ΚΕΑΟ: Ποια σενάρια εξετάζονται για την επανένταξη των οφειλετών

2 Min Read
rythmisi eforia doseis

Πάνω από 50.000 ρυθμίσεις οφειλών χάθηκαν στην καραντίνα

Τρόπους επανένταξης στις ρυθμίσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που χάθηκαν το διάστημα της πανδημίας του κορωνοϊού και κυρίως στο σχήμα των 120 δόσεων επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι αυτή η δεύτερη ευκαιρία θα δοθεί και για πληττόμενους και για μη πληττόμενους από τον κορωνοϊό οφειλέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους μη πληττόμενους ένα σενάριο που εξετάζεται είναι να αποπληρωθούν οι δόσεις που έχουν χαθεί από το σχήμα των 120 δόσεων, προκειμένου να ισχύει η επανένταξη, αλλά να δοθεί παράλληλα – ως κίνητρο – η δυνατότητα ταυτόχρονης ρύθμισης των οφειλών του 2019 και του 2020 σε 12 δόσεις. Σήμερα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Για τους οφειλέτες που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ εξετάζεται η μεταχρονολόγηση και των δόσεων Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, ώστε η αποπληρωμή των ρυθμίσεων να ξεκινήσει από τον τρέχοντα μήνα.

Μόλις η χώρα μπήκε στην καραντίνα του Μαρτίου πάγωσε η υποχρέωση καταβολής των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών του Μαρτίου, του Απριλίου και του Μαίου και δόθηκε περίοδος χάριτος 3 μηνών, ώστε να ξεκινήσει η αποπληρωμή τους εκ νέου από 30 Ιουνίου.

Τώρα εξετάζεται να προστεθούν στις μεταχρονολογημένες δόσεις και αυτές του Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου χωρίς συνέπειες για τους ασφαλισμένους οφειλέτες, ώστε η εξυπηρέτηση των ρυθμίσεων να ξεκινήσει και πάλι από το τέλος Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι οφειλέτες έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων στην περίπτωση που δεν κατέβαλαν τις δόσεις για δύο συνεχόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΚΕΑΟ, στο τέλος Μαρτίου οι ενεργές και ολοκληρωμένες ρυθμίσεις του Ν.4611/2019 (ρύθμιση 120 δόσεων) έφτασαν σε πλήθος τις 433.474 για οφειλές περίπου 4 δισ. ευρώ. Στα τέλη Μαρτίου είχαν ήδη χαθεί 51.596 ρυθμίσεις (οι 42.609 ήδη από τον Δεκέμβρη του 2019) συνολικού ύψους 892,66 εκ. ευρώ. Οι περισσότερες απώλειες, ωστόσο, αναμένεται να καταγραφούν στην τρίτη 3μηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ, που θα αποτυπώνει τις κινήσεις της περιόδου Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, όταν οι ρυθμίσεις είχαν ξεπαγώσει και οι υποχρεώσεις αποπληρωμής είχαν επιστρέψει.

πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *