Εορτάστηκαν 79 χρόνια από τη μάχη της Παύλιανης (φωτό)

Lamianow.gr
Lamianow.gr 2 μήνες ago Add a Comment
Updated 2022/06/05 at 3:14 ΜΜ
5 Min Read
DSC 8136

79 χρόνια πέρασαν από τότε που διεξήχθη μία από τις σημαντικότερες αναμετρήσεις των μαχητών του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ της Ρούμελης με μια δύναμη χιλιάδων Ιταλών στρατιωτών, η οποία έμελλε με τη νικηφόρα έκβασή της να μείνει στην Ιστορία γνωστή ως η «Μάχη της Παύλιανης».

Στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραϊσκος σημείωσε : 79 χρόνια μετά, συνεχίζουμε με υπερηφάνεια και συγκίνηση να τιμάμε τους πεσόντες της μάχης, τονίζοντας ότι δεν ξεχάσαμε. Και δεν θα συνεχίζουμε τη ζωή μας σαν να μην συνέβη κάτι.

DSC 8180

Παρά τη μακραίωνη πορεία μας ως Έλληνες στον ιστορικό χωροχρόνο, με επιτεύγματα λαμπρά, δεν λησμονούμε ότι η ιστορική αυτή διαδρομή, ποτίστηκε σε πολλές περιπτώσεις με το αίμα και τα δάκρυα των προγόνων μας. Για να μπορούμε σήμερα να ζούμε ελεύθερα, διατηρώντας την ταυτότητά μας και υπερασπιζόμενοι τις αξίες και τα ιδανικά, τα οποία μας άφησαν ως πολύτιμη παρακαταθήκη.
Η επέτειος της 3ης Ιουνίου του 1943, επομένως, είναι μια τιμή που οφείλουμε εμείς, οι σημερινοί Έλληνες, στη μνήμη αυτών των ανθρώπων που έδωσαν την ζωή τους για την πατρίδα και τον αγώνα κατά του κατακτητή.

DSC 8146
Η μάχη της Παύλιανης υπήρξε μια από τις πιο εντυπωσιακές μάχες της Ελληνικής αντιστασιακής εποποιίας. Υπήρξε η κορυφαία αναμέτρηση των μαχητών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ του Συγκροτήματος Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Ρούμελης) με μια δύναμη χιλιάδων Ιταλών στρατιωτών, οι όποιοι ενεργούσαν την πρώτη μεγάλη εκκαθαριστική τους επιχείρηση προς την περιοχή της Ελεύθερης Ελλάδος.

DSC 8161

Τις ημέρες εκείνες τεράστιες εