Το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός είναι για αυτόν, όπως φαίνεται, ένας σύνθετος γρίφος που θα κληθεί να λύσει στις γιορτές των Χριστουγέννων.
Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει από τώρα διάφορα πρόσωπα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να υπηρετήσουν τον δικό του στόχο, με τα στάνταρ που έχει θέσει, για τη νέα πενταετία στο θεσμό του ύπατου αξιώματος της Πολιτείας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η υψηλότερη θέση για την οποία καλούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση να επιδείξουν αίσθημα σοβαρότητας, υπευθυνότητας αλλά και σύνεσης.
Ο πρωθυπουργός εξετάζει αρκετά από τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν έναν τέτοιο σκοπό, ωστόσο είναι λιγότερα εκείνα που συνθέτουν, ομογενοποιούν και ενώνουν όλα τα κόμματα, από τη «Νέα Δημοκρατία» μέχρι την «Ελληνική Λύση». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτιμούσε για παράδειγμα στη θέση του Προέδρου Δημοκρατίας να εκλεγεί γυναίκα. Ταιριάζει στη φυσιογνωμία του ως υποστηρικτή των μεταρρυθμιστικών πολιτικών, θα ήθελε να αλλάξει εικόνα η Ελλάδα με την εκλογή γυναίκας στο τιμόνι της χώρας, θα μπορούσε μια γυναίκα να ενώσει και όχι να χωρίσει τα κόμματα.
Μακριά από κομματικές υποψηφιότητες
Στην ουσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει μέσα από την εκλογή ΠτΔ να εγκαινιάσει τον ακομμάτιστο διάλογο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και να συμβάλλει στην πολιτική σταθερότητα και την νέα πολιτική αντίληψη που πρέπει να δείχνει προς τα έξω η χώρα.
Ο ίδιος έχει πει αρκετές φορές ότι δεν τον ενδιαφέρει αν συμφωνούν ή διαφωνούν οι βουλευτές και η βάση του κόμματος του για αν ο επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας δεν προέρχεται από τα σπλάχνα της παράταξης. «Είναι μακριά από μένα τέτοιου είδους προσεγγίσεις», αναφέρει συνεχώς σε συνομιλητές του. Εκείνο το οποίο θέλει διακαώς, είναι ο επόμενος Πρόεδρος να μπορεί, με τις κατάλληλες γνώσεις και εμπειρία, να διεκπεραιώσει χωρίς περιστροφές και σκοπιμότητες το ρόλο του και να μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα εντός και εκτός συνόρων με αξιοπιστία και αντικειμενικότητα.
Για το σκοπό αυτόν ανάμεσα στα πρόσωπα που είχε επιλέξει ή τουλάχιστον συζητήσει με συνεργάτες του σε πρώτη φάση, ήταν και η πρώην επίτροπος της ΕΕ και υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. Η ίδια δηλώνει σε συνομιλητές της ότι «δεν της έχει γίνει η παραμικρή νύξη».
Ωστόσο, θεωρεί ότι είναι «ιδιαιτέρως κολακευτικό και τιμητικό να παίζει το όνομα της, γιατί αυτό δείχνει μια, τουλάχιστον, πολιτική δικαίωση ως προς τον παρελθόν και τις επιλογές της από όποιον τομέα και αν χειρίστηκε και από όποια θέση και αν πέρασε».
Το βασικό είναι ότι όλα έγιναν με διάφανη διαχείριση και αυτό είναι το σπουδαιότερο για την ίδια και τους συνεργάτες της. Επομένως, η κ. Διαμαντοπούλου θα ήθελε έναν τέτοιο ρόλο όπως αυτός του ΠτΔ, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι το χειροπιαστό.
Ωστόσο, μπορεί η κ. Διαμαντοπούλου να έχει ξεχωρίσει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανάμεσα στα άλλα πρόσωπα, δυστυχώς όμως στην πολιτική δεν φτάνει μόνο το τι λέει η καρδιά, χρειάζεται πολλές φορές να εξυπηρετείται και ο στόχος μέσω σκοπιμοτήτων.
Με το βλέμμα στη Μαρία Δαμανάκη
Έτσι, λοιπόν, τελευταία φαίνεται να κερδίζει έδαφος η υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη, πρώην επίτροπος της Κομισιόν για την αλιεία που τώρα ζει και εργάζεται σε διεθνές ίδρυμα στην Ουάσιγκτον.
Στελέχη από τη ΝΔ που γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έλεγαν στο CNN Greece πως το τελευταίο διάστημα η υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη φαίνεται να κερδίζει έδαφος ενώ κατά πάσα πιθανότητα έγιναν και μετρήσεις δημοσκοπικές για να αποτυπωθεί η εικόνα που διαθέτουν οι πολίτες για μια τέτοια επιλογή.
Επίσης, η κ. Δαμανάκη, όπως αναφέρουν συνεργάτες της, δεν έχει την παραμικρή εικόνα σε ό,τι την αφορά. «Δεν έχει μιλήσει με κανέναν, ήρθε μέσω Άμστερνταμ για μια μέρα στην Αθήνα για να μιλήσει σε ένα συνέδριο και επέστρεψε στην Ουάσινγκτον», αναφέρουν οι δικοί της άνθρωποι, που σημειωτέον αν είχε συμβεί κάτι το διαφορετικό, σίγουρα δύσκολα θα το αποκάλυπταν.
Ανατροπή στα πρόσωπα που σκέφτεται ο πρωθυπουργός
Φαίνεται, λοιπόν, πως στο θέμα των προσώπων που σκέφτεται ο πρωθυπουργός έχουμε ανατροπή. Θα προτιμούσε την κ. Διαμαντοπούλου με την οποία συναινεί και το ΚΙΝΑΛ, αλλά προσκρούει στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι επειδή θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα ώστε με δυσκολία να αρνηθεί τη θετική ψήφο, σκέφτεται το πρόσωπο της κ. Δαμανάκη.
Το σκεπτικό απλό: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πει όχι και στο πρόσωπο ενός στελέχους προερχόμενου από τις τάξεις του, τότε ο κ. Τσίπρας θα εκτεθεί πολιτικά και θα φανεί ότι στόχος του δεν είναι η ενότητα της χώρας, αλλά ο διαχωρισμός και η πόλωση. Αν πει, ωστόσο, ναι, τότε δεν θα είναι αναγκασμένος να υποστηρίξει εκ νέου τον σημερινό πρόεδρο Δημοκρατίας, ο οποίος ενδέχεται να δηλώσει εκείνο το διάστημα – στην περίπτωση που δεν διαφαίνεται πιθανότητα εκλογής του – ότι δεν ενδιαφέρεται για δεύτερη θητεία στο προεδρικό Μέγαρο. Και έτσι βγαίνει από το αδιέξοδο.
Υπάρχει και μια ακόμη πιθανότητα. Να θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ασκήσει την πάγια τακτική των πολιτικών και να ρίχνει στο τραπέζι ονόματα, ώστε να μετρήσει αντιδράσεις από τη μία ή να τα κάψει από την άλλη – κάτι που κάνει ο πρόεδρος, αναφέρει στέλεχος της πλειοψηφούσας παράταξης.
Υπάρχουν και στελέχη επίσης που θεωρούν ότι δεν έχει πολιτική σημασία η πολιτική καταγωγή του Προέδρου Δημοκρατίας αφού πρόκειται για υπερκομματικό θεσμό και επομένως μια λύση του τύπου Κώστα Καραμανλή δεν θα την έβλεπαν με κακό μάτι. Μόνο που η συγκεκριμένη πρόταση, αν κατατεθεί, περιορίζει κατά πολύ την πιθανότητα να εξευρεθούν οι απαιτούμενες ψήφοι για να εκλεγεί. Εκτός και αν ο Αλέξης Τσίπρας συναινέσει σε μια ανάλογη προοπτική, κάτι που θα σημάνει πως μαζί με τη ΝΔ μπορούν να εξασφαλίσουν τις ψήφους που χρειάζονται για την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της πολιτείας.
Βέβαια, υπάρχει και η λύση ενός προσώπου εκτός πολιτικής, όπως η κυρία Γλύκατζη Αρβελέρ ή ο κ. Δρακόπουλος από το ίδρυμα Στ. Νιάρχος με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που συνάντησε μόλις εξελέγη πρωθυπουργός.
πηγή : newsbomb.gr