Η δήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας περιέγραψε την επιχείρηση εκκένωσης, την κινητοποίηση των δυνάμεων και τον ρόλο κατοίκων και εθελοντών μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στη Φθιώτιδα.
Με απολογισμό για τη μεγάλη αγροτοδασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη 1 Ιουλίου στο Καλαπόδι Φθιώτιδας, η δήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας Αθανασία Στιβακτή αναφέρθηκε στην εκκένωση, την άμεση κινητοποίηση των δυνάμεων και τη συνδρομή κατοίκων και εθελοντών. Η φωτιά εξιχνιάστηκε από τις Αρχές, με τη σύλληψη 43χρονου για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική πρόκειται μέχρι στιγμής για τη μεγαλύτερη αγροτοδασική πυρκαγιά της φετινής αντιπυρικής περιόδου.
Η αποτίμηση της δημάρχου για τον κίνδυνο
ήμασταν τυχεροί μέσα στην ατυχία μας. Διότι δεν υπήρχαν άλλες πυρκαγιές
Η κ. Στιβακτή μίλησε για μια ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη φωτιά, σημειώνοντας ότι η περιοχή στάθηκε τυχερή μέσα στην ατυχία της, καθώς δεν υπήρχαν άλλες πυρκαγιές και διατέθηκαν πολύ μεγάλες δυνάμεις. Όπως είπε, η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα λόγω του ισχυρού ανέμου, ενώ η άμεση επέμβαση συνέβαλε ώστε να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.
Εκκένωση, συνεργασία και άμεση επέμβαση
Η δήμαρχος ανέφερε ότι οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν μετά το μήνυμα εκκένωσης και ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους μόνιμους κατοίκους της Ελάτειας και του Φακά. Όπως περιέγραψε, η μεταφορά τους έγινε πόρτα-πόρτα, ενώ στη συνέχεια επέστρεψαν στα σπίτια τους όταν δεν υπήρχε πλέον κίνδυνος.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η παρουσία των τοπικών δυνάμεων στο πεδίο και ο συντονισμός με την Πυροσβεστική, την αστυνομία και τους εθελοντές βοήθησαν καθοριστικά στην εξέλιξη της επιχείρησης. Είπε ακόμη ότι η άμεση ενημέρωση από τους εθελοντές της περιοχής έδωσε χρόνο για ετοιμότητα, παρότι η ένταση του ανέμου έκανε την αντιμετώπιση ακόμη πιο δύσκολη.
Οι ζημιές και η επόμενη ημέρα
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που επικαλέστηκε η δήμαρχος από την Πυροσβεστική, έχουν καεί περίπου 4,5 χιλιάδες στρέμματα, μέσα στα οποία περιλαμβάνονται ελαιόδεντρα, δασική έκταση και καλλιέργειες. Ανέφερε επίσης ότι έχει ήδη γίνει αναγγελία στον ΕΛΓΑ και ότι οι παραγωγοί πρέπει να δηλώσουν τις ζημιές εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.
Για το ζήτημα της υδροδότησης, σημείωσε ότι το πρόβλημα αποκαταστάθηκε το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, μετά τις ζημιές που προκάλεσε η φωτιά σε κολόνες και στο δίκτυο. Στο τέλος, αναφέρθηκε και στις εθελοντικές ομάδες που περιπολούν στην περιοχή, λέγοντας ότι ο ρόλος τους στην καθημερινή διαχείριση είναι καταλυτικός.
































Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.
Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected] για την άμεση αφαίρεσή του.