Με μεγάλη πλειοψηφία πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο έκθεση που απορρίπτει το «ξεπάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία.
Παρότι η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ ανακτά επί του παρόντος τη δυναμική της, η Τουρκία χάνει αυτή την ευκαιρία λόγω της έλλειψης δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Με αυτή τη φράση κλείνει το ψήφισμα που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές σήμερα, Τετάρτη, με 381 ψήφους υπέρ, 107 κατά και 171 αποχές.
Παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης που επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή της για ένταξη στην ΕΕ, βασικά ζητήματα παραμένουν άλυτα, αναφέρει η έκθεση.
Παρόμοιες παρατηρήσεις περιλαμβάνονται στο κείμενο και για τη Γεωργία.
Ευρωκοινοβούλιο: Η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου
Οι ευρωβουλευτές καλούν την τουρκική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα χρόνια ζητήματα που αφορούν τομείς όπως το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δημοκρατικά πρότυπα, την ελευθερία του Τύπου και άλλες θεμελιώδεις ελευθερίες, καθώς και να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο.
Μεγάλο φιάσκο στην Τουρκία -Χάνουν επένδυση-μαμούθ 1 δισ. δολαρίων, ποια εταιρεία κάνει πίσω
Το Ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώσει ότι «η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της ΕΕ, όπως της Ελλάδας και της Κύπρου».
Η έκθεση επικρίνει επίσης την περιορισμένη αντίδραση άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ και πολλών κρατών-μελών απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, προτρέποντάς τα να υιοθετήσουν πιο αποφασιστική στάση για την υπεράσπιση των δημοκρατικών προτύπων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία.
Παρότι η διαδικασία ένταξης βρίσκεται σε στάση από το 2018, η Τουρκία παραμένει χώρα στρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας και σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αναφέρει η έκθεση.
«Η Τουρκία συνεχίζει να κινείται προς ένα πλήρως αυταρχικό μοντέλο»
Ο εισηγητής της έκθεσης, Σάντσο Νάτσες Αμόρ (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Ισπανία), ασκεί δριμεία κριτική στη γείτονα χώρα:
«Η Τουρκία συνεχίζει να κινείται με ταχείς ρυθμούς προς ένα πλήρως αυταρχικό μοντέλο. Η πρόσφατη υπόθεση που στοχεύει το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το CHP, και τη νόμιμη ηγεσία του αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα μιας ευρύτερης διάβρωσης του δημοκρατικού πλουραλισμού και του κράτους δικαίου, αναδεικνύοντας τον ρόλο ενός δικαστικού σώματος που χρησιμοποιείται ως όπλο για πολιτικούς σκοπούς».
«Εν όψει μιας τόσο σοβαρής κατάστασης, εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την αδύναμη αντίδραση της Επιτροπής, της ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης) και των κρατών-μελών, τα οποία συνεχίζουν να κλείνουν τα μάτια μπροστά στη συνεχιζόμενη αποδόμηση της δημοκρατίας στην Τουρκία», συνεχίζει ο Ισπανός ευρωβουλευτής.
«Αυτή η σιωπή υπονομεύει την εικόνα και την αξιοπιστία της ΕΕ και αποξενώνει περαιτέρω τα πιο φιλοευρωπαϊκά και φιλοδημοκρατικά τμήματα της τουρκικής κοινωνίας, με συνέπειες που ενδέχεται να χρειαστούν χρόνια για να αντιστραφούν», καταλήγει στη δήλωσή του.
Απάντηση Τουρκίας: Η έκθεση μιλά για «ιδεολογικά κλισέ» και δίνει «έδαφος σε τρομοκρατικές οργανώσεις»
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αμφισβητεί την εγκυρότητα των γεγονότων στα οποία αναφέρεται η έκθεση, αλλά και την στόχευση όσων την συνέταξαν.
Στην απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ σημειώνονται τα παρακάτω:
Η έκθεση περιέχει εκτιμήσεις που βασίζονται σε αβάσιμους ισχυρισμούς και παραπληροφόρηση από κύκλους εχθρικούς προς τη χώρα μας και δεν συνάδουν με τα γεγονότα
Είναι προφανές ότι συντάχθηκε στο πλαίσιο μιας σκόπιμης πολιτικής ατζέντας που αντανακλά τα ιδεολογικά κλισέ ορισμένων μελών του ΕΚ
Είναι σαφές ότι η έκθεση αποσκοπεί να επισκιάσει την τρέχουσα θετική ατζέντα, σε μια περίοδο κατά την οποία η στρατηγική σημασία των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ αυξάνεται ολοένα και περισσότερο
Αυτή η προσέγγιση, η οποία παρέχει έδαφος σε τρομοκρατικές οργανώσεις και κύκλους εχθρικούς προς την Τουρκία, αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο μακριά βρίσκεται το ΕΚ από την παρουσίαση ενός στρατηγικού οράματος για το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ
Απορρίπτουμε κατηγορηματικά και με τον πιο έντονο τρόπο τη στοχοποίηση του αξιότιμου Υπουργού Δικαιοσύνης μας με αβάσιμες κατηγορίες, μέσω της διαστρέβλωσης των νομικών διαδικασιών που διεξάγονται από την ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη
Η τουρκική δικαιοσύνη δεν δέχεται καμία παρέμβαση από οποιονδήποτε διεθνή θεσμό, εξωτερικό παράγοντα ή πολιτικό κύκλο
Πηγή: iefimerida.gr



































Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.
Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected] για την άμεση αφαίρεσή του.