0

Επτάλοφος ή Αγόριανη. Το χωριό που δεν χρειάζεται συστάσεις αφού αποτελεί αγαπημένο προορισμό ειδικά το χειμώνα και όχι άδικα αφού ανήκει στην ονειρική αλπική πλευρά του Παρνασσού. 

Χτισμένη στις βορειοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο από 840-950 μέτρα. Στο χωριό τρέχουν από παντού άφθονα γάργαρα νερά, ακόμα και καταρράκτης υπάρχει μέσα στο χωριό που σχηματίζεται από το Αγοριανίτικο ρέμα.
Η Επτάλοφος είναι χτισμένη πάνω σε επτά λόφους απ’ όπου πήρε και το όνομά της. Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Αγόριανη, όνομα που επικράτησε στην Τουρκοκρατία, λόγω των αγοριών που κρυβόντουσαν στην περιοχή. Βρίσκεται κοντά στην Αράχωβα και είναι ένα από τα καλύτερα θέρετρα του Παρνασσού καθώς φημίζεται για τις φυσικές του ομορφιές, τα εξαιρετικά καταλύματα (ξενώνες, ξενοδοχεία) και τις γραφικές ταβέρνες. Είναι στεφανωμένη από το πολύ όμορφο ελατόδασος του Παρνασσού και αυτό καθιστά το χωριό ένα από τα ωραιότερα τουριστικά θέρετρα για όλες τις εποχές του χρόνου. Λίγο πιο πάνω από την κεντρική πλατεία του χωριού μπορείτε να απολαύσετε μια μικρή βόλτα μέχρι την πηγή της Βασιλικής και την ξακουστή εκκλησία των Αγίων Αναργύρων με τις επτά βρύσες.
Το χωριό υπέστη μεγάλες καταστροφές κατά την Κατοχή από τους Γερμανούς κατακτητές οι οποίοι τον Οκτώβριο του 1943 έκαψαν ολοσχερώς το χωριό ως αντίποινα για τη δράση των ανταρτών στην περιοχή. Στην Επτάλοφο κατέφυγαν οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες Κομνηνοί, ενώ εδώ γεννήθηκαν πολλοί αγωνιστές και οπλαρχηγοί του 1821.

Αγόριανη

Διχώρι 

Άγνωστο για τους πολλούς, αγαπημένο για τους εραστές του βουνού και της αυθεντικότητας των βουνών το Διχώρι, είναι μικρός παράδεισος…που με το πέρασμα του Διομήδη έγινε ακόμη πιο θελκτικός για όσους αναζητούν τη μαγεία της φύσης.

Η Κωστάριτσα, που από το 1927 φέρει το διοικητικό όνομα Διχώρι,  θεωρείται ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Φωκίδας. Χτισμένα στασε υψόμετρο 1.131 μέτρων στην πλαγιά των Βαρδουσίων βρίσκεται στο βορειοδυτικό τεταρτημόριο του νομού Φωκίδας, στην ορεινή Δωρίδα.
Απέχει από την Αθήνα περίπου 300 χλμ., από την  Άμφισσα περίπου 2,5 ώρες –  105 χλμ. ενώ από το Λιδωρίκι περίπου 45 χλμ. Όπως λέει και το όνομά του, στην ουσία αποτελείται από «δύο χωριά», το «Πάνω» και το «Κάτω» που χωρίζονται μεταξύ τους από το Ρέμα του Τσόνη.

Εικόνες από τη σελίδα “Χωριά Φωκίδας”

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Lamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.

Αργεντινή: Ακραίος καύσωνας με 45 βαθμούς Κελσίου και διαρκείς διακοπές ρεύματος

Previous article

Το Netflix τρολάρει…. τη Λειβαδιά!

Next article

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like

More in TOP STORIES