Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Μάθετε αν είστε δικαιούχος σε 6 βήματα - LamiaNow.gr - Ειδήσεις από τη Λαμία
Connect with us

Οικονομία

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Μάθετε αν είστε δικαιούχος σε 6 βήματα

Published

on

Αλλάζουν τα κριτήρια και οι κατηγορίες δικαιούχων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Τροποποιούνται σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που αναφέρεται και στο ΦΕΚ οι κατηγορίες δικαιούχων και τα κριτήρια ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Για την ένταξη στο νέο ΚΟΤ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στον ιστότοπο της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. (www.idika.gr). Σημειώνεται ότι βάσει του ανωτέρω ΦΕΚ ο ΔΕΔΔΗΕ δεν θα δέχεται αιτήσεις ένταξης στο νέο ΚΟΤ.

Αίτηση για ένταξη στο νέο ΚΟΤ πρέπει να υποβάλουν στον ιστότοπο της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και όσοι είναι ήδη δικαιούχοι του ΚΟΤ.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου:

  • Η κατηγορία ΚΟΤ Α
  • Η κατηγορία ΚΟΤ Β

Για την ένταξη στο ΚΟΤ Α, σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ, απαιτείται να υπάρχει εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) που να έχει εγκριθεί το τελευταίο δίμηνο (για αυτούς που έχουν εγκριθεί προ διμήνου απαιτείται επικαιροποίηση της αίτησης τους στο ΚΕΑ). Υπενθυμίζεται ότι η επικαιροποίηση της αίτησης του ΚΕΑ μπορεί να γίνει από το σπίτι ηλεκτρονικά.

Για την ένταξη στο ΚΟΤ Β εξετάζονται εκ νέου τα προβλεπόμενα κριτήρια, ανεξάρτητα αν κάποιος κρίθηκε δικαιούχος του Κοινωνικού Μερίσματος. Σημειώνετε ότι λαμβάνονται υπόψη και τυχόν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις εφόσον έχουν εκκαθαριστεί. Επίσης για τυχόν φιλοξενούμενα ενήλικα μέλη, απαιτείται συναίνεση που δίνεται ηλεκτρονικά όπως γινόταν και με το Κοινωνικό Μέρισμα.

Συνοπτικά τα βήματα της διαδικασίας υποβολής αίτησης για ΚΟΤ:

Βήμα 1: Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2: Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3: Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4: Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5: Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6: Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

πηγή news247

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Οικονομία

Πότε θα καταβληθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης για τον Ιανουάριο

Published

on

Περισσότεροι από 300.000 δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου και συγκεκριμένα όπως όλα δείχνουν στις 28 του μήνα.

Η πληρωμή του ΚΕΑ θα γίνει με πίστωση εξ’ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα.

Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.

Continue Reading

Οικονομία

Κινεζική αποικία στην Ελλάδα -Σαρώνουν στην αγορά ακινήτων

Published

on

Κάθε προηγούμενο θα ξεπεράσουν το 2018 οι εισροές ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα για την αγορά ακινήτων, εισροές που συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάκαμψη της αγοράς μετά από πολλά χρόνια κρίσης και ταλαιπωρίας.

Μάλιστα οι Κινέζοι εξακολουθούν να υπερτερούν κάθε άλλης χώρας, σε ό,τι αφορά το αγοραστικό ενδιαφέρον στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2018 οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την αγορά ακινήτων μπορεί ακόμα και να τριπλασιαστούν καταγράφοντας επίδοση ρεκόρ. Ολα τα στοιχεία αποτυπώνουν την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων με μεγάλη αύξηση των αγοραπωλησιών αλλά και ενίσχυση των τιμών.

