Φοιτητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν μπορεί να πάρει το πτυχίο του λόγω χρέους 150 ευρώ στην εστία

Lamianow.gr
Lamianow.gr 1 comment
6 Min Read
panepistimio thessalias

Σε απόγνωση βρίσκεται τελειόφοιτος φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Όπως υποστηρίζει, δεν μπορεί να πάρει το πτυχίο του επειδή έχει χρέος ύψους 150 ευρώ στη φοιτητική εστία της Λάρισας.

Ο φοιτητής, Λαυρέντης Κουρελάς του οποίου ο πατέρας έχει πεθάνει και η μητέρα του νοσηλεύεται σε κέντρο αποκατάστασης έπειτα από εργατικό ατύχημα, έστειλε επιστολή και στον πρύτανη του Πανεπιστημίου.

Το πρόβλημα προέκυψε για τον ίδιο, αλλά και για άλλους φοιτητές που αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα για την εστία, λόγω του κανονισμού λειτουργίας των εστιών που προβλέπει ότι αν υπάρχει οικονομική εκκρεμότητα, ο φοιτητής δεν μπορεί να ορκιστεί.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, ο φοιτητής από τη Ζαγορά Πηλίου, που μίλησε στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος» Βόλου, κατά τη διάρκεια των σπουδών του, έμεινε στην εστία, στην οποία το ενοίκιο είναι 150 ευρώ το χρόνο για δίκλινο δωμάτιο και 400 για μονόκλινο.

Ο φοιτητής τόνισε ότι πρόκειται για ένα «απαράδεκτο χαράτσι» όταν γνωρίζουν ότι «για να μένει κάποιος σε εστία σημαίνει ότι έχει μηδενικό ή ελάχιστο εισόδημα.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ένας φοιτητής για να μείνει στην εστία πληρώνει 150 ευρώ τον χρόνο για δίκλινο και 400 ευρώ τον χρόνο για μονόκλινο και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί κάποιος να πάρει το πτυχίο του όταν έχει κάποια οικονομική εκκρεμότητα στην εστία.

«Κάποτε πληρώναμε ολόκληρο το ποσό με το που μπαίναμε στην εστία, με το που παίρναμε στα χέρια μας τα κλειδιά του δωματίου. Έπειτα από αγώνα των φοιτητών πετύχαμε το ποσό αυτό να το δίνουμε σε δόσεις. Όμως πλέον ο κανονισμός θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξει γιατί δεν μπορεί να συνδέεται το πτυχίο με οικονομικές εκκρεμότητες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η επιστολή στον Πρύτανη

Στην επιστολή του προς τον πρύτανη ο φοιτητής αναφέρει: «Εκφράζω την αγανάκτηση μου γιατί εδώ και δύο εξάμηνα ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των εστιών με εμποδίζει να πάρω το πτυχίο μου.

Είναι εξωφρενικό, αλλά με βάση τον κανονισμό, οι φοιτητές που δεν πληρώνουν το «χαράτσι» της φοιτητικής μέριμνας απαγορεύεται να ορκιστούν και να πάρουν το πτυχίο τους ακόμα και αν είναι έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα σπουδών τους».

«Με όλο τον σεβασμό, σας ρωτώ κύριε πρύτανη γιατί εσείς, που όπως ισχυρίζεστε είστε δίπλα στους φοιτητές ασκώντας «κοινωνική πολιτική», επιτρέπετε την ύπαρξη αυτού του απαράδεκτου όρου, που μάλιστα αποτελεί πανελλαδική αρνητική πρωτοτυπία.

Σας ρωτώ κύριε πρύτανη, μήπως δεν γνωρίζετε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών που διαμένει στις απαρχαιωμένες εστίες του Π.Θ., διαμένει εκεί γιατί δεν έχει άλλη επιλογή λόγω χαμηλού έως και μηδενικού εισοδήματος.

Σας ρωτώ κύριε πρύτανη, πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε στο μέλλον τις εκατοντάδες περιπτώσεις που θα προκύψουν σαν τη δική μου, ειδικά σε μια συνθήκη σαν την τωρινή που τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για οικογένειες σαν τη δική μου.

