Φορολογικές δηλώσεις: Αν χρωστάτε στην Εφορία ξεχάστε την επιστροφή φόρου – Δείτε γιατί

Lamianow.gr
Lamianow.gr 2 εβδομάδες ago
Updated 2022/05/11 at 9:47 ΠΜ
2 Min Read

Mε τη χαρά θα μείνουν (και φέτος) όσοι περιμένουν επιστροφή φόρου εισοδήματος αλλά χρωστούν στην εφορία.

Όσοι «υπολογίζουν» σε επιστροφές φόρου λόγω σπεύδουν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση. Όμως βάσει της νομοθεσίας οι ελεγκτικές αρχές περνάνε από κόσκινο το προφίλ του φορολογούμενου προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές προς την εφορία ή αν υπάρχουν μελλοντικές οφειλές που δεν έχουν λήξει όπως π.χ ο ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση που υφίστανται τέτοια χρέη προχωρούν σε αυτόματο συμψηφισμό του ποσού της επιστροφής με τις οφειλές. Μόνο σε περίπτωση που προκύψει υπόλοιπο τότε αυτό πιστώνεται στο τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία υποβολής και εκκαθάρισης των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων:

• Έχουν εκδοθεί συνολικά 853.954 ατομικά εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος για ισαρίθμους αγάμους και εγγάμους φορολογουμένους-συζύγους. Από τους φορολογούμενους αυτούς:

• Το 58,19%, δηλαδή 496.925 φορολογούμενοι δεν οφείλουν επιπλέον φόρο στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς παρέλαβαν μηδενικά εκκαθαριστικά.

• Το 14,65%, δηλαδή 125.104 φορολογούμενοι, δικαιούνται να λάβουν επιστροφές φόρων συνολικού ύψους 33,43 εκατ. ευρώ, καθώς παρέλαβαν πιστωτικά εκκαθαριστικά.

• Το 27,16%, δηλαδή 231.925 φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το προηγούμενο έτος, δεδομένου ότι έλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα. Το συνολικό ποσό των φόρων που οφείλουν ανέρχεται σε 119,72 εκατ. ευρώ. Κάθε παραλήπτης χρεωστικού σημειώματος πρέπει να πληρώσει, κατά μέσο όρο, 516 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λογιστών το ποσοστό των φορολογούμενων που θα έχουν επιστροφή φόρου ή θα λάβουν μηδενικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα κινηθεί στη περιοχή 70%.

Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να λήγει στο τέλος Ιουλίου. Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν τη δήλωση έως τα τέλη Ιουνίου εφόσον εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 30 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%. Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος λήγει τον Φεβρουάριο του 2022.

https://www.protothema.gr/

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Click to Hide Advanced Floating Content