Λαμία : Οικονομική “ανάσα” για τους αγρότες! Έργο ουσίας από την ΔΕΥΑΛ (φώτο – βίντεο)

 Η μονάδα επαναχρησιμοποίησης υγρών αποβλήτων της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Λαμίας κατασκευάζεται στο ιδιόκτητο γήπεδο της ΔΕΥΑ Λαμίας, δίπλα από την υφιστάμενη μονάδα της Δευτεροβάθμιας Επεξεργασίας.

Lamianow.gr
Lamianow.gr 2 μήνες ago Add a Comment
Updated 2022/06/16 at 5:32 ΜΜ
3 Min Read

Ομαλά εξελίσσεται το έργο της κατασκευής μονάδας τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση τους στη γεωργία σύμφωνα με την ΚΥΑ 145116 – ΦΕΚ354Β/08-03-2011.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 3.000.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι του Υπουργείου Εσωτερικών.

 Η μονάδα επαναχρησιμοποίησης υγρών αποβλήτων της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Λαμίας κατασκευάζεται στο ιδιόκτητο γήπεδο της ΔΕΥΑ Λαμίας, δίπλα από την υφιστάμενη μονάδα της Δευτεροβάθμιας Επεξεργασίας.3

Άμεσα ωφελούμενοι του έργου είναι οι καλλιεργητές των αγροκτημάτων του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Μεγάλης Βρύσης – Ροδίτσας – Αυλακίου, τα οποία βρίσκονται ανατολικά – νοτιοανατολικά της πόλης της Λαμίας και ουσιαστικά περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργούμενης έκτασης μεταξύ του αστικού ιστού της Λαμίας και του Μαλιακού Κόλπου, συνολικής έκτασης 14.000 στρεμμάτων, με βασικές καλλιέργειες βαμβάκι, ρύζι, σιτηρά.11

Η διάθεση του νερού θα γίνεται μέσα από το υφιστάμενο ανοιχτό κανάλι του ΤΟΕΒ και η διατιθέμενη ποσότητα θα ανέρχεται σε 16.000 κυβικά ανά 24ωρο, για ολόκληρη την αρδευτική περίοδο.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, δήλωσε σχετικά :

«…Η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη ορθολογικής χρήσης των υδατικών πόρων επιτάσσουν την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων, ικανών να αντιμετωπίσουν προβλήματα άρδευσης στις γεωργικές περιοχές.21

Το νερό ως το πολυτιμότερο αγαθό είναι βασική προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής αλλά και μοχλός οικονομικής ανάπτυξης για κάθε περιοχή.

Συνεπώς, είναι αδήριτη η ανάγκη βιώσιμης διαχείρισης των υδατικών πόρων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την αύξηση της γεωργικής παραγωγής.

Η νέα μονάδα που κατασκευάζεται από τη ΔΕΥΑ Λαμίας, αποτελεί μια προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης και τελικής απολύμανσης του ήδη επεξεργασμένου νερού, προκειμένου να γίνει κατάλληλο για την άρδευση καλλιεργειών.

Εκτός από τους καλλιεργητές των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου μας που θα έχουν στη διάθεσή τους μεγαλύτερη ποσότητα νερού, εξίσου σημαντικό είναι το περιβαλλοντικό όφελος που προσδοκούμε για το οικοσύστημα Σπερχειού – Μαλιακού καθώς θα υπάρχει πλέον μικρότερη επιβάρυνση.12

Με την εισαγωγή μεθόδων που φέρουν οικολογικό πρόσημο, η άρδευση με ήπια μέσα όπως είναι η επαναχρησιμοποίηση, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο πρωτογενή τομέα, αναβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό το επίπεδο και την ποιότητα ζωής του τόπου μας.

Ο Δήμος μας έχει ανάγκη από καλύτερες και βιώσιμες λύσεις σε κάθε τομέα της καθημερινότητας και αυτό θα το πετύχουμε με σχέδιο, δουλειά, υπομονή και κατασκευές έργων, όπως αυτό που επισκεπτόμαστε σήμερα…».

Δείτε εικόνες

4 56 7 8 9 10 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Click to Hide Advanced Floating Content