0

Για εκατομμύρια μαθητές σε Γαλλία, Βέλγιο και Αγγλία ήχησε το πρώτο κουδούνι σηματοδοτώντας την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Εντός και εκτός των σχολικών αιθουσών ισχύουν ωστόσο νέοι κανόνες που στις περισσότερες περιπτώσεις προβλέπουν υποχρεωτική χρήση μάσκας και αυστηρή τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας. Παρά ταύτα πολλοί γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί ανησυχούν ότι τα εκτεταμένα μέτρα πρόληψης και υγιεινής δεν θα καταφέρουν να αποτρέψουν ένα δεύτερο επιδημιολογικό κύμα.

Οι κυβερνήσεις από την πλευρά τους διατείνονται ότι λαμβάνουν μεν σοβαρά υπόψη τους φόβους και τις επιφυλάξεις αυτές, αντιτείνουν ωστόσο ότι για γονείς και μαθητές οι συνέπειες ενδεχόμενου νέου κλεισίματος των σχολείων θα είναι πολύ μεγαλύτερες απ΄ ότι ο κίνδυνος ενός ανεξέλεγκτου νέου κύματος. Για τα παιδιά είναι σημαντικό να επιστρέψουν στα θρανία τους «όχι μόνο για την εκπαίδευσή τους αλλά και για την ανάπτυξη και την ευεξία τους» εκτίμησε ο βρετανός υπουργός Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον.

Τι ισχύει στη Γαλλία

Στη Γαλλία το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς ήχησε την Τρίτη για περίπου 12,4 εκατομμύρια μαθητές και μαθήτριες. Η επιστροφή στα σχολεία συνοδεύεται από νέα αυστηρά μέτρα: για όλους τους μαθητές άνω των 11 ετών, όπως και για τους εκπαιδευτικούς ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ επιπροσθέτως η κυβέρνηση συνιστά μέσα στις σχολικές αίθουσες την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας ενός μέτρου.

«Δεν με ενοχλεί να φοράω μάσκα, παρότι τη νιώθω κάπως περίεργα» λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρί, μαθήτρια από τη Μασσαλία. Λιγότερο ενθουσιώδεις, αντίθετα, πολλοί δάσκαλοι. «Πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε μια σχέση με τους μαθητές μας, όταν κρύβουμε το μισό μας πρόσωπο πίσω από μια μάσκα;» λέει η καθηγήτρια Αγγλικών Τζουλί Σιατά.

Πρώτο κουδούνι την Τρίτη και στο Βέλγιο που κατέχει την θλιβερή πρωτιά στα ποσοστά θνητότητας Covid-19 στην Ευρώπη. Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τα παιδιά άνω των 12 ετών, ενώ επιπρόσθετα όταν δεν χρησιμοποιούνται, οι μάσκες πρέπει να φυλάσσονται σε προστατευτικές θήκες.

Σε Αγγλία και Ουαλία τα σχολεία ανοίγουν τμηματικά προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και συγχρωτισμός σε μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και στις σχολικές αυλές. Επίσης, μετά την απροσδόκητη στροφή που έγινε αντικείμενο σφοδρότατης κριτικής, η κυβέρνηση συνιστά εν τέλει τη χρήση μάσκας.

Θερμομέτρηση στη Ρωσία

Στην Ισπανία τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ στην Ιταλία το πρώτο κουδούνι θα ηχήσει – όπως και στην Ελλάδα- στις 14 Σεπτεμβρίου. Στην Ιταλία εντείνονται ωστόσο οι φόβοι για επικείμενο δεύτερο επιδημιολογικό κύμα. Γι΄ αυτό και τρεις περιφέρειες στη νότια Ιταλία ανέβαλαν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στα θρανία επιστρέφουν από την Τρίτη και τα 17 εκατομμύρια των μαθητών και 1,5 εκατομμύριο εκπαιδευτικών στη Ρωσία όπου το πρώτο κουδούνι χτυπά παραδοσιακά την 1η Σεπτεμβρίου. Δεδομένου ότι στις εισόδους των σχολείων γίνεται θερμομέτρηση, οι μαθητές δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκα εν ώρα μαθήματος. Στη Μόσχα αντίθετα, που είναι το επίκεντρο της πανδημίας στη Ρωσία, η μάσκα είναι υποχρεωτική για εκπαιδευτικούς ενώ συνιστάται και για τους μαθητές.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Νewsroom

Κορωνοϊός: Αυξάνονται οι θάνατοι – Κατέληξαν τρεις ηλικιωμένοι σήμερα

Previous article

Φθιώτιδα: Νέο κρούσμα κορωνοϊου στην Λοκρίδα – Η ενημέρωση του Δήμου

Next article

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like

More in ΚΟΣΜΟΣ