Η ελληνική χλωρίδα είναι ξακουστή για την ποικιλία βοτάνων και μυρωδικών τα οποία έχουν πολλές και σημαντικές χρήσεις τόσο στον τομέα της υγείας, όσο και της διατροφής.
Τι πιο απλό λοιπόν από την αξιοποίησή τους στην κουζίνα, προκειμένου να ενισχύσετε τη γεύση των φαγητών αλλά και να ωφεληθείτε από τα αντιοξειδωτικά και τις άλλες πολύτιμες ουσίες τους.
Δείτε 5 δημοφιλή βότανα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική αλλά και τα μοναδικά οφέλη τους:
Ρίγανη
Ίσως το πιο δημοφιλές ελληνικό μυρωδικό, που σχεδόν όλοι χρησιμοποιούμε στη μαγειρική. Πρόκειται για ένα ισχυρό βότανο που περιέχει έως και 20πλάσια αντιοξειδωτικά από άλλα βότανα, τα οποία καταπολεμούν τον καρκίνο. Σύμφωνα με έρευνες, μία κουταλιά της σούπας φρέσκια ρίγανη, έχει την ίδια ισχύ ως αντιοξειδωτικό, όσο ένα ολόκληρο μήλο. Ανά γραμμάριο, το βότανο αυτό έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από τα βατόμουρα.
Ταιριάζει σχεδόν με όλα: Σαλάτες, σάλτσες, κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά.
Θυμάρι
Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φαρμακευτικά βότανα. Έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Δύο κουταλάκια του γλυκού θυμάρι, καλύπτουν το 20% των ημερήσιων αναγκών σε σίδηρο. Είναι επίσης πλούσιο σε μαγγάνιο, ένα μέταλλο που ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και βοηθά την υγεία των οστών και της επιδερμίδας.
Ιδανικό για να συνοδέψετε ζυμαρικά, σάλτσες για πίτσα, σος για σαλάτες, βραστά, πουλερικά, ψάρια και αυγά.
Μαϊντανός
Δύο κουταλιές της σούπας φρέσκου μαϊντανού, προσφέρουν περισσότερο από 150% των ημερήσιων αναγκών σας για βιταμίνη Κ, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος, την υγεία των οστών και τη λειτουργία του ήπατος. Η χλωροφύλλη που περιέχει καταπολεμά τη δυσάρεστη αναπνοή. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τον μαϊντανό ως αφροδισιακό.
Ταιριάζει ιδανικά με λαχανικά, σαλάτες και σάλτσες.
Δενδρολίβανο
Σε ποιον δεν αρέσει μια ζουμερή μπριζόλα στη σχάρα; Η έκθεση του κρέατος όμως στις υψηλές θερμοκρασίες, οδηγεί στο σχηματισμό ετεροκυκλικών αμινών, καρκινογόνων ενώσεων που δημιουργούνται κατά το ψήσιμο του κρέατος σε μπάρμπεκιου. Η προσθήκη δενδρολίβανου αποτρέπει αυτό τον κίνδυνο σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, επειδή το μυρωδικό μειώνει τα επίπεδα των ετεροκυκλικών αμινών κατά 60-80%.
Ταιριάζει με λαχανικά, πατάτες, αυγά, αρνί, χοιρινό, κοτόπουλο.
Φασκόμηλο
Έχει έντονη γεύση και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Χρησιμοποιείται σε φυτικές και παραδοσιακές θεραπείες και ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pharmacological Biochemical Behavior και στην οποία συμμετείχαν 45 ενήλικες, διαπίστωσε ότι όσοι έλαβαν έλαια από φασκόμηλο, βελτίωσαν τη μνήμη τους.