Αυτή είναι η ανάλυση του Guardian για την Ελλάδα που θύμωσε τον Μητσοτάκη- Τον αποκάλεσε “ΕφΣυν της Βρετανίας”

Lamianow.gr
By Lamianow.gr
10 Min Read

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε μάλλον υποτιμητικά στην εφημερίδα Guardian, ότι είναι ακροαριστερή εφημερίδα και γράφει ανακρίβειες… έπειτα από ερώτηση που δέχθηκε από τον Νότη Παπαδόπουλος στη διάρκεια συνέντευξης στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3. Τν χαρακτήρισε μάλιστα, “ΕφΣυν της Βρετανίας”.

Η ερώτηση του δημοσιογράφου στον πρωθυπουργό αφορούσε πρόσφατη ανάλυση της βρετανικής εφημερίδας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και για την ανισότητα που επιμένει, σημειώνοντας ότι “τη μερίδα του λέοντος από την ανάπτυξη την παίρνουν κυρίως επιχειρηματίες και όχι ο μέσος πολίτης”.

Τι λέει για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ο Guardian και ποια είναι η πρόβλεψη που κάνει

Γερανοί στροβιλίζονται επιτέλους πάνω από μια εδώ και καιρό έρημη έκταση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, μόλις 10χλμ από την Ακρόπολη, η οποία υπήρξε σύμβολο της ανόδου, της πτώσης και της ανάκαμψης της Ελλάδας τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ωστόσο, μένει να δούμε αν η πρόσφατη οικονομική άνοιξη της χώρας θα αποδειχθεί πιο ανθεκτική από τις προηγούμενες κορυφώσεις, στον ιστορικό κύκλο άνθησης και ύφεσης.

Το εργοτάξιο του Ελληνικού, το οποίο σύντομα θα διαθέτει πολυτελείς κατοικίες, το ψηλότερο κτίριο και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας, δύο ξενοδοχεία, μία μαρίνα, ένα θέρετρο και αθλητικές, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, είναι ένα αμφίσημο σύμβολο της Ελλάδας της ακμής.

Για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του αγαπημένου της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, η ανάπτυξη είναι εμβληματική του νέου δυναμισμού της ελληνικής οικονομίας και της ελκυστικότητας της χώρας ως επενδυτικού τόπου.

Για τους επικριτές του, το Ελληνικό είναι απλώς ένα ακόμη έργο πολυτελών ακινήτων που κατασκευάστηκε από ολιγάρχες για τους υπερπλούσιους και τους ξένους, σε δημόσια γη που αγοράστηκε για πενταροδεκάρες, ενώ οι απλοί Έλληνες πολίτες συνεχίζουν να βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται και τις δημόσιες υπηρεσίες να μειώνονται.

Η έκταση των 6,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ελληνικό φιλοξενούσε το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας από τη δεκαετία του 1930 έως το 2001, όταν το λαμπερό, επιδοτούμενο από την ΕΕ διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος άνοιξε στα ανατολικά της πόλης εγκαίρως για τους θεαματικούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Αυτή ήταν η τελευταία φορά που η Ελλάδα βρισκόταν στην κορυφή του κόσμου. Η χώρα μόλις είχε ενταχθεί στο ενιαίο νόμισμα του ευρώ – παραποιώντας τα στοιχεία όπως αποδείχθηκε αργότερα – και ένας εκσυγχρονιστής σοσιαλιστής πρωθυπουργός, ο Κώστας Σημίτης, αποκαλούνταν ο Τόνι Μπλερ των νότιων Βαλκανίων. Η Ελλάδα ήταν σικ προορισμός (θυμάστε την επιτυχημένη ταινία “Ο Μεγάλος Ελληνικός Γάμος”;). Ο τουρισμός άνθιζε. Ακόμη και η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου είχε γίνει αναπάντεχη πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Μια δεκαετία αργότερα, η Ελλάδα βρισκόταν στον πάτο του βαρελιού μετά την αθέτηση του χρέους της και την υποβολή σε τρία προγράμματα διάσωσης ΕΕ-ΔΝΤ που συρρίκνωσαν την οικονομία κατά 26% και επέβαλαν δρακόντεια λιτότητα. Η κρίση χρέους ξέσπασε όταν αποκαλύφθηκε το 2009 ότι η χώρα είχε υποεκτιμήσει σε μεγάλο βαθμό το έλλειμμα του προϋπολογισμού της. Οι αγορές ομολόγων πανικοβλήθηκαν και σταμάτησαν να δανείζουν στην Αθήνα, αναγκάζοντάς την να απευθυνθεί στην ΕΕ για δάνεια που συνοδεύονταν από σκληρούς όρους.

Η επακόλουθη πτώση προκάλεσε μαζική ανεργία, εκτεταμένη φτώχεια και διαρροή ανθρώπινου δυναμικού (brain drain) περίπου 10% του πληθυσμού. Ανατίναξε επίσης το πολιτικό σύστημα της χώρας, η οποία κυριαρχούνταν για καιρό από τα αντίπαλα πελατειακά συστήματα της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας και του σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ.

Μια κυβέρνηση κατά της λιτότητας, με επικεφαλής το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, εξελέγη το 2015 και κέρδισε ένα δημοψήφισμα για την απόρριψη των όρων διάσωσης, μόνο και μόνο για να υποκύψει στους όρους των πιστωτών εβδομάδες αργότερα όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με την εναλλακτική λύση της αποβολής από την ευρωζώνη.

Η λεγόμενη τρόικα του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανάγκασε την Αθήνα να συγκεντρώσει χρήματα πουλώντας κρατικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού του Πειραιά στην κινεζική εθνική ναυτιλιακή εταιρεία Cosco και το εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο του Ελληνικού, που δεν χρησιμοποιούνταν, στον μοναδικό πλειοδότη εκείνη την εποχή, μια κοινοπραξία με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο Σπύρο Λάτση, ο οποίος έχει εκτεταμένα τραπεζικά, ναυτιλιακά, κτηματομεσιτικά και πετρελαϊκά συμφέροντα.

Δημόσιες διαμαρτυρίες, καταλήψεις και δικαστικές προσφυγές εμπόδισαν εδώ και καιρό οποιαδήποτε ανάπτυξη του χώρου, ο οποίος επρόκειτο να μετατραπεί σε πάρκο πριν από την κρίση χρέους. Τα παλιά κτίρια του τερματικού σταθμού είχαν χρησιμοποιηθεί για να στεγάσουν κυρίως Αφγανούς πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015-16, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο εισέρρευσαν στην Ελλάδα διασχίζοντας το Αιγαίο Πέλαγος από την Τουρκία. Ο αυτοσχέδιος καταυλισμός προσφύγων έκλεισε τελικά το 2017.

Το 2023, οι κατασκευαστές άνοιξαν επιτέλους τα θεμέλια για τον Πύργο Ριβιέρα, ένα συγκρότημα διαμερισμάτων 50 ορόφων μπροστά στην παραλία που σχεδιάστηκε από την εταιρεία του διάσημου Βρετανού αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ, ενώ ο ουρανοξύστης ύψους 200 μέτρων θα ανοίξει τον επόμενο χρόνο. Τελικά, θα υπάρξει και ένα (μικρότερο) δημόσιο πάρκο, έχει δεσμευτεί η εταιρεία του Λάτση, Lamda Development.

Το αν το Ελληνικό είναι πραγματικά ένα σημάδι μιας διαρκούς ελληνικής αναγέννησης αμφισβητείται έντονα.

Για πολλούς Έλληνες, δεν έχουν βελτιωθεί πολλά από τις σκοτεινές μέρες της κρίσης χρέους. Η ανεργία έχει μειωθεί, αλλά οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν αυξηθεί ελάχιστα, ο πληθωρισμός – ειδικά στα ενοίκια – έχει διαβρώσει το βιοτικό επίπεδο και τα σχολεία, τα νοσοκομεία και οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν έχουν ανακάμψει.

Η χώρα εξακολουθεί να βράζει για την έλλειψη λογοδοσίας για τη μετωπική σύγκρουση τρένων πριν από δύο χρόνια που σκότωσε 57 ανθρώπους και αποκάλυψε χρόνιες ελλείψεις στην ασφάλεια, εγείροντας κατηγορίες για πολιτική συγκάλυψη για την αποφυγή της ευθύνης.

Το φετινό δέκατο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ένα είδος ετήσιου Ελληνικού Νταβός στην πόλη του αρχαίου ελληνικού μαντείου, επισκιάστηκε από μια πανεθνική γενική απεργία για τους μισθούς και τη δημόσια υπηρεσία εμποδίζοντας πολλούς ξένους αντιπροσώπους να φτάσουν.

Ο Μητσοτάκης, του οποίου η δημοτικότητα έχει μειωθεί, χρησιμοποίησε την ευκαιρία του φόρουμ για να διατυμπανίσει τον υγιή ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας και να επιπλήξει τη Γερμανία, τον πιο “σφιχτό” από τους πιστωτές της κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είμαστε το άρρωστο παιδί της Ευρώπης

“Δεν είμαστε πλέον το άρρωστο παιδί της Ευρώπης. Η οικονομία μας ξεπερνά τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Όταν κοιτάζω, για παράδειγμα, τις μεταρρυθμίσεις που ανακοινώνει αυτή τη στιγμή η γερμανική κυβέρνηση, πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις τις έχουμε ήδη εφαρμόσει στην Ελλάδα”, δήλωσε σε έναν δημοσιογράφο στους Δελφούς. Οι Έλληνες θυμούνται πολύ καλά όταν παρουσιάζονταν ως σπάταλοι, τεμπέληδες απατεώνες από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, μια απεικόνιση που συνοψίζεται σε ένα εξώφυλλο γερμανικού περιοδικού που έδειχνε τη θεά Αφροδίτη να δείχνει το δάχτυλο στην Ευρώπη, με τη λεζάντα: “Απατεώνες στην οικογένεια του ευρώ: η Ελλάδα μας ληστεύει;”

Φαινομενικά, η Ελλάδα παράγει ένα υγιές πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού και ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P μόλις αναβάθμισε την αξιολόγησή του σε BBB. Μετά την απεργία, ο Μητσοτάκης βρήκε αρκετά διαθέσιμα χρήματα για να ανακοινώσει ένα πακέτο στήριξης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για συνταξιούχους χαμηλού εισοδήματος, ενοικιαστές και άλλες ευάλωτες ομάδες. Η δημόσια υποστήριξη από την ΕΕ στην Ελλάδα έχει επίσης ανακάμψει από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους. Τα δύο τρίτα των Ελλήνων λένε τώρα ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι καλή για τη χώρα τους.

Ωστόσο, η άνθηση της Ελλάδας τροφοδοτείται από τα ακίνητα, τον τουρισμό και τη ναυτιλία και όχι από την αναβίωση της μεταποίησης ή της καινοτομίας. “Μόλις κοιτάξεις κάτω από τα κύρια μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, υπάρχει σκοτάδι”, λέει ο Νικ Μαλκουτζής, συντάκτης και συνιδρυτής της ελληνικής οικονομικής ιστοσελίδας MacroPolis. “Ο Μητσοτάκης διαχειρίζεται ένα σφιχτό δημοσιονομικό πρόγραμμα, αλλά δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στον τουρισμό και τα ακίνητα για πάντα”.

Η υποεπένδυση στη δασοκομία και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα κακώς προετοιμασμένη για καταστροφές που προκαλούνται από το κλίμα, όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες που έχουν γίνει ολοένα και πιο συχνές, λέει ο Μαλκουτζής.

Μια χούφτα ισχυρών, πολιτικά συνδεδεμένων ολιγαρχικών οικογενειών συνεχίζει να κυριαρχεί στην οικονομία, με υψηλή συγκέντρωση ιδιοκτησίας μέσων ενημέρωσης. Η διαφθορά παραμένει διαβρωτική, ενώ η χώρα βρίσκεται κοντά στο κάτω μέρος του πίνακα στην ΕΕ όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου.

Έτσι, με μια πιο προσεκτική ματιά, η νέα Ελλάδα μοιάζει παράξενα με την παλιά Ελλάδα, με ισχυρότερα δημόσια οικονομικά αλλά επίμονες κοινωνικές και οικονομικές ανισορροπίες. Μπορεί κάλλιστα να επιστρέψουν για να στοιχειώσουν μια χώρα όπου η αλαζονεία δεν είναι ποτέ μακριά.

Την ανάλυση υπογράφει ο οικονομικός αναλυτής Πολ Τέιλορ, ανώτερος επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (European Policy Centre).

πηγη thetoc

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *