Αντιπροσωπεία του Δήμου Λαμιέων, αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Θύμιο Καραΐσκο, τον  Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Κυροδήμο, την  Αντιδήμαρχο Πολιτισμού  Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Αμαλία Ποντίκα, τους Δημοτικούς Συμβούλους Γιάννη Ρούλια, Παρασκευή Αργύρη, Γιώργο Παπανικολάου και  Μίλτο Τσιρώνη και τη Γενική Γραμματέα Ευσταθία Χριστοπούλου, βρέθηκε χθες στη Σπάρτη στην εναρκτήρια τελετή αδελφοποίησης του  Δήμου Λαμιέων, με το Δήμο Σπάρτης και το Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων.

              Η αδελφοποίηση αυτή γίνεται  μετά από σχετική απόφαση που λήφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων, τον Φεβρουάριο του 2020,  στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα δυόμισι χιλιάδες (2.500) χρόνια από την Μάχη των Θερμοπυλών.

               Κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη, παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας και της Πολιτείας,  υπογράφτηκε σχετικό πρωτόκολλο από τους Δημάρχους των τριών πόλεων που τους συνδέει το ιστορικό αυτό γεγονός και τέθηκε το πλαίσιο κοινών δράσεων, για την ανάδειξη της Μάχης των Θερμοπυλών και της αυτοθυσίας των Σπαρτιατών και των Θεσπιέων, καθώς και αναζήτησης κοινών λύσεων σε θέματα που αφορούν στους τρεις Δήμους.

            Η αδελφοποίηση των πόλεων θα ολοκληρωθεί μετά από πραγματοποίηση αντίστοιχων τελετών και στις έδρες των Δήμων Αλιάρτου-Θεσπιέων και Λαμιέων, σε χρόνο που θα προσδιοριστεί από τους εκπροσώπους των Δήμων.

             Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, δήλωσε σχετικά:

            «….Η  θυσία του Λεωνίδα, των 300 Σπαρτιατών και 700 Θεσπιέων στις Θερμοπύλες,  δεν είναι μόνο ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, που σημάδεψε το μέλλον της ιστορίας της Ελλάδος και της Ευρώπης, είναι και το γεγονός που ενώνει σήμερα τις τρεις σύγχρονες, όμορφες, ελληνικές πόλεις, τη Λαμία, τη Σπάρτη και τις Θεσπιές, σε έναν άρρηκτο διαχρονικό δεσμό, φτιαγμένο από τις υψηλότερες ανθρώπινες αξίες.

            Αξίες, που αναδείχθηκαν στο χώρο των Θερμοπυλών, στέλνοντας το μήνυμα ότι: όσο θα υπάρχουν άνθρωποι, πάντα θα υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι η ζωή δεν είναι το ύψιστο αγαθό, αλλά η προϋπόθεση και ο θεμελιώδης όρος, για την αρετή και την ηθικότητα.

            Με χαρά και συγκίνηση βρεθήκαμε σήμερα στην ιστορική πόλη της Σπάρτης, στην έναρξη της διαδικασίας  αδελφοποίησης του  Δήμου Λαμιέων, με το Δήμο Σπάρτης και το Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων, εκπληρώνοντας ένα χρέος  τιμής στους προγόνους και στέλνοντας από αυτή την πολυένδοξη γωνιά της γης, σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, το μήνυμα της  συμβίωσης των λαών με τιμή και σεβασμό προς όλους.

            Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο Δήμαρχο της Σπάρτης Πέτρο Δούκα  για τη φιλοξενία και να συγχαρώ όλους τους συντελεστές της μεγάλης αυτής ημέρας, οι οποίοι κατάφεραν να τη μετατρέψουν σε γιορτή φιλίας, αλληλεγγύης και πολιτισμού.

           Καλή αντάμωση στη Λαμία και στις Θερμοπύλες…..»

 

Lamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.

3 Comments

  1. Για τους Θεσπιεις και τους Σπαρτιατες-Λακεδαιμονιους το κατανοω. Για την Λαμια και τους Λαμιεις ποια η συνεισφορα τους στην μαχη των Θερμοπυλων (περαν του οτι ετυχε γεωγραφικα να γινει κοντα στην αρχαια Λαμια). Μηπως θεωρουν συνεισφορα της Λαμιας τον Εφιαλτη που ηταν Μαλλιευς (αρχαια Λαμια) και ηταν ο μοναδικος απο την περιοχη που ενεπλακει στην μαχη?

  2. Φωτογραφίες και τραπεζώματα…..έργα θέλουμε κύριοι…..έργα ….!!!
    Ο Δήμος Λαμιέων πρέπει να δρομολογήσει την ανάδειξη του χώρου και του ονόματος.
    Το όνομα θερμοπύλες πρέπει να συνδεθεί με τη πόλη και με τις σχολές ΑΕΙ ΠΟΥ έχουμε και όταν καταφέρουμε να συσταθεί εκ νέου το πανεπιστήμιο να πάρει το όνομά θερμοπύλες.
    Επίσης πρέπει να γίνει ένα μεγαλοπρεπές μνημείο ( Πύργος Αίφελ, άγαλμα ελευθερίας στις ΗΠΑ ) που να αναγνωρίζει την αξία του γεγονότος και να προσδιορίσει το μέλλον του τόπου στον παγκόσμιο χάρτη…..

    1. Πολίτη θες και πύργο του Άιφελ καμιά πέγκυ ζήνα μαζί με παζάρι στην έκθεση με απλωμένα βρακιά και χαλβά φαρσάλων και πολύ μας πέφτει δυστυχώς

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like