Η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης ελήφθη τον Αύγουστο, όταν ξεκίνησε μια εκστρατεία για την «εικόνα» των ταξιτζήδων στην πρωτεύουσα της επαρχίας Γκάνσου. Φαινομενικά, στόχος της αφαίρεσης των τατουάζ είναι να μην αισθάνονται άβολα οι επιβάτες. Ωστόσο συνέπεσε με την εθνική προσπάθεια να καμφθεί η αυξανόμενη δημοτικότητα των τατουάζ μεταξύ των νεότερων γενεών, οι οποίες αγκαλιάζουν όλο και περισσότερο τα tattoo, που κάποτε ήταν στοχοποιημένη.

Όπως αναφέρει ο Independent, ένας από τους ταξιτζήδες στο Λανζού δεν ήθελε να σβήσει τα τατουάζ του και έγραψε τις ενστάσεις του σε ένα διαδικτυακό κυβερνητικό φόρουμ.

«Όταν υποβάλλουμε αίτηση για να πάρουμε την άδεια για ταξί, υποβάλλουμε έγγραφα που αποδεικνύουν ότι δεν έχουμε ποινικό μητρώο», έγραψε ο οδηγός. «Τα τατουάζ μας δεν μας μετατρέπουν σε κακούς και εγκληματίες» προσέθεσε. Ο οδηγός είπε ακόμα ότι η αφαίρεση τατουάζ είναι διαδικασία επώδυνη και δαπανηρή και απαιτεί επανειλημμένες επισκέψεις και μπορεί επίσης να αφήσει σημάδια στο σώμα. Η εντολή της κυβέρνησης δημιουργεί διακρίσεις μεταξύ των πολιτών.

Η επισήμανση του ταξιτζή, που δεν κατονομάζεται, δεν ήταν αρκετή για να κάνει πίσω το υπουργείο Μεταφορών. Τον Σεπτέμβριο, η αρμόδια επιτροπή, χωρίς να μιλήσει με στοιχεία, υποστήριξε ότι «τα μεγάλα τατουάζ των οδηγών ταξί μπορεί να φέρουν σε δύσκολη θέση τους επιβάτες και κυρίως γυναίκες και παιδιά. Η επιτροπή επέμεινε ότι «οι οδηγοί που έχουν ήδη τατουάζ θα πρέπει να τα αφαιρέσουν με χειρουργικές επεμβάσεις στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».

Δεν ήταν σαφές με ποιον τρόπο θα επιβαλόταν η αφαίρεση τατουάζ ή ποιος θα πλήρωνε για τη διαδικασία.

Η κουλτούρα των τατουάζ στην Κίνα

Η κουλτούρα των τατουάζ άρχισε να ανθεί στην Κίνα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, όταν «ανοίχτηκε» στον δυτικό πολιτισμό. Το κινέζικο κοινό «αγκάλιασε» τις δυτικές επιρροές και την ποπ κουλτούρα και όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες και αθλητές άρχισαν να κάνουν τατουάζ, απενοχοποιώντας έπειτα από χρόνια τη δερματοστιξία.

Παρά το γεγονός ότι η αποδοχή των τατουάζ γινόταν ολοένα και μεγαλύτερη, αρκετοί ήταν αυτοί που αντιστάθηκαν. Το 2017 και 2019 η τηλεόραση θόλωσε τα τατουάζ μιας ομάδας ανδρών και αξιωματούχοι του αθλητισμού έδωσαν εντολή στους ποδοσφαιριστές που είχαν τατουάζ να φοράνε φανέλες με μακριά μανίκια κατά τη διάρκεια του Ασιατικού Κυπέλλου πέρυσι.

Ωστόσο, η «οδηγία» της πόλης Λανζού είναι μεταξύ των σκληρότερων. Για παράδειγμα, η κινεζική πόλη Τσάνγκτσουν, εξέδωσε επίσης μια ανάλογη οδηγία για τους οδηγούς ταξί, συστήνοντας ωστόσο να τα καλύψουν και όχι να τα αφαιρέσουν.

Μετά τις αντιδράσεις, η επιτροπή μεταφορών της Λανζού είπε ότι οι οδηγοί μπορούν επί του παρόντος να κρύψουν τα τατουάζ στα χέρια και το λαιμό τους, αλλά υπογράμμισαν ότι αυτό θα ήταν μια προσωρινή λύση.

Σε μια δημοσκόπηση στα social media 3.000 γυναίκες απάντησαν στην ερώτηση εάν θα έμπαιναν σε ένα ταξί, του οποίου ο οδηγός θα είχε τατουάζ. Οι 850 δήλωσαν ότι θα έμπαιναν και οι 1.000 ότι δεν θα έμπαιναν.

Πηγή: Independent