Παραμονές των εθνικών εκλογών οι ελληνικοί δεκαετείς τίτλοι «αγγίζουν» το ιστορικό χαμηλό του 2%, με το διεθνές περιβάλλον να παραμένει ευνοϊκό για τις αγορές ομολόγων.

Την Τετάρτη, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε στο 2,1% καταγράφοντας πτώση της τάξης του 61% από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Το 5ετές ομόλογο έχει υποχωρήσει στο 1,09% από 2,2% που ήταν προ των ευρωεκλογών.

Το ράλι συνεχίζεται και σήμερα, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 2,1% και του 5ετούς στο 1,09%.

Ενδεικτική είναι η νέα εκτίμηση της Citigroup, σύμφωνα με την οποία η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να πείσει τους Ευρωπαίους πιστωτές να δώσουν το πράσινο φως για τη χαλάρωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2023.

Με το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου να έχει κατρακυλήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, δεν αποκλείεται μετά τις Εθνικές Εκλογές, να δρομολογηθούν νέες ομολογιακές εκδόσεις, ώστε μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε θα κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά να έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση κεφαλαίων περίπου 4-5 δισ. ευρώ .

Το κλίμα είναι ευνοϊκό στις διεθνείς αγορές καθώς οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο έχουν περιοριστεί μετά τη συνάντηση Τραμπ-Σι Τζινπίνγκ, την ώρα που τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας φέρνουν πιο κοντά την επανέναρξη του QE.

Τα ομόλογα της Ευρωζώνης σημειώνουν εντυπωσιακό ράλι μετά και τα σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ –συμπεριλαμβανομένου του Ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη Κλάας Κνοτ, ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παραμένει υπερβολικά χαμηλός, και η ΕΚΤ, αν χρειαστεί, θα χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική, λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι στη Σίντρα της Πορτογαλίας για πιθανά νέα μέτρα τόνωσης.

Πηγή

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like