Οι Κινέζοι εμφανίζονται σαρωτικοί στην ελληνική αγορά ακινήτων. Μάλιστα πολλοί από αυτούς εκμεταλλεύονται το καθεστώς της Χρυσής Βίζα, αφού από τις συνολικά 3.620 άδειες παραμονής που έχουν χορηγηθεί από την έναρξη του προγράμματος στα μέσα του 2013 και μέχρι τέλος Νοεμβρίου του 2018, οι 1.945, δηλαδή πάνω από το 53% αυτών, αφορούσε Κινέζους επενδυτές. Στη δεύτερη θέση παρέμειναν οι Ρώσοι αγοραστές με 423 άδειες, ενώ έπονται οι Τούρκοι με 384 άδειες.


Την ανάκαμψη τιμών στην “ταλαιπωρημένη” από την πολυετή κρίση ελληνική αγορά ακινήτων υποστηρίζουν οι μεγάλες εισροές ξένων κεφαλαίων, που αναμένεται φέτος να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενη καταγραφή.

Κεφάλαια που ενδεχομένως να προσεγγίσουν ή και να ξεπεράσουν το 1,35 δις ευρώ είναι πιθανό να εισρεύσουν φέτος στην ελληνική αγορά ακινήτων από το εξωτερικό, επίδοση που συνιστά ρεκόρ για τη χώρα.

Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, βάσει των οποίων, κατά το εννιάμηνο του 2018 (περίοδος Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου) οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων, κινούνται με ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 172,3%. Συνολικά το 2017, υπολογίζεται ότι τοποθετήθηκαν κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Ο σχεδόν τριπλασιασμός του σχετικού μεγέθους του 2018 αποτυπώνεται ήδη, τόσο στις τιμές πώλησης των ακινήτων στις περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό, όσο και στο μέγεθος των συναλλαγών, οι οποίες επίσης κινούνται έντονα ανοδικά.

Για παράδειγμα, στο κέντρο της Αθήνας, περιοχή υψηλής ζήτησης από ξένους, τα συμβόλαια αγοραπωλησιών καταγράφουν άνοδο της τάξεως του 60% κατά το οκτάμηνο του 2018 (Ιαν. – Αύγουστος).

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές πώλησης διαμερισμάτων στην Αθήνα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018, αυξήθηκαν κατά 3,7%. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανόδου των αξιών από το 2007 και μετά. Στην περίπτωση δε των νεόδμητων διαμερισμάτων, η αύξηση προσέγγισε το 5% σε ετήσια βάση, έναντι 3% των παλιότερων ακινήτων.

Σημαντικό μέρος της ανόδου αυτής έχει προκύψει, χάρις στη ζήτηση από το εξωτερικό, η οποία εστιάζει σε δύο τομείς. Καταρχάς στην αξιοποίηση των επενδυτικών δυνατοτήτων που δίνει η αξιοποίηση διαμερισμάτων μέσω του Airbnb και άλλων ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας εκμίσθωσης, αφετέρου δε στην λήψη άδειας παραμονής μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», που απευθύνεται σε πολίτες εκτός Ε.Ε.

Συχνότερα δε, τα δύο αυτά στοιχεία αλληλοκαλύπτονται, δηλαδή ο ενδιαφερόμενος επενδυτής αγοράζει ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, ώστε να αποκτήσει την άδεια παραμονής και παράλληλα να αξιοποίησει τις κατοικίες μέσω Airbnb.

economistas.gr

Continue Reading

Οικονομία

Κοινωνικό μέρισμα: Καθυστέρηση στο άνοιγμα της εφαρμογής – Ποιοι το δικαιούνται

Published

on

Kοινωνικό μέρισμα:  Παρά την προαναγγελία από το υπουργείο Οικονομικών, ότι σήμερα θα άνοιγε ξανά η διαδικτυακή εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές (1μμ) αυτο δεν έγινε. Τουλάχιστον 24.000 διακιούχοι που η αίτησή τους απορρίφτηκε το Δεκέμβριο, χωρίς δική τους ευθύνη, περιμένουν πώς και πώς να υποβάλλουν εκ νέου την αίτηση και να λάβουν το ποσό που δικαιούνται. 