Σας ρωτώ κύριε πρύτανη, τι σκοπεύετε να κάνετε ακόμα πιο «ειδικές κατηγορίες – ευάλωτες ομάδες» φοιτητές που βρίσκονται ακόμα πιο δεινή θέση καθώς είτε αποτελούν προστάτες στις οικογένειες όπως εγώ, είτε τα άτομα του οικογενειακού τους κύκλου βρίσκονται σε ανήμπορη κατάσταση, όπως εγώ που είχα την ατυχία να πληρώσω και αυτές τις δύο δραματικές προϋποθέσεις καθώς και τον πατέρα μου έχασα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου και η μητέρα μου νοσηλεύεται εδώ και μήνες σε πολύ δύσκολη κατάσταση με πιθανότητα αναπηρίας για το υπόλοιπο της ζωής της ύστερα από εργατική εργασία στον χώρο της.

Είμαι βέβαιος κύριε πρύτανη ότι το θεσμικό σας αξίωμα ως πρύτανης σε ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας αλλά και η κοινωνική σας πείρα δεν γνωρίζεται πολύ καλά ότι κανένας φοιτητής, κανένας γονιός δεν θα επέλεξε να μένει στις εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αν μπορούσε να κάνει διαφορετικά.

«Κανένας φοιτητής δεν θα επέλεγε να μην πληρώσει τα όποια χρωστούμενα αν μπορούσε να κάνει αλλιώς όμως δεν μπορούμε».

Ο φοιτητής συνεχίζει: «Γι’ αυτό και με συνέπεια αγωνίστηκα όλα τα χρόνια των σπουδών μου για να έχουμε δικαιώματα οι εστιακοί φοιτητές, μπήκα μπροστά σε αυτόν τον αγώνα μαζί με δεκάδες άλλους, μέσα από τις οργανωμένες δομές των εστιακών φοιτητών είτε ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου εστιακών φοιτητών είτε ως μέλος της διοίκησης του φοιτητικού συλλόγου, με κάθε μου ιδιότητα.

Και πρώτα απ’ όλα με την ιδιότητά μου ως άνθρωπος που παλεύει να ζει με αξιοπρέπεια, που παλεύει για τις σπουδές και τη ζωή του. Γιατί γνωρίζετε και γνωρίζω και εγώ καλά ότι ούτε εσείς θα ήσασταν πρύτανης ούτε εγώ φοιτητής αν αυτά τα ιδρύματα δεν είχαν χτιστεί μέσα από τη φορολογία των Ελλήνων πολιτών μεταξύ των γονέων μου και χιλιάδες άλλου λαού.

Γι’ αυτό και ζητώ η εξευτελιστική αυτή διάταξη για να καταργηθεί στην πράξη αποδεικνύοντας έμπρακτα εσείς ο ίδιος ότι πραγματικά η «κοινωνική σας πολιτική» όπως λέτε έχει στόχο και περιεχόμενο, δεν είναι δηλαδή άδειες φλυαρίες, που από αυτές έχουν χορτάσει. Η απόφασή μου να απευθυνθώ σε εσάς και το ενδεχόμενο να δημοσιοποιήσω στην κοινωνία της Λάρισας το πρόβλημα μου αφορά τα δικά μου άμεσα δικαιώματα στην αγορά εργασίας όπως και όλων των όσων ακολουθούν στις δικές ή σε παρόμοιες θέσεις. Περιμένω άμεση απάντηση σας», τονίζει στην επιστολή του ο φοιτητής.

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
1 Comment
 • Να πάει για ελιές πέντε μέρες και να πληρώσει τα 150 ευρώ.
  Πληρώνει 150 ευρώ το χρόνο και τα υπόλοιπα τα πληρώνει ο Φορολογούμενος πολίτης.
  Και αυτά δεν θέλει να τα πληρώσει……!!!
  Ψάχνει κορόιδα να τα πληρώσουν.
  Κύριοι του πανεπιστημίου πληρώστετα από την τσέπη σας …..αν θέλετε να κάνετε χάρη.
  Διαφορετικά να μην πάρει ποτέ πτυχίο.
  ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ…..ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΕΛΙΕΣ……ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ……ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΤΥΧΙΟ.
  ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ ΑΛΛΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΝΤΙ ΓΙΑ 150 ΤΟ ΧΡΟΝΟ 5000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ… ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΤΑ 15000 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ…….ΕΝΤΑΞΕΙ ΜΑΓΚΑ ….ΣΤΙΣ ΕΛΙΕΣ…..ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΠΤΥΧΙΟ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *