Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παραμένει η Σαντορίνη η οποία ταλανίζεται από τον “χορό” των Ρίχτερ καθημερινά. Οι σεισμοί στο κυκλαδίτικο νησί συνεχίζονται από το πρωί με τη μεγαλύτερη δόνηση να φτάνει τα 4,8 Ρίχτερ και να γίνεται αισθητή ακόμα και στην Αθήνα.
Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος ενημέρωσε βέβαια ότι η ακολουθία συνεχίζει σε αυτές τις τέσσερις μέρες με την ίδια ένταση ωστόσο είναι “πιο αισιόδοξοι” καθώς βλέπουν “το κομμάτι του ρήγματος, το οποίο έχει πλέον πιο σαφή χαρακτηριστικά μετά την πύκνωση του δικτύου, να αρχίζει να “γεμίζει”, δηλαδή να απομακρύνονται οι πιθανότητες όλο και περισσότερο, να γίνεται όλο και πιο απίθανο το σενάριο μιας ισχυρότερης δόνησης”.
Το κοσμοπολίτικο νησί βέβαια παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από χθες Πέμπτη (6/2) και μέχρι και τις 3 Μαρτίου. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και την επόμενη εβδομάδα, ενώ ελάχιστα μαγαζιά έχουν παραμείνει ανοιχτά και αυτά σε συγκεκριμένες ώρες για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που έχει μείνει πίσω στο νησί.










Στο κυκλαδίτικο νησί έφτασαν Γεωλόγοι από το πανεπιστήμιο της Χάιφα οι οποίοι μελετούν δείγματα από το ηφαιστειακό τοπίο που θα τους βοηθήσει να καταλάβουν αν ένα τσουνάμι είναι πιθανό. Για κάθε περίπτωση βέβαια κοιτάνε να οχυρωθούν. Ο προϊστάμενος της ΔΕΗ, ζήτησε τσουβάλια με άμμο, έτσι ώστε σε περίπτωση που γίνει κάποιο τσουνάμι το εργοστάσιο της ΔΕΗ να είναι προφυλαγμένο και να συνεχίσει να δίνει ρεύμα.




Ο περισσότερος κόσμος αποφάσισε να φύγει από το νησί, κάποιοι λίγοι όμως μένουν ελπίζοντας ότι δεν θα επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο. Κοιμήθηκαν έξω από τα σπίτια τους, άλλοι πήραν μέρος στις περιπολίες έξω από κλειστά σπίτια, μαγαζιά και ξενοδοχεία γιατί υπάρχει ο φόνος του πλιάτσικο.
Απέραντο πάρκινγκ το αεροδρόμιο στη Σαντορίνη
Γεμάτος παρκαρισμένα αυτοκίνητα είναι ο δρόμος που οδηγεί στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης, τόσο στη δεξιά όσο και στην αριστερή πλευρά του δρόμου, σχηματίζοντας ουρά χιλιομέτρων.


Κάτοικοι της Σαντορίνης άφησαν τα αυτοκίνητά τους και αναχώρησαν αεροπορικώς για πιο ασφαλή μέρη.

Αμείωτη η σεισμική δραστηριότητα
Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού και την Παρασκευή.
Λίγο πριν τις 07:00 το πρωί, έγινε σεισμός 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε απόσταση 227 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 23 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, έχοντας εστιακό βάθος 10,5 χλμ.
Αμέσως μετά, εντός μισής περίπου ώρας, ακολούθησαν πέντε σεισμικές δονήσεις, άνω των 3 Ρίχτερ. Η μεγαλύτερη εξ αυτών άγγιξε τα 3,9 Ρίχτερ, η οποία ήταν 25χλμ νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και είχε εστιακό βάθος 8,3 χλμ.
Τα ξημερώματα στις 05:35 σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο ήταν 27 χιλιόμετρα νότια, νοτιοδυτικά της Αμοργού και το εστιακό βάθος ήταν 12 χιλιόμετρα.


Νωρίτερα, σεισμική δόνηση 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σαντορίνης στις 04:10 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Το επίκεντρο ήταν 20 χλμ. νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και το εστιακό βάθος στα 13,2 χλμ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου. Είχε προηγηθεί μπαράζ δονήσεων από 3R έως και 3,7R.
Ακολούθησαν και άλλοι μικρότερου μεγέθους σεισμοί.
Σημειώνεται ότι από την Κυριακή 26η Ιανουαρίου ως την Τρίτη 4η Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, συμπεριλαμβανομένων 6.000 και πλέον μεγέθους άνω της μιας μονάδας, ανέφερε χθες Πέμπτη το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ).
H ανακοίνωση του Δήμου Θήρας – Τα προληπτικά μέτρα
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Θήρας με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας λόγω των σεισμικών δονήσεων που εξακολουθούν να σημειώνονται στη Σαντορίνη και στα υπόλοιπα νησιά των νότιων Κυκλάδων.
Ο Δήμος Θήρας εξέδωσε ανακοίνωση υπενθυμίζοντας τα προληπτικά μέτρα πολιτικής προστασίας που είναι σε ισχύ σήμερα.




“Υπενθυμίζουμε τα προληπτικά μέτρα πολιτικής προστασίας που είναι σε ισχύ σήμερα:
Α. Αναστολή λειτουργίας όλων των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας έως και την Παρασκευή 07/2/2025.
Β. Ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, έως και την Παρασκευή 07/2/2025,
Γ. Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι, την Αρμένη, τον Κόρφο Θηρασίας και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών,
Δ. Ενημέρωση των πολιτών:
να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια,
να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα,
να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης,
να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ),
Ε. Άμεση κένωση των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες),
ΣΤ. Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων,
Ζ. Απαγόρευση των οικοδομικών εργασιών σε όλο τον Δήμο Θήρας και των πάσης φύσης εργασιών σε επικίνδυνα σημεία σε όλο τον Δήμο Θήρας έως και την Παρασκευή 7/2/2025.
Αναμένεται επικαιροποίηση της Απόφασης τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την εξέλιξη του φαινομένου”, αναφέρει η ανακοίνωση.
thetoc.gr
Τα παρατημένα ζωάκια θα τα φροντίσει κανένας;
Όπως κάθε τουριστικό νησί τους χειμερινούς μήνες….