Πώς γλιτώνουν και φέτος τα μπλοκάκια από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης

LamiaNow News
LamiaNow News Add a Comment
3 Min Read
mjhgjhfhggh

Μια ευχάριστη έκπληξη για όσους αμείβονται με μπλοκάκι έκρυβε η τροπολογία για την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Όχι μόνο καταργείται ο φόρος για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από την Πρωτοχρονιά και μετά, άλλα για το έτος 2022 θα ισχύουν οι ίδιες απαλλαγές που ίσχυσαν και για το έτος 2021. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όλα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα εκτός μισθωτών, π.χ. εισόδημα ελευθέρων επαγγελματιών ή εισόδημα από ακίνητα, που θα αποκτηθούν φέτος και θα φορολογηθούν το 2023, δεν θα επιβαρυνθούν από εισφορά.

Ειδικότερα, η ρύθμιση προβλέπει ότι για το φορολογικό έτος 2022 (φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2023) απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης όχι μόνο τα εισοδήματα από μισθούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και αυτά που προέρχονται από επιχειρηματική και αγροτική δραστηριότητα, από εκμετάλλευση ακινήτων και από κινητές αξίες. Τα μόνα εισοδήματα για τα οποία εξακολουθεί να ισχύει η ειδική εισφορά αλληλεγγύης κατά το φορολογικό έτος 2022 είναι τα προερχόμενα από μισθωτή εργασία στον δημόσιο τομέα και από συντάξεις.

Προσοχή, όμως! Εάν το συνολικό εισόδημα ενός φορολογούμενου για το έτος 2022 προσδιοριστεί, κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης το 2023, με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα παρέχεται εφόσον για τα 2 προηγούμενα φορολογικά έτη (2020 και 2021) δεν έτυχε εφαρμογής ο εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας σύμφωνα με τις διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Το πλέον… ευχάριστο είναι πως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης καταργείται για όλα τα εισοδήματα που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα από την 1η.1.2023 και εφεξής. Αυτό σημαίνει ότι από τον Ιανουάριο του 2023 δεν θα παρακρατείται πλέον ειδική εισφορά αλληλεγγύης από τις μηνιαίες αποδοχές χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, δημοσίων λειτουργών και συνταξιούχων. Ωφελούμενοι θα είναι μόνο όσοι εκ των φορολογουμένων αυτών αποκτούν κάθε χρόνο εισοδήματα από μισθούς του δημοσίου τομέα ή και από συντάξεις συνολικού ύψους άνω των 12.000 ευρώ, διότι όλες οι άλλες κατηγορίες φορολογουμένων εξαιρούνται ήδη από την εισφορά αυτή.

Συγκεκριμένα, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους από το επόμενο έτος θα έχει ως άμεση συνέπεια να πάψουν να επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης:

α) οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ

β) οι δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί, των οποίων τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.

γ) οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

δ) τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημοσίου τομέα, των οποίων οι ετήσιες αποδοχές είναι παρά πολύ υψηλές.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.