Νερό από τη λίμνη Κρεμαστών για την Αθήνα; – «Να μην γίνει η λίμνη σεληνιακό τοπίο” δηλώνει ο Δήμαρχος Αγράφων

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Νερό από τη λίμνη Κρεμαστών για την Αθήνα; « Με σχέδιο, μετρημένα και με ανταποδοτικά για Ευρυτανία και Αιτωλοακαρνανία», λέει ο δήμαρχος Αγράφων

Ερωτώμενος για τη λειψυδρία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο, στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, για «νέο εμβληματικό έργο, το οποίο θα είναι η ένωση του ταμιευτήρα του Ευήνου και του Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών».

Σημείωσε πως η τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών από μόνη της έχει τετραπλάσιο δυναμικό σε σχέση με όλους τους ταμιευτήρες οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες της Αττικής.

Τόνισε ότι για το έργο αυτό θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια και θα πρέπει να γίνει με διαδικασίες γρήγορες. «Μιλάμε για αγωγούς βασικά, δεν μιλάμε για ένα έργο το οποίο είναι τόσο σύνθετο ούτε για τεράστιες αποστάσεις», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η αναφορά του έρχεται ως συνέχεια όσων δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Στεργίου που αποκάλυψε ότι μεταξύ των μακροπρόθεσμων μέτρων για τη λειψυδρία που εξετάζονται είναι ακόμη και η μερική εκτροπή των υδάτων από τα ποτάμια που καταλήγουν στη λίμνη των Κρεμαστών στα σύνορα Ευρυτανίας – Αιτωλοακαρνανίας.

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα στη διαχείριση των υδάτων της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και ανοίγουν νέο πεδίο στο δημόσιο διάλογο

Στο πλαίσιο αυτό το agrinionews.gr απευθύνθηκε στον Δήμαρχο Αγράφων, Αλέξη Καρδαμπίκη, ζητώντας του να τοποθετηθεί σχετικά με τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Ο Δήμαρχος Αγράφων ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε η οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση αναφορικά με τα όσα ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο σε αυτόν αλλά και στους άλλους Δημάρχους των περιοχών πέριξ της λίμνης. «Ότι μάθαμε, το μάθαμε από τις τηλεοράσεις», σχολίασε.

«Η Αιτωλοακαρνανία και η Ευρυτανία με την κατασκευή των φραγμάτων του Αχελώου βίωσαν έναν μεγάλο ξεριζωμό»

Ακολούθως ο κ. Καρδαμπίκης υπογράμμισε εμφατικά ότι η Αιτωλοακαρνανία και η Ευρυτανία με την κατασκευή των φραγμάτων του Αχελώου βίωσαν έναν μεγάλο ξεριζωμό. «Σπίτια, εκκλησίες, νεκροταφεία χάθηκαν και δεν υπήρξαν ανταποδοτικά. Τόσοι άνθρωποι έφυγαν από τον τόπο τους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει κατά καιρούς πολλές συζητήσεις περί ανταποδοτικών με την ΔΕΗ και παρόλο που το κλίμα φαίνεται θετικό στο τέλος πάντα «στραβώνει».

Σε ότι αφορά την αξιοποίηση υδάτων της λίμνης Κρεμαστών για την ύδρευση της πρωτεύουσας, ο Δήμαρχος Αγράφων ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αρνητικός. «Είμαστε αρνητικοί στο να μετατραπεί η λίμνη σε σεληνιακό τοπίο και να μην μετριέται ποτέ η στάθμη της. Ότι είναι να γίνει, να γίνει με σχέδιο, μετρημένα και με αναταποδοτικά. Η περιοχή των Αγράφων δεν γίνεται για παράδειγμα να μην έχει εξυγχρονισμένο δίκτυο ύδρευσης και άδρευσης. Να μην έχει νέα αντλιοστάσια. Έχουμε δώσει ρεύμα σε όλη την Ελλάδα και δεν έχουμε πάρει τίποτα. Τα ποτάμια στερεύουν. Αχελώος, Μέγδοβας, Αγραφιώτης δεν έχουν πλέον το νερό που είχαν κάποτε. Θα δημιουργηθεί μεγάλο θέμα αν ότι γίνει δεν γίνει σωστά», σχολίασε.

Στάθηκε δε ιδιαίτερα στο ζήτημα των ανταποδοτικών για την περιοχή του αλλά και την Αιτωλοακαρνανία. «Να βοηθήσουμε, ναι. Αλλά όχι να μας ψάχνουν όποτε μας θυμούνται. Κάτι πρέπει να πάρουμε και εμείς. Να γίνει ένας περιφερειακός δρόμος στην λίμνη και να αλλάξει το πλαίσιο των επενδύσεων. Να μπορέσουμε να φέρουμε νέο κόσμο και να τον κρατήσουμε. Ο Δήμος Αγράφων είναι ο πιο γηρασμένος της Ευρώπης. Κάτι πρέπει να γίνει για να πάρουμε αυτά που μας αναλογούν. Ακόμα και στο θέμα των ανταποδοτικών της ΔΕΗ δεν θα το αφήσουμε. Σκοπεύουμε να προσφύγουμε μέχρι και στα δικαστικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *