Σενάριο τρόμου επεξεργάζεται η ΕΚΤ για διπλό νόμισμα – Τι σημαίνει αυτό και πως θα πληρώνονται μισθοί και συντάξεις

Lamianow.gr
Lamianow.gr 7 έτη ago
Updated 2015/03/31 at 4:40 ΜΜ
3 Min Read

– Το νόμισμα αυτό αποκαλείται IOUs και δείχνει πως το δημόσιο χρωστά λεφτά σε κάποιον και θα τα δώσει στο μέλλον
– Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, οι πολίτες πχ θα μπορούν να πληρώνουν λογαριασμούς ρεύματος, αλλά όχι να πληρώνουν καταστήματα
– Σε μία τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα επιβάλει έλεγχο καταθέσεων για να περιορίσει τις εκροές καταθέσεων
– Η ΕΚΤ σύμφωνα με το Reuters ήδη έχει κάνει μελέτη για τις συνέπειες ενός πιθανού Grexit

Ένα σενάριο πραγματικού τρόμου φαίνεται πως επεξεργάζεται η ΕΚΤ καθως βλέπει πως εάν δεν υπάρχει συμφωνία άμεσα με τις ελληνικές αρχές τότε το σενάριο του διπλού νομίσματος είναι ιδιαίτερα πιθανό.

Όπως μεταδίδει και το Reuters η Ελλάδα είναι απίθανο να βγει από την ευρωζώνη, αλλά δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να εισάγει ένα εναλλακτικό μέσο πληρωμής, παράλληλα με το ευρώ, προκειμένου όμως να καλύψει τουλάχιστον τα εσωτερικά έξοδα.

Το Reuters που επικαλείται δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου σημειώνει πως εάν η κυβέρνηση δεν θα έχει διαθέσιμα ευρώ για να πληρώνει μισθούς ή λογαριασμούς δεν αποκλείεται να εκδώσει τα λεγόμενα IOUS, που στην σημαίνει πως θα εκδώσει υποσχετικούς τίτλους που όσοι τα έχουν θα ξέρουν πως το κράτος τους χρωστά ένα συγκεκριμένο ποσό και το οποίο θα λάβουν κάποια στιγμή στο μέλλον.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα εάν η κυβέρνηση δεν έχει διαθέσιμα χρήματα για να πληρώνει προμηθευτές, μισθούς και συντάξεις, τότε το σενάριο μιλά για επιβολή ελέγχου στα κεφάλαια κίνησης, προκειμένου να αποτρέψει μαζικές εκροές κεφαλαίων.

Τα λεγόμενα IOUs ωστόσο μπορεί να μην γίνονται αποδεκτά σε όλα τα καταστήματα και σύμφωνα με το σενάριο ίσως να χρησιμοποιούνται για ορισμένες μόνο πληρωμές, όπως οι λογαριασμοί της ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα, το Reuters επανέρχεται με ένα δημοσίευμα που αναφέρει πως η ΕΚΤ εξετάζει ήδη και τις συνέπειες ενός πιθανού Grexit. Oπως αναφέρει το δημοσίευμα μία ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλέσει μία μεγάλη τρύπα δισεκατομμυρίων στην ΕΚΤ που θα κληθούν να καλύψουν πρώτα από όλους η Γερμανία και εν συνεχεία και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Οι απώλειες μάλιστα αυτές είναι ξεχωριστές και επιπρόσθετες από τα όποια χρέη δεν θα μπορεί να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο προς τους δανειστές της.

 

Τελευταία νέα και ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Click to Hide Advanced Floating Content