Για όση ώρα η εφαρμογή παρέμενε ανενεργή δεν υπήρχε καμία επίσημη ενημέρωση. Με βάση την ανακοίνωση η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή έως της Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2019.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η πλατφόρμα θα ανοίξει για τις εξής κατηγορίες δικαιούχων:

1η Περίπτωση: Δεν επιβεβαιώθηκε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός που συμπληρώθηκε στην αίτηση ανήκει στο δικαιούχο του μερίσματος. Οι δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας θα ενημερωθούν με γραπτό μήνυμα ή/και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εφόσον το είχαν συμπληρώσει στην πλατφόρμα κατά τη διάρκεια της αίτησης. Πιστώσεις σε δηλωθέντες στην εφαρμογή λογαριασμούς ΙΒΑΝ για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει από την τράπεζα ταυτοποίηση του ΑΦΜ του δικαιούχου του κοινωνικού μερίσματος δεν θα πραγματοποιηθούν

2η Περίπτωση: Δεν επιβεβαιώθηκε μέσω της υποβολής φορολογικών δηλώσεων η μόνιμη διαμονή του δικαιούχου στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, αλλά εκείνος ήταν εγγεγραμμένος άνεργος στα μητρώα του ΟΑΕΔ για 12 μήνες κατά το έτος μη υποβολής φορολογικής δήλωσης. Για τις περιπτώσεις που ο έλεγχος έδωσε αρνητικό αποτέλεσμα για κάποια έτη, θα πραγματοποιηθεί ένας πρόσθετος έλεγχος με διασταύρωση των στοιχείων των αιτούντων στον ΟΑΕΔ. Όσοι ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και για τους 12 μηνες για τα έτη κατά τα οποία δεν έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση, θα έχουν δικαίωμα να ολοκληρώσουν την αίτηση του κοινωνικού μερίσματος.

Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί μέσω των πληροφοριακών συστημάτων της ΗΔΙΚΑ και του ΟΑΕΔ και οι πολίτες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία χρειάζεται μόνο να επανυποβάλλουν αίτηση εντός της νέας προθεσμίας που θα ανακοινωθεί, ενώ δεν απαιτείται να απευθυνθούν στα γραφεία του ΟΑΕΔ.

πηγή thepressroom

Continue Reading
Advertisement
konstantinos_kolovos

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ερευνα8 ώρες ago

Ανεύρυσμα στον εγκέφαλο: Τα «ύπουλα» πρώιμα σημάδια

Ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι ένα εξόγκωμα ή διόγκωση σε ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο. Το ανεύρυσμα εγεκφάλου μπορεί να παρουσιάσει διαρροή...

Super League8 ώρες ago

Ανανέωσε μέχρι το 2021 o Kρέσπο με τον ΠΑΟΚ

Ο Χοσέ Κρέσπο θα συνεχίσει να φοράει τη φανέλα του ΠΑΟΚ μέχρι το καλοκαίρι του 2021, καθώς επέκτεινε το συμβόλαιο...

Κόσμος8 ώρες ago

Σκάνδαλο στην Τουρκία: Βρέθηκε ψηφοφόρος ετών… 165!

Μία ψηφοφόρος που δεν έχει ψηφίσει ποτέ ηλικίας 165 ετών και χιλιάδες άλλοι ψηφοφόροι, όλοι τους καταγεγραμμένοι στο ίδιο διαμέρισμα,...

Euroleague9 ώρες ago

Ζαλγκίρις – Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 82-69: Ναυάγιο -και- στο Κάουνας!

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν ήταν καλός για ακόμη ένα εκτός έδρας ματς και γνώρισε την ήττα (82-69) από τη Ζαλγκίρις...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ9 ώρες ago

«Ναι» από Σπ. Λυκούδη στη Συμφωνία των Πρεσπών

Στη λύση του προβλήματος του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ κατέληξε το Πολιτικό Συμβούλιο των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς Στη συνεδρίαση του...

Ιανουάριος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Δεκ    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Διαβάζονται