Μπορεί οι «συγκρούσεις» να είναι μέχρι στιγμής σχετικά ήπιες, ειδικά για ένα «πολυσυλλεκτικό» κόμμα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι ενώ βρίσκεται μάλιστα σε μια διαδικασία μετασχηματισμού και διεύρυνσης, αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν υπάρχουν.

Άλλωστε πριν ακόμα ξεκινήσει η διαδικασία, που θα ολοκληρωθεί στην Προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη του Απριλίου, οι «τάσεις» είχαν δείξει τις… προθέσεις τους με κείμενα στα οποία διατύπωναν τις απόψεις τους για το ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα. Κείμενα που περιείχαν και σαφείς «αιχμές» μεταξύ τους, έστω κι αν η ανάγκη να υπάρξει ένα ενιαίο «μέτωπο» εναντίον της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έφερε στην επιφάνεια «ένστικτα αυτοσυντήρησης» και έκανε πολλούς να… δώσουν τόπο στην οργή.

Το πολιτικό Συμβούλιο της Παρασκευής, όπου ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το πρόγραμμα του κόμματος, κύλησε σε ήρεμους ρυθμούς, με άπαντες να διατυπώνουν την άποψη πως το κείμενο που τελικά δημιουργήθηκε είναι «μια σοβαρή και αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση». Η «μάχη» άλλωστε δίνεται πλέον στις νομαρχιακές επιτροπές, όπου συνεχίζεται η διαδικασία εκλογής των νέων εκπροσώπων. Κι εκεί, σε γενικές γραμμές οι διαδικασίες κυλούν ήρεμα -άλλωστε το γεγονός πως η συζήτηση γίνεται διαδικτυακά δεν διευκολύνει τις «κόντρες»- όμως πάντα υπάρχουν… εξαιρέσεις.

«Έξαλλοι», για παράδειγμα, παρουσιάζεται μερίδα στελεχών με τον βουλευτή και τομεάρχη προστασίας του πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν, εμφάνισε στη νομαρχιακή του επιτροπή «90 καινούργια μέλη … νύχτα, μια ώρα πριν κλείσουν οι εγγραφές και μάλιστα μέλη για τα οποία δεν είχε καν τα πλήρη στοιχεία τους». Δεν απέκλειαν μάλιστα το ενδεχόμενο στην συγκεκριμένη νομαρχιακή να γίνει ένσταση για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η κίνηση αυτή του (προερχομένου από το ΠΑΣΟΚ) βουλευτή και ενός εκ των «ηγετών» της ομάδας των «προεδρικών», καταγγέλλεται κυρίως από τα στελέχη της «Ομπρέλας», που όπως φαίνεται πηγαίνει – ως τώρα- πολύ καλά στις νομαρχιακές, δημιουργώντας μια δυναμική που «προβληματίζει» αρκετά όσους βρίσκονται στην άλλη πλευρά.

Τι σημαίνει αυτό για τον Τσίπρα

Η δυναμική που δημιουργεί η «Ομπρέλα» στη βάση του κόμματος, στις νομαρχιακές επιτροπές, δεν είναι σε καμία περίπτωση άνευ σημασίας. Μπορεί η «Ομπρέλα» να είναι ένα βήμα… μπροστά από την ομάδα των «53+», αφού περιλαμβάνει στελέχη όπως η Ράνια Σβίγκου, που βρίσκονται πιο κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, μπορεί τα στελέχη της τάσης να  διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως δεν αποτελούν «εσωκομματική αντιπολίτευση», αλλά δεν είναι κι από εκείνους που θα πουν «ναι» σε όλες τις προτάσεις του προέδρου, χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Θέμα αμφισβήτησης της ηγεσίας Τσίπρα σαφώς και δεν τίθεται από κανέναν, όμως είναι φανερό πως πρόθεση είναι η ηγεσία να «ελέγχεται» από τα όργανα του κόμματος, τα οποία όργανα θα έχουν μια σαφή αριστερή ριζοσπαστική ταυτότητα. Τι προβλήματα μπορεί αυτό να δημιουργήσει;

Κάποιοι υποστηρίζουν πως αυτό στερεί από τον Αλέξη Τσίπρα τη δυνατότητα να «στρίψει» τον ΣΥΡΙΖΑ προς μια κατεύθυνση που θα του προσφέρει στο μέλλον την κυβερνητική πλειοψηφία. Επιπλέον προβληματίζονται για το αν θα μπορεί ο πρόεδρος να λειτουργεί ελεύθερα και με βάση αυτά που ο ίδιος θεωρεί απαραίτητα να γίνουν, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των πολιτών που εντάσσονται γενικότερα στον προοδευτικό χώρο. «Ενδέχεται να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχει τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Σαμαρά» έλεγε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο Reader κι εξηγούσε: «Να έχει δηλαδή ο πρόεδρος μια συγκεκριμένη θέση απέναντι σε ένα ζήτημα, θέση που θα φαίνεται να έχει και η πλειοψηφία του κόσμου που ανήκει στον προοδευτικό χώρο και να «αναγκάζεται» να δεχτεί μια άλλη, ενδεχομένως πιο «αριστερή», που ενστερνίζεται η μειοψηφία των ψηφοφόρων μας, αλλά πλειοψηφία στα όργανα του κόμματος».

Γιατί «δένει» τα χέρια του Τσίπρα ο ….Τζανακόπουλος

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να γίνει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, φάνταζε ιδανική. Και αποδείχτηκε όντως πολύ καλή για το ίδιο το κόμμα. Ο πρώην εκπρόσωπος τύπου όμως «αναγκάζεται» λόγω της θέσης του να κρατά μια ουδέτερη στάση, ενωτική, χωρίς να παίρνει το μέρος κάποιας «τάσης», με αποτέλεσμα ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να χάνει έναν «σύμμαχο».

«Χαμένος» θεωρείται και ο Νίκος Παππάς που ναι μεν συνεχίζει να βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο και να τον στηρίζει, όμως «αναγκάζεται» να κρατήσει χαμηλό προφίλ, καθώς το τελευταίο διάστημα στο πρόσωπο του προσάπτονται όλες οι… αμαρτίες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κάπως έτσι προέκυψε ο… Σπίρτζης. «Οι Χαρίτσης και Αχτσιόγλου στηρίζουν τον πρόεδρο, αλλά δεν συμμετέχουν στις εσωκομματικές «ίντριγκες». Οι Κώστας Ζαχαριάδης και Όλγα Γεροβασίλη είναι … φουλ «προεδρικοί», αλλά δεν θα έμπαιναν ποτέ στην διαδικασία να… προσηλυτίσουν την τελευταία στιγμή 90 μέλη» έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά τα στελέχη της «Ομπρέλας», είναι φανερή η ικανοποίηση για το γεγονός πως η βάση του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται και στηρίζει τις θέσεις τους και υποστηρίζουν πως αυτό δεν θα δημιουργήσει… εμπόδια στον Αλέξη Τσίπρα. «Όλοι θέλουμε το ίδιο πράγμα. Μια δεύτερη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Τσίπρα», λένε.