Κορωνοϊός: Αυξάνονται οι θάνατοι – Κατέληξαν τρεις ηλικιωμένοι σήμερα

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
7 Min Read

Στους 278 συνολικά οι νεκροί στη χώρα μας – «Κόκκινος συναγερμός» για τα κρούσματα στις κλειστές δομές – Δύο νέες εστίες σε οίκο ευγηρίας στο Μαρούσι και στο ΚΥΤ της Μόριας προστέθηκαν στις υπάρχουσες που εντοπίστηκαν μαζικά κρούσματα

-Advertisement-

Τρεις ακόμα άνθρωποι με κορωνοϊό κατέληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη χώρα μας, μία 94χρονη, μία 74χρονη και ένας 86χρονος.

Ειδικότερα, η 94χρονη κατέληξε στις 00:50 και νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης από τις 25 Ιουλίου, ενώ έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Υποκείμενα νοσήματα είχαν και η 74χρονη που κατέληξε στις 3:25 και η οποία νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, αλλά και ο 86χρονος που άφησε την τελευταία του πνοή στις 4:16 στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού.

- Advertisement -

Σημειώνεται ότι πλέον, το σύνολο των νεκρών από κορωνοϊό στη χώρα μας είναι 278.

«Κόκκινος συναγερμός» για τα κρούσματα στις κλειστές δομές

Με την προσοχή στραμμένη στις κλειστές δομές βρίσκονται οι Λοιμωξιολόγοι καθώς χθες αποκαλύφθηκαν δύο νέες εστίες του κορωνοϊού.

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια της Μυτιλήνης αλλά και ο οίκος ευγηρίας Cantaurea στο Μαρούσι, ήρθαν να επιβεβαιώσουν την ευρεία διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα από ασυμπτωματικά άτομα.

Οι δύο νέες εστίες έρχονται να προστεθούν στις τρεις υπάρχουσες, την «Αγία Κυριακή» και την «Εστία Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη και τη δομή φιλοξενίας ανήλικων ασυνόδευτων μεταναστών στον Βύρωνα. Δυστυχώς στην περίπτωση των δύο οίκων ευγηρίας της Βόρειας Ελλάδας έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 23 ηλικιωμένοι. Οι 22 από την «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι.

Στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών στον Βύρωνα έχουν βρεθεί 33 θετικά κρούσματα (εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι), ενώ στο ΚΥΤ της Μόριας στη Μυτιλήνη ένας 40χρονος Σομαλός έχει τεθεί σε απομόνωση, όπως και δύο συγκάτοικοί του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη Μυτιλήνη έχουν καταγραφεί περισσότερα από 100 κρούσματα κορωνοϊού. Συνολικά 17 άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ενώ άλλοι επτά ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους, με τελευταία την 94χρονη που έχασε τη ζωή της τα ξημερώματα.

Στο Μαρούσι, 19 είναι τα θετικά κρούσματα, όλα μεταξύ των φιλοξενουμένων ηλικιωμένων που στην πλειοψηφία τους ήταν ασυμπτωματικοί. Ο οίκος ευγηρίας έχει τεθεί σε καραντίνα και οι ηλικιωμένοι νοσούντες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία αναφοράς.

Σε εξέλιξη είναι η ιχνηλάτηση των επαφών όλων των προαναφερόμενων νέων κρουσμάτων, με στόχο όπως είπε και την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό κ. Σωτήρης Τσιόδρας να αναχαιτιστεί η περαιτέρω διασπορά του και να μειωθούν οι ανθρώπινες απώλειες.

test-ilikiomenoi-kleistes-domes-arthro

Καθοριστική η πιστή τήρηση των μέτρων

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας είχε σταθεί ιδιαίτερα κατά την τακτική ενημέρωση στους οίκους ευγηρίας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Πρώτου Θέματος.

Αναφερόμενος στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων είπε χαρακτηριστικά ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν μπορείς να δεχτείς ούτε την παραμικρή υποχώρηση στην τήρηση των μέτρων. Είναι σαν να μπαίνεις σε ένα χειρουργείο, σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και να μην έχεις πλύνει τα χέρια σου για να χειρουργήσεις, να μη φοράς την μάσκα και να μολύνεις το τραύμα».

Και δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, η νόσος COVID-19 εισήχθη στις δομές αυτές από ανθρώπους που δεν τηρούσαν σωστά τα προστατευτικά μέτρα για τους ασθενείς. «Λόγω της ασυμπτωματικής παρουσίας του ιού, δεν συνειδητοποιούσαν και αυτοί το πόσο κρίσιμο είναι να τηρείς αυτά τα μέτρα προστασίας 100%. Γιατί ένα περιστατικό οδηγεί σε διασπορά», είχε υπογραμμίσει.

Αυξάνονται οι ασθενείς στις ΜΕΘ

Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αυξάνει σταδιακά ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Από τις 203 κλίνες ΜΕΘ για νοσηλεία αποκλειστικά περιστατικών COVID-19, χθες Τετάρτη σε κλίνη ΜΕΘ νοσηλεύονταν 46 άτομα, εκ των οποίων 38 διασωληνωμένοι. Την Τρίτη σε κλίνη ΜΕΘ ήταν 43 ασθενείς και διασωληνωμένοι 37, ενώ τη Δευτέρα 41 άτομα νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ και εξ αυτών οι 34 ήταν διασωληνωμένοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκριτικά με τις αρχές Αυγούστου ένα μήνα αργότερα δηλαδή στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έχει τετραπλασιαστεί, με την πλειοψηφία να είναι άτομα 65 ετών και άνω.

Ανοδική πορεία ακολουθούν παράλληλα και οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία για επιβεβαιωμένη COVID-19: τη Δευτέρα έγιναν 17, την Τρίτη 36 και την Τετάρτη 32.

Τέλος, χθες καταγράφηκαν 4 νέοι θάνατοι, ενώ σήμερα καταγράφηκαν ακόμα 3 με το σύνολο των θανόντων να ανέρχεται πλέον στους 278. Οι 100 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 78 έτη και το 96% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σε ότι αφορά τα νέα κρούσματα χθες αναφέρθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) 233, εκ των οποίων τα 207 εγχώρια. Τα 87 εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα της Αττικής και τα 17 στη Θεσσαλονίκη. Δεκαπέντε καταγράφηκαν στην Ημαθία και από 9 σε Κιλκίς και Κοζάνη.

Πάντως, ο αριθμός των χθεσινών 233 κρουσμάτων θεωρείται αναμενόμενος και σαφώς χαμηλότερος από τα 293 νέα κρούσματα (ρεκόρ ημέρας από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα) της περασμένης Τετάρτης 26 Αυγούστου.

Αυξάνεται και ο αριθμός των μοριακών τεστ

Οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σε συνεργασία και με άλλους φορείς, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς τις δειγματοληψίες τόσο σε κλειστές δομές όσο και στον γενικό πληθυσμό. Την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου έγιναν 17.000 δειγματοληψίες, αριθμός ρεκόρ μέχρι σήμερα καθώς μέχρι πρότινος διενεργούνταν περί τις 12.000 – 13.000 τεστ ημερησίως (τον περασμένο Μάιο πραγματοποιούνταν 4.500/ημέρα).

Ο ΙΣΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, σήμερα και αύριο Παρασκευή συνεχίζει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και άλλες κοινωνικές δομές της Αττικής. Συγκεκριμένα στο Κορωπί και στο Περιστέρι, αντίστοιχα, ενώ τα κλιμάκια θα πραγματοποιήσουν και κατ’ οίκον επισκέψεις προκειμένου να διενεργήσουν τεστ για τον κορωνοϊό σε ΑΜΕΑ.

Στόχος των αυξημένων δειγματοληψιών είναι εντοπιστούν έγκαιρα και να απομονωθούν τόσο τα μεμονωμένα κρούσματα, όσο και αυτά που σχετίζονται με ήδη γνωστή πηγή μετάδοσης (κρούσμα) και με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων να μην δημιουργηθούν νέες εστίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα εξαιρετικό σύστημα ιχνηλάτησης και αυτός ο μηχανισμός βελτιώνεται διαρκώς, ώστε όποτε κι αν προκύψει το δεύτερο κύμα του SARS-CoV-2 να μην πιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μπορέσει να ανταποκριθεί επαρκώς.

πηγή: protothema.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *