΔΕΠΑ δημιουργήθηκαν επί δικών σας κυβερνήσεων. Αν για κάτι ελέγχεται είναι γιατί και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στου Μαρινόπουλου, που έβγαλε τα χρήματα στο εξωτερικό ενώ χρεοκόπησε, εμείς λειτουργήσαμε να σωθεί η επιχείρηση». Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι αντιγράφει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ και μάλιστα είπε ότι παίρνει “γραμμή” από τον εφοπλιστή φίλο του, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας για τα στελέχη που είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσωπούν το παλιό ενώ εκείνος πρεσβεύει το νέο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι έντιμοι αγωνιστές που προσπαθούν για μια καλύτερη Ελλάδα. «Εσείς βολευτείτε με απολειφάδια της πολιτικής ζωής που επειδή είχαν περίεργες σχέσεις με την μισή Αθήνα έφυγαν από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και πήγαν στη ΝΔ». Κλείνοντας είπε ότι προκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής.

newsit.gr

Continue Reading
Advertisement
konstantinos_kolovos

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κόσμος17 λεπτά ago

Πρωτοφανές: Ο Ράμα αρπάζει τις περιουσίες των Ελλήνων στην Αλβανία

Με απόφαση, που φέρει την υπογραφή του Αλβανού πρωθυπουργού, η παράκτια ζώνη της Χειμάρρας περνάει παρανόμως στην ιδιοκτησία του υπουργείου...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ32 λεπτά ago

Αυτό δεν χάνεται και…. όμως το έχασε!!! Απίστευτη φάση σε αγώνα στην Τουρκία [video]

Τελικά… όλα τα γκολ χάνονται! Έκανε μια πολύ καλή προσπάθεια, απέφυγε τους αντιπάλους του αλλά η σιγουριά μάλλον κόστισε στον...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ45 λεπτά ago

Μιλάει με γρίφους ο Καμμένος για διαζύγιο των ΑΝΕΛ με την κυβέρνηση!

“Ναι, ίσως, μπορεί…” επαναλαμβάνει ασαφώς την Τρίτη (11.12.2018) ο Πάνος Καμμένος, σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την...

Toπικά58 λεπτά ago

Καιρός: Κρύο σε όλη τη χώρα – Αναλυτική πρόγνωση

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Θερμοκρασία...

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

“Καταδρομική” επίθεση με μολότοφ στη βάση των ΜΑΤ [video]

Η επίθεση έγινε περίπου στις 18.15. Κουκουλοφόροι πέταξαν δεκάδες μολότοφ στο κτίριο όπου στεγάζεται το Κέντρο Επιχειρήσεων των ΜΑΤ και...

Διαβάζονται