Φώφη και Μητσοτάκης συζήτησαν ήδη για πρόεδρο της Δημοκρατίας -Ποια ονόματα έπεσαν στο τραπέζι

Νίκος Μώκος
By Νίκος Μώκος Add a Comment
5 Min Read

Μια ενδιαφέρουσα συνομιλία για τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις – και δη την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας το 2020 – είχαν, σε ανύποπτο χρόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά.

-Advertisement-

Οπως αποκαλύπτει το iefimerida.gr η συνομιλία έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο, πολύ πριν τις εκλογές και επρόκειτο για τετ-α-τετ- συνάντηση των δύο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ακόμη αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναζητούσε πεδίο συναινέσεων για την επαύριο, με δεδομένη την εκλογική του νίκη, την οποία προεξοφλούσαν όλες οι δημοσκοπήσεις. Η Φώφη Γεννηματά που ακόμη «ήλπιζε» σε μη αυτοδυναμία της ΝΔ συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές πάντως, το θέμα που μονοπώλησε την κουβέντα ήταν η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Ηταν η περίοδος που ουδείς γνώριζε αν θα γίνονταν εθνικές εκλογές τον Ιούλιο και συζητούνταν ευρέως η συνταγματική αναθεώρηση και οι ευρύτερες συναινέσεις ώστε να μην «μπλοκάρει» η διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από τη νέα Βουλή με αποτέλεσμα κυβερνητική αστάθεια και ίσως τις πρόωρες εκλογές οι οποίες θα γίνονταν με απλή αναλογική.

Στην συζήτηση Μητσοτάκη-Γεννηματά η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ φέρεται να είπε στον πρόεδρο της ΝΔ, που φαινόταν ότι κερδίζει τις εκλογές, ότι απαιτείται πολιτική σταθερότητα και ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει μια στοιχειώδη εθνική συνεννόηση και συναίνεση στα μείζονα ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε να υποστηριχθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, που να εξασφαλίζει διευρυμένη πλειοψηφία. Κάτι που σύμφωνα με την Φώφη Γεννηματά, υπηρετείται εάν προταθεί από την συντηρητική παράταξη ένα πρόσωπο από την ευρύτερη κεντροαριστερά. Στη λογική των επιλογών που είχαν κάνει παλαιότερα, ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον Κωστή Στεφανόπουλο ή ο Κώστας Καραμανλής με τον Κάρολο Παπούλια. Κατά την Χ. Τρικούπη, δεν μπήκαν σε ονοματολογία αν και ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέπτυξε μια «βεντάλια» προσώπων που θα μπορούσαν να είναι σε αυτή τη λογική. Για να γίνει αντιληπτό το πόσο διευρυμένη είναι η αντίληψη για την έννοια της «κεντροαριστεράς» αξιωματούχοι της Χ. Τρικούπη δηλώνουν ότι θα ήταν θετικοί σε πρόσωπα όπως ο Λουκάς Παπαδήμος που ουδόλως μπορεί να χαρακτηριστεί ως «κεντροαριστερός». «Δεν εννοούμε να παίρνει γραμμή από τη Χ. Τρικούπη, εννοούμε πρόσωπο που να έχει μια αντίληψη κέντρου-κεντροαριστερού» διευκρινίζουν στο ΚΙΝΑΛ.

- Advertisement -

Επίσης ονόματα όπως του Ευ. Βενιζέλου, της Μαρίας Δαμανάκη, της Αννας Διαμαντοπούλου και του Παν. Πικραμμένου, θα μπορούσαν να υπακούουν σε αυτή τη λογική. Ωστόσο ο κ. Πικραμμένος είναι πλέον υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος έχει «κόψει δεσμούς» με την Φώφη Γεννηματά. Η Α. Διαμαντοπούλου επίσης έχει απομακρυνθεί από το ΚΙΝΑΛ εδώ και χρόνια, ενώ αρνείται σε συνομιλητές της ότι έχει γίνει οποιαδήποτε έστω έμμεση κρούση για τη θέση.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση δεν κατέληξε κάπου, καθώς ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να δεσμευτεί. Λίγες εβδομάδες μετά, στα μέσα Μαρτίου η Φώφη Γεννηματά στη Βουλή είχε προαναγγείλει τις προθέσεις της λέγοντας πως είναι η ώρα ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής να προέλθει από την δημοκρατική παράταξη.

Πλέον στη Χ. Τρικούπη, θα αναμείνουν το «σήμα» Μητσοτάκη το επόμενο διάστημα. Διαμηνύουν ότι δεν συνδέεται η στάση τους στην προεδρική εκλογή με την στάση που θα τηρήσουν στο θέμα του εκλογικού νόμου και την συνταγματική αναθεώρηση. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι ένα θετικό νεύμα του πρωθυπουργού προς την κατεύθυνση ενός ΠτΔ προερχόμενου από την (διευρυμένη) προοδευτική παράταξη, θα λειτουργούσε θετικά στη στάση του ΚΙΝΑΛ στα υπόλοιπα.

Εάν πάντως ο κ. Μητσοτάκης προτείνει πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Κεντροδεξιά (είτε τον νυν ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο, είτε κάποιον άλλον) το Κίνημα Αλλαγής θα προτείνει δικό του υποψήφιο. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά το ΚΙΝΑΛ είχε προτείνει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο.

Πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *