Σε υψηλό άνω των τριών εβδομάδων έκλεισε το πετρέλαιο

Lamianow.gr
Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Το πετρέλαιο έκλεισε στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων τριών και πλέον εβδομάδων μετά από μια συνεδρίαση γεμάτη μεταβολές την Τετάρτη, καθώς οι traders στάθμισαν τις αναφορές για τις εξελίξεις που συνδέονται με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

Οι ειδήσεις υποδηλώνουν κάποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αύξηση του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά. Αλλά αυτό έρχεται επίσης μετά και τα σχόλια από τη Σαουδική Αραβία που υποδηλώνουν μείωση της παραγωγής και στοιχεία από τις ΗΠΑ που έδειξαν δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία μείωση των εγχώριων αποθεμάτων αργού και εβδομαδιαία μείωση της ζήτησης της βενζίνης.

Σε αυτό το κλίμα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Οκτωβρίου κέρδισε 1,15 δολάρια ή 1,2% στα 94,89 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, το Brent παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύθηκε κατά 1 δολάριο ή 1% στα 101,22 δολάρια το βαρτέλι. Τόσο το Brent όσο και το WTI έκλεισαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις 29 Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Ο Nasser Kanaani, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ιράν θα σχολιάσει την απάντηση της Ουάσινγκτον όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της απάντησης των ΗΠΑ στο σχέδιο συμφωνίας για τη πυρηνική συμφωνία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

“Δεν γνωρίζουμε αν αυτή η απάντηση είναι θετική ή αρνητική”, δήλωσε στο MarketWatch ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στο The Price Futures Group.

Η Iran International ανέφερε στο Twitter, επικαλούμενη δημοσίευμα της Al-Arabiya, ότι οι ΗΠΑ απέρριψαν όλους τους πρόσθετους όρους που ζήτησε το Ιράν και κάλεσαν το Ιράν να άρει τους περιορισμούς στις διεθνείς επιθεωρήσεις. Η Ευρώπη βρίσκεται σε επαφή με τα μέρη της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν για τη διεξαγωγή νέου γύρου συνομιλιών, σύμφωνα με ξεχωριστό tweet.

Περίπου την ίδια στιγμή, “ακούσαμε σχόλια από την Αλγερία που υποδηλώνουν ότι η αστάθεια του πετρελαίου συνεπάγεται υπερβολικές οικονομικές ανησυχίες και ότι είναι έτοιμη να δράσει με άλλους εταίρους του OPEC για να εξισορροπήσει την αγορά”, δήλωσε ο Flynn.

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν σημειώσει άνοδο στην προηγούμενη συνεδρίαση, αφού ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman ενίσχυσε την προοπτική μείωσης της παραγωγής πετρελαίου από τον OPEC+.

Με άλλα λόγια, η Αλγερία μπορεί να ετοιμάζεται για μείωση της παραγωγής, δήλωσε ο Flynn.

“Η πιθανότητα περικοπής της παραγωγής από τον OPEC+ που υπαινίχθηκε η Σαουδική Αραβία αυτή την εβδομάδα, ήταν καταλυτική για τους αγοραστές”, ανέφερε αναλυτής της IG Asia.

Στο μεταξύ, η Αρχή Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA), την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19  Αυγούστου τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια, υποχωρώντας στα 421,7 εκατ.

Η μείωση των αποθεμάτων ήταν εναρμονισμένη σε μεγάλο βαθμό με την πρόβλεψη της S&P Global Commodity Insights, που την τοποθετούσε στα 3,2 εκατ. βαρέλια, ενώ αναλυτές σε έρευνα του Reuters περίμεναν πολύ μικρότερη υποχώρηση κατά 933.000 βαρέλια.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η μείωση των αποθεμάτων περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της νέας αποδέσμευσης πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ εντός της εβδομάδας, κατά περισσότερα από 8 εκατ. βαρέλια.

Αυτό που εξέπληξε περισσότερο τους αναλυτές ήταν τα αποθέματα της βενζίνης που παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα (μείωση κατά μόλις 27.000 βαρέλια), όταν η εκτίμηση στο Reuters έκανε λόγο για πτώση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια και στην S&P κατά 2,5 εκατ.

Παρά την ανάκαμψη που εμφάνισε την περασμένη εβδομάδα, με τα νέα δεδομένα η συνολική ζήτηση της βενζίνης στο μέσο όρο των τεσσάρων εβδομάδων υπολείπεται κατά 7%  από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι αναλυτές ανησυχούν για την αδύναμη ζήτηση των καυσίμων, λέγοντας ότι προοιωνίζεται αξιοσημείωτη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

“Παρόλο που τα αποθέματα αργού κινήθηκαν έντονα πτωτικά, η βουτιά της ζήτησης για βενζίνη παρασύρει πτωτικά την αγορά”, επισημαίνει ο Andrew Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates. “Για μένα, αυτό είναι το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο στα στατιστικά”, προσθέτει.

Το πετρέλαιο έχει χάσει το ένα τέταρτο της αξίας του από τις αρχές Ιουνίου, εξαιτίας των ανησυχιών για οικονομική επιβράδυνση.

πηγη-capital.gr

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Click to Hide Advanced Floating Content