ΣτΕ: Όχι στην κατάργηση του ειδικού τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας για τους πολύτεκνους

Lamianow.gr
Lamianow.gr Add a Comment
2 Min Read
simvoulio tis epikrateias 1 1

«Όχι» είπε η Ολομέλεια του Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην υπουργική απόφαση του 2018 με την οποία καταργήθηκε το ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας οικιακής χρήσης για τους πολύτεκνους που, τελικά, εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις που αφορούν στα «ευάλωτα νοικοκυριά».

Με απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κρίθηκε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική. Οι σύμβουλοι επικρατείας επισημαίνουν στην απόφαση τους ότι από το Σύνταγμα απορρέει, ο «στοιχειώδης απαγορευτικός κανόνας, δεσμευτικός για τον κοινό νομοθέτη, σύμφωνα με τον οποίο δεν είναι συνταγματικώς ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχόμενης στους πολυτέκνους ειδικής φροντίδας χωρίς αποχρώντα λόγο».

Στο σκεπτικό των συμβούλων επικρατείας επισημαίνεται πως δεν είναι επιτρεπτό να ταυτίζεται η ειδική, κατά το Σύνταγμα, προστασία των πολύτεκνων οικογενειών με την πρόνοια της πολιτείας για τις οικονομικά ή κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ η υπουργική απόφαση «αντιβαίνει και ευθέως στις διατάξεις των παραγράφων 2 και 5 του άρθρου 21 του Συντάγματος, στο μέτρο που καταργεί το ισχύον κατά την έκδοσή της ειδικό τιμολόγιο οικιακής χρήσης για τις πολύτεκνες οικογένειες, εξομοιώνοντας την κατά τις διατάξεις του Συντάγματος ειδική προστασία των πολυτέκνων στο πλαίσιο της ασκούμενης δημογραφικής πολιτικής με τις λοιπές διακεκριμένες κατά το άρθρο αυτό του Συντάγματος περιπτώσεις άσκησης κοινωνικής πολιτικής χωρίς αποχρώντα λόγο».

πηγή

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Click to Hide Advanced Floating Content