Καιρός: Ανατροπή με τον αεροχείμαρρο, έρχεται νέο κύμα αφρικανικής σκόνης και υψηλές θερμοκρασίες – Πού θα βρέξει

Lamianow.gr
6 Min Read

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται τα επόμενα 24ωρα, ωστόσο, από την Παρασκευή ένα νέο κύμα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τον Γιώργο Τσατραφύλλια, το νέο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης θα εμφανιστεί στη χώρα μας από την Παρασκευή και θα επηρεάσει κυρίως την κεντρική και νότια Ελλάδα.

Ωστόσο, ζέστη και άνοδο της θερμοκρασίας θα φέρει μόνο στα νοτιότερα της χώρα και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο γνωστός μετεωρολόγος στη βόρεια Κρήτη θα ξεπεράσουμε πάλι τους 32-33 βαθμούς.

Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, η αστάθεια διατηρείται και σήμερα, ενώ Πέμπτη προς Παρασκευή θα επηρεαστούμε από χαμηλό που έρχεται από τις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο.

Σε προήγουμενη ανάρτησή του ανέφερε πως οι διαδοχικές διαταραχές στην ανώτερη ατμόσφαιρα και οι ψυχρές μάζες που τις συνοδεύουν (στα 500hPa) είναι αυτές που θα προκαλέσουν τον άστατο καιρό στην ηπειρωτική χώρα, όμως ο υποτροπικός αεροχείμαρρος υπάρχει μόνο στην ευρεία περιοχή μας, ο οποίος έχει μετατοπιστεί νοτιότερα και “κόβει βόλτα” στις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Την Παρασκευή όμως θα μετατοπιστεί βορειότερα και θα έχουμε παράλληλα σκόνη και άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στα νότια.

Η πρόγνωση του καιρού

Για σήμερα, Τετάρτη αναμένονται στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται από το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις οι οποίες στα ηπειρωτικά και τα ορεινά της Κρήτης τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 5 και τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 19 με 20 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 21 με 23 και κατά τόπους στα δυτικά και τη νότια Κρήτη τους 24 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών νωρίς το πρωί και μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 25 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ασθενείς βροχές κυρίως μέχρι το ξημέρωμα και μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 20 βαθμούς.

Η πρόγνωση για αύριο Πέμπτη

Αραιές νεφώσεις που γρήγορα στα δυτικά θα πυκνώσουν και από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά από το βράδυ. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικά και θα επηρεάσουν τα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση και στην υπόλοιπη χώρα από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 20 με 22 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση για την Παρασκευή

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές, με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 με 8 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία από τα δυτικά σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια.

Η πρόγνωση για το Σάββατο

Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με πιθανότητα τοπικών βροχών μέχρι το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές νοτιοδυτικοί 5 με 6, πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Η πρόγνωση για την Κυριακή

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα βόρεια ορεινά και είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

πηγη thetoc

Share This Article
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *