Φυσικό αέριο: Ο Πούτιν «έκοψε» την παροχή στη Γαλλία – Κίνδυνος όλη η Ευρώπη να… ξεμείνει τον χειμώνα

Lamianow.gr
Lamianow.gr 2 μήνες ago Add a Comment
Updated 2022/06/17 at 3:28 ΜΜ
4 Min Read
makron

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, καθώς η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν λαμβάνει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγού από τις 15 Ιουνίου έπειτα «από τη διακοπή της φυσικής ροής μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας».

Ο ρωσικός κολοσσός ενέργειας Gazprom έχει μειώσει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες τις παραδόσεις του σε ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, κάτι που ενδέχεται να προκάλεσε τη διακοπή ανεφοδιασμού της Γαλλίας. Μιας χώρας που βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 17% του φυσικού της αερίου, το οποίο εισχωρεί είτε μέσω αγωγών, είτε σε υγροποιημένη μορφή. Το μεγαλύτερο μέρος φτάνει στη Γαλλία μέσω αγωγού από τη Γερμανία.

Και αν η Gazprom υποστηρίζει πως αυτό συμβαίνει λόγω τεχνικών προβλημάτων και έλλειψη ανταλλακτικών της Siemens, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες κινήσεις έρχονται ως απάντηση στην επίσκεψη των Ολαφ ΣολτςΜάριο Ντράγκι και Εμανουέλ Μακρόν στο Κίεβο μόλις πριν από 24 ώρες.

«Συναγερμός» στο Παρίσι

Η Γαλλία επηρεάζεται άμεσα και από τη δραστική μείωση των εξαγωγών που ανακοίνωσε η Gazprom αυτή την εβδομάδα. Η GRTgaz, η θυγατρική της Engie, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου στη Γαλλία, σήμανε συναγερμό το πρωί της Παρασκευής.

«Από τις 15 Ιουνίου η GRTgaz έχει παρατηρήσει διακοπή της φυσικής ροής μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας», της χώρας από την οποία διέρχεται το ρωσικό αέριο πριν φτάσει στη χώρα μας, ανακοινώνει η εταιρεία. Με άλλα λόγια, η Γαλλία δεν έχει λάβει καθόλου ρωσικό αέριο με αγωγό φυσικού αερίου από την Τετάρτη (συνεχίζει να εισάγει υγροποιημένο αέριο που μεταφέρεται από τη Ρωσία με τάνκερ LNG).

Ευρωπαίοι πολιτικοί κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για πολιτικούς σκοπούς και οι περικοπές συμπίπτουν με ένα συμβολικό ταξίδι των ηγετών της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είπε ότι οι ισχυρισμοί της Μόσχας ότι οι περικοπές δεν είναι σκόπιμες αλλά μάλλον λόγω τεχνικών σφαλμάτων είναι «ψέματα». Η Γερμανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου καθώς η κυβέρνηση παρότρυνε τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση.

Αδειες οι αποθήκες για το χειμώνα

Το σίγουρο είναι ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από αποθέματα φυσικού αερίου κατά την αιχμή της χειμερινής ζήτησης, εάν σταματήσει τελείως η παροχή ρωσικού αερίου από τον Nord Stream, σύμφωνα με την Wood Mackenzie Ltd. Στο χειρότερο σενάριο, όπου ο αγωγός Nord Stream προς τη Γερμανία θα κλείσει εντελώς, η Ευρώπη θα αποτύχει να φτάσει τα επίπεδα αποθήκευσης που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης τον Νοέμβριο.

Το φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα μπορούσε να εξαντληθεί εντελώς μέχρι τον Ιανουάριο, δήλωσε μέσω email ο Massimo Di Odoardo, αντιπρόεδρος στον τομέα έρευνας φυσικού αερίου και LNG της WoodMac.

Εκτίναξη της τιμής κατά 60%

Εξάλλου, οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη οδεύουν προς τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, καθώς οι περικοπές της προσφοράς της Μόσχας επηρεάζουν ολόκληρη την περιοχή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 8,4%, ανεβάζοντας το κέρδος αυτής της εβδομάδας σε περίπου 60%.

Η Eni θα λάβει μόλις τα μισά από αυτά που ζήτησε από την Gazprom την Παρασκευή, σε σύγκριση με περίπου τα δύο τρίτα την προηγούμενη ημέρα. Οι περικοπές αφορούν ορισμένους από τους μεγαλύτερους καταναλωτές σε ένα πλήγμα για την περιοχή που ήδη παλεύει με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την πενιχρή ανάπτυξη.

reader.gr

Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Click to Hide Advanced Floating Content