Συντάξεις: Διπλό μπόνους στα χρήματα εκατομμύρια συνταξιούχων – Τι αλλάζει από το 2023

Lamianow.gr
Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Διπλό μπόνους έρχεται στις απολαβές εκατομμύρια συνταξιούχων από το 2023, με βάση τις δρομολογημένες παρεμβάσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση. Πρόκειται για την αύξηση των συντάξεων έως 7% και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, οι οποίες θα ενισχύσουν τα εισοδήματα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία με την ακρίβεια να καλπάζει. Πρόσθετη «ανάσα» θα δοθεί και σε χιλιάδες ακόμη συνταξιούχους, μέσα από την καταβολή των αναδρομικών που αναμένεται να λάβουν μετά την απόφαση του ΣτΕ που τους δικαιώνει.

Πιο συγκεκριμένα, αύξηση που μπορεί να φθάσει ακόμη και το 7% αναμένεται να λάβουν από το 2023 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Το τελικό ποσοστό θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη και την πορεία του πληθωρισμού στις 31/12/2022. Γι’ αυτό το λόγο, η όποια αύξηση δεν θα πιστωθεί στις συντάξεις Ιανουαρίου, οι οποίες καταβάλλονται στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά από τις συντάξεις Μαρτίου (με αναδρομική ισχύ από 1/1/2023).

Η αύξηση των συντάξεων που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2023 θα εφαρμοστεί τόσο στον κλάδο της Εθνικής Σύνταξης, όσο και στον κλάδο της ανταποδοτικής σύνταξης. Η γενική αύξηση δηλαδή θα συμπαρασύρει και τα δύο ποσά προς τα πάνω. Η ανταποδοτική σύνταξη είναι ένα καθαρά «προσωπικό ποσό» που εξαρτάται από τον χρόνο ασφάλισης και τις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου.

Ως προς το ποιοι θα δουν πραγματικές αυξήσεις στο καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξής τους, αυτοί είναι οι εξής:

  • Ολοι οι νέοι συνταξιούχοι (δηλαδή όσοι βγήκαν στη σύνταξη από 13/5/2016 και μετά).
  • Οσοι παλαιοί συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά, μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης, αλλά αυτή η προσωπική διαφορά είναι μικρότερη από το ποσό της αύξησης. Για παράδειγμα, εάν ένας παλαιός συνταξιούχος διατηρεί προσωπική διαφορά 45 ευρώ και προκύπτει συνολικό ποσό αύξησης σύνταξης 60 ευρώ για τη σύνταξή του, θα λάβει πραγματική αύξηση 15 ευρώ.

Από 1/1/2023 θα καταργηθεί και η φορολογική εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα με ποσοστά από 2,2% έως και 10% από όλα τα μηνιαία ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. Ωστόσο, σχεδόν 7 στους 10 χαμηλοσυνταξιούχους δεν θα έχουν το όφελος από την κατάργηση της συγκεκριμένης εισφοράς. Η «φορολογική» εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε φορολογητέα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και έως 20.000 ευρώ, σε ετήσια βάση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι επιβαρύνει μόνο τους συνταξιούχους με πάνω από 1.000 ευρώ μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις. Ολοι οι υπόλοιποι δεν καταβάλλουν τη συγκεκριμένη εισφορά.

Την ίδια στιγμή, η καταβολή των αναδρομικών μόνο σε όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια στις 31 Ιουλίου 2020 χωρίς να αναμένεται η εκδίκαση των υποθέσεών τους – καθώς τους έχει δικαιώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας – είναι το βασικό σενάριο που εξετάζει τώρα η κυβέρνηση. Πρόκειται για περίπου 350.000 συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει μεγάλο δικαστικό αγώνα εδώ και 10 χρόνια. Οπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» το σενάριο αυτό συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να υλοποιηθεί, αφού το κόστος είναι συμβατό με τα δημοσιονομικά. Υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος για τον ΕΦΚΑ κυμαίνεται στα 600 με 700 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.