Πολωνία: Χιλιάδες καθηγητές στους δρόμους κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης

Ράνια Κάλδου
Η Ράνια Κάλδου είναι δημοσιογράφος με πολυετή παρουσία στον χώρο των μέσων ενημέρωσης. Έχει εργαστεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιόφωνο και ενημερωτικές ιστοσελίδες, ενώ διετέλεσε αρχισυντάκτρια σε...

Πολλές χιλιάδες καθηγητές διαδήλωσαν τη Δευτέρα (10/10) στην Πολωνία για να διαμαρτυρηθούν για την μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος που προωθεί η συντηρητική κυβέρνηση και η οποία ενδεχομένως θα οδηγήσει στην κατάργηση πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Στη Βαρσοβία περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, διαδήλωσαν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ένωσης των εκπαιδευτικών ZNP, φωνάζοντας συνθήματα όπως «εργολάβοι κηδειών για την εκπαίδευση της Πολωνίας», «όχι στο χάος», «όχι στην επανάσταση στα σχολεία».

Το ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα στην Πολωνία είναι τριών βαθμίδων: δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο.

Η συντηρητική κυβέρνηση του κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) προβλέπει την αντικατάστασή του από ένα σύστημα δύο βαθμίδων, καταργώντας το γυμνάσιο.

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι μια τέτοια μεταρρύθμιση μπορεί να οδηγήσει στην απόλυση πολλών χιλιάδων καθηγητών.

«Πρόκειται επίσης για την επιστροφή σε ένα σύστημα που δεν ανταποκρίνεται στα διακυβεύματα του εκσυγχρονισμού» έγραψαν τα μέλη του σε μια έκκληση που διένειμαν στις αρχές.

«Φοβόμαστε ότι θα χάσουμε τις δουλειές μας, φοβόμαστε ότι το χάος θα επικρατήσει στο σχολείο. Δεν γνωρίζουμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα… και δεν γνωρίζουμε όσα μας επιφυλάσσουν για το μέλλον» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Έβα Οτσεντούζκα που συμμετείχε στη διαδήλωση.

Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται επίσης για την μεταρρύθμιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Για τον πρόεδρο του ZNP Σλαβόμιρ Μπρονιάρτζ «η κατεύθυνση που προτείνει το υπουργείο Παιδείας κλίνει προς εθνικιστικά, ξενοφοβικά ρεύματα. Το να δίνεται έμφαση στην ιστορία, τη λογοτεχνία, την πολωνική γλώσσα είναι απαραίτητο, όμως αυτά τα θέματα δεν μπορούν να επικρατούν στο εκπαιδευτικό σύστημα».

Share This Article
Η Ράνια Κάλδου είναι δημοσιογράφος με πολυετή παρουσία στον χώρο των μέσων ενημέρωσης. Έχει εργαστεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιόφωνο και ενημερωτικές ιστοσελίδες, ενώ διετέλεσε αρχισυντάκτρια σε τηλεοπτικές εκπομπές του Attica TV και παλαιότερα του Seven X. Στη δημοσιογραφική της πορεία έχει ασχοληθεί με την πολιτική, κοινωνική και γενική επικαιρότητα, με έμφαση στην έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση. Σήμερα συνεργάζεται με το Lamianow.gr, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και μεταφέροντας στους αναγνώστες ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη ειδησεογραφική κάλυψη.
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *