Ο Γιούνκερ φαινόταν κουρασμένος, καθώς αναρρώνει από μια λεπτή επέμβαση για ανεύρυσμα αορτής, λόγω της οποίας υποχρεώθηκε να αναβάλει για την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου την παράδοση καθηκόντων στη  διάδοχό του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στις 9 Δεκεμβρίου θα γιορτάσει τα 65α γενέθλιά του.

Παρόλα αυτά, ο Γιούνκερ δεν παρέλειψε να αφηγηθεί ένα απολαυστικό περιστατικό σχετικά με την υποκλοπή του κινητού τηλεφώνου του, το 1997.

«Το Nokia μου είναι σήμερα προστατευμένο, όμως τότε μπορούσε να υποκλαπεί», εξήγησε. Όταν είχε φθάσει το 1997 στο Παρίσι για μια ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για την απασχόληση, είχε υποχρεωθεί να αλλάξει ξενοδοχείο.

«Μέσα στη νύχτα, ο Μπιλ Κλίντον μου τηλεφώνησε για να μου μιλήσει για ένα πρόβλημα ανάμεσα στην Airbus και την Boeing. Εξεπλάγην πολύ, επειδή με κάλεσε στη σταθερή γραμμή του νέου ξενοδοχείου μου, ενώ η αντιπροσωπεία μου δεν ήξερε ότι είχα αλλάξει ξενοδοχείο. Και εξεπλάγην πολύ και την επομένη, όταν άκουσα τον Ζακ Σιράκ να μου λέει, όταν με υποδέχθηκε στο Ελιζέ: “O τρόπος με τον οποίο μίλησες στον Κλίντον, είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη οφείλει να μιλάει στους Αμερικανούς”», αφηγήθηκε.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο Γιούνκερ επέκρινε τον Εμανουέλ Μακρόν για το τέλος που έβαλε στο σύστημα των spitzenkandidaten, του «κορυφαίου υποψηφίου» για την επιλογή του προέδρου της Κομισιόν, ο οποίος από το 2014 προερχόταν από την πολιτική ομάδα που επικρατούσε στο Ευρωκοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μακρόν αρνήθηκε φέτος αυτό το σύστημα και απέρριψε τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον υποψήφιο που είχε οριστεί από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο είχε έρθει πρώτο στις ευρωεκλογές.

«Η ιδέα να μην επαναληφθεί ο spitzenkandidat το 2019 ήταν λάθος», δήλωσε. «Ήταν μια μικρή δημοκρατική πρόοδος και την καταργήσαμε για σκοτεινούς λόγους», δήλωσε ο απεργόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.

reader