ΗΠΑ-Ιράν: Επιχείρηση αποκλιμάκωσης – Απέφυγε εσκεμμένα να πλήξει αμερικανικές δυνάμεις

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
7 Min Read

Το Ιράν πιστεύεται να απέφυγε σκοπίμως να προκαλέσει θύματα στο αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό κατά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ, ανέφεραν αμερικανικές πηγές και πηγές ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με γνώση των εκτιμήσεων υπηρεσιών πληροφοριών.

-Advertisement-

Νωρίτερα είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ιρανού πρόεδρου Χασάν Ροχανί ο οποίος μετά την βαλλιστική επίθεση σε αμερικανικούς στόχους -μεταξύ άλλων- ανέφερε πως αν η Αμερική «θέλει να διαπράξει άλλο ένα έγκλημα, πρέπει να γνωρίζει ότι θα λάβει μια ακόμη πιο σκληρή απάντηση». Η φράση αυτή του Ροχανί ερμηνεύεται ως ένδειξη μη διάθεσης για συνέχιση χτυπημάτων εναντίον των ΗΠΑ, ενώ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι τα αντίποινα στις ΗΠΑ ήταν «αναλογικά» και πως «έχουν ολοκληρωθεί».

 

- Advertisement -

Λίγη ώρα αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ στο διάγγελμα του έκανε λογο για υπαναχώρηση του Ιράν ενώ η ομιλία του περιορίστηκε σε απειλές και οικονομικές κυρώσεις.

Η εκτίμηση για την επίθεση του Ιράν

Οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, δήλωσαν σήμερα ότι οι Ιρανοί πιστεύεται ότι στόχευσαν τις επιθέσεις τους ώστε να αστοχήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις. Σκοπός ήταν να αποτραπεί η κρίση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, δείχνοντας την ίδια στιγμή την αποφασιστικότητα της Τεχεράνης να απαντήσει στην δολοφονία του Σουλεϊμανί.

Πηγή στην Ουάσινγκτον δήλωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ότι οι αρχικές ενδείξεις ήταν πως δεν υπήρχαν αμερικανικές απώλειες από την εκτόξευση 22 βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους κατά των βάσεων του Άιν αλ-Άσαντ και Αρμπίλ, όπου σταθμεύουν ορισμένοι από τους 5.200 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ. Άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Τρεις πηγές ανέφεραν πως το Ιράν θεωρείται ότι επιχείρησε να πλήξει συγκεκριμένα τμήματα των βάσεων για να ελαχιστοποιήσει τα θύματα και ιδιαιτέρως να αποφύγει να προκαλέσει θύματα μεταξύ των Αμερικανών. Στην εκτίμηση αυτή συνηγορούν και υπηρεσίες πληροφοριών εντός του Ιράν, που επιβεβαιώνουν τον χαρακτήρα του σχεδίου της επίθεσης, πρόσθεσαν.

«Ήθελαν να απαντήσουν, αλλά πιθανότατα να μην κλιμακώσουν», τόνισε μία από τις αμερικανικές πηγές.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι τα αντίποινα ήταν «αναλογικά» και πως «έχουν ολοκληρωθεί». «Η δράση μας συνιστά νόμιμη αυτοάμυνα», τόνισε συμπληρώνοντας πως το Ιράν «δεν επιδιώκει κλιμάκωση ούτε πόλεμο».

Το διάγγελμα Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε πως το Ιράν φαίνεται ότι υποχωρεί καθώς, όπως είπε, προκλήθηκε η ελάχιστη ζημιά από τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε σε αντίποινα στον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί τα ξημερώματα η Τεχεράνη ενάντια σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγγειλε νέες ισχυρές οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Στο διάγγελμά του ο πρόεδρος Τραμπ τόνισε πως δεν χάθηκαν αμερικανικές ούτε ιρακινές ανθρώπινες ζωές από τις ιρανικές επιθέσεις.

«Για πολύ καιρό τα κράτη ανεχόντουσαν την συμπεριφορά του Ιράν, αυτές οι μέρες τελείωσαν», διεμήνυσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η επιδίωξη της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικά όπλα απειλεί τον πολιτισμένο κόσμο.

Η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί «έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σε δυνητικούς τρομοκράτες», τόνισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, επαναλαμβάνοντας ότι ο Ιρανός στρατηγός σχεδίαζε νέες επιθέσεις ενάντια σε αμερικανικούς στόχους.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χρησιμοποιούσαν τη στρατιωτική τους ισχύ, η οικονομική τους δύναμη είναι ο καλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περισσότερο στην Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως οι παγκόσμιες δυνάμεις μπορεί να εργαστούν για μια νέα συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά όπλα και πως πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο και ενωτικό μήνυμα στην Τεχεράνη.

Η Ευρώπη, η Κίνα, η Ρωσία και άλλες χώρες πρέπει να αποχωρήσουν από την ιρανική πυρηνική συμφωνία, τόνισε.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ασπαστούν την ειρήνη με όλους που την επιδιώκουν», σημείωσε, συμπληρώνοτνας ότι το Ιράν πρέπει να συνεργαστεί με κοινές προτεραιότητες όπως η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Ροχανί: Αν διαπράξουν άλλο ένα έγκλημα θα λάβουν πιο σκληρή απάντηση

«Αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι δεν υποχωρούμε ενώπιον της Αμερικής», δήλωσε την Τετάρτη, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Τα πλήγματα αυτά πραγματοποιήθηκαν ως αντίποινα στη δολοφονία την Παρασκευή του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής των εξωτερικών επιχειρήσεων των Φρουρών της Επανάστασης (του επίλεκτου στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας), ο οποίος ήταν ο στόχος επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Βαγδάτη.

Αν η Αμερική «θέλει να διαπράξει άλλο ένα έγκλημα, πρέπει να γνωρίζει ότι θα λάβει μια ακόμη πιο σκληρή απάντηση», είπε ο Ροχανί στο υπουργικό συμβούλιο, «όμως αν είναι συνετοί, δεν θα κάνουν τίποτα περισσότερο σε αυτό το στάδιο».

«Αν προβούν σε μια ακόμη ενέργεια, ο λαός μας και οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες» να αντιδράσουν, είπε ακόμη ο Ροχανί στο διάγγελμα αυτό που αναμεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Όμως «όλα αυτά δεν είναι αρκετά», πρόσθεσε: «Η δική μου άποψη είναι πως η κύρια απάντηση στην Αμερική πρέπει να δοθεί από τις χώρες της περιοχής».

«Έκοψαν το χέρι του αγαπητού μας Σουλεϊμανί […] Θα πρέπει να υπάρξει εκδίκηση γι΄αυτόν τραβώντας το χαλί κάτω από τα πόδια της Αμερικής στην περιοχή αυτή», είπε ακόμη ο Ιρανός πρόεδρος επαναλαμβάνοντας την επίσημη ιρανική γραμμή σύμφωνα με την οποία ο θάνατος του Σουλεϊμανί πρέπει να είναι το προοίμιο της εκδίωξης των αμερικανικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή.

«Αν τραβηχτεί το χαλί κάτω από τα πόδια της Αμερικής σε αυτή την περιοχή και το [κακό] χέρι της κοπεί οριστικά [τότε θα έχουμε εδώ] την αληθινή και τελική απάντηση των χωρών της περιοχής προς την Αμερική».

 

thetoc

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *