Επιχείρηση της Europol για… colpo grosso με ελληνικό… άρωμα: Κύκλωμα εξαπάτησε τράπεζες με κέρδος 12 εκατ. δολάρια!

Σε 13 συλλήψεις προχώρησε η Οικονομική Αστυνομία στο πλαίσιο επιχείρησης της Europol για την εξάρθρωση διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε τράπεζες στις ΗΠΑ, με τη ζημιά για το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα να ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια δολάρια.

Στη χώρα μας, η ΕΛ.ΑΣ. αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες προχώρησε στην ταυτοποίηση και τη συλληψη ατόμων που βρίσκονταν πολύ ψηλά στην ιεραρχία της εγκληματικής οργάνωσης.

Πρόκειται τόσο για ημεδαπούς όσο και για αλλοδαπούς που διέμεναν μόνιμα στην Ελλάδα και μετέβαιναν συχνά στις ΗΠΑ για τις παράνομες δραστηριότητές τους.

Πιο αναλυτικά, τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εκτελέστηκαν 13 ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης και διενεργήθηκαν 32 έρευνες σε οικίες, εταιρείες, αποθήκες και εμπορευματοκιβώτια.

Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 3 οχήματα με ισπανικές πινακίδες κυκλοφορίας, 21 μηχανήματα POS και 17 φορητοί υπολογιστές, 11 tablets και ηλεκτρονικός υπολογιστής, 12 σκληροί δίσκοι και 22 USB Sticks, 30 κινητά τηλέφωνα και 16 κάρτες SIM, 103 πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, 2 πιστόλια, περίστροφο και μονόκαννο όπλο και μαχαίρι, 643 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και 3 γεμιστήρες, 20.790 ευρώ και 600 δολάρια ΗΠΑ, 7.407 γρίβνα Ουκρανίας και 600 κορώνες Τσεχίας, αποκόμματα συναλλαγών από τερματικές συσκευές POS και διάφορα έγγραφα, σημειώσεις και σφραγίδες εταιρειών.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών συνελήφθησαν άλλα δυο άτομα για παράβαση της ν ομοθεσίας περί όπλων, καθώς κατείχαν παράνομα τα ανωτέρω κατασχεμένα όπλα και οδηγήθηκαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Το Modus Operandi της εγκληματικής οργάνωσης

Ως προς τη μεθοδολογία (modus operandi) της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της ίδρυαν «εικονικές» εταιρείες στις ΗΠΑ, ανοίγοντας παράλληλα και επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους μετέφεραν χρήματα από άλλες εταιρείες στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τις επαγγελματικές χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες που εφοδιάζονταν, τις παρέδιδαν σε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στην Ισπανία και πραγματοποιούσαν «εικονικές» συναλλαγές σε τερματικά μηχανήματα POS , τουριστικών κυρίως επιχειρήσεων.

Τέλος, προσέδιδαν νομιμοφάνεια στα παράνομα έσοδα, μεταφέροντάς τα σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ευρώπη.

Συνολικά αποτελέσματα της επιχείρησης:

-Συνελήφθησαν 105 ύποπτοι

– 88 έφοδοι σε σπίτια σπιτιών

– Κλοπές άνω των 12 εκατ. ευρώ

– 87 λογαριασμοί με περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια ευρώ δεσμευμένα

– 406 000 ευρώ που κατασχέθηκαν σε μετρητά – Κατασχέθηκαν 14 οχήματα υψηλών προδιαγραφών

– Εκτελέστηκαν 19 ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

radiolamia
konstantinos_kolovos

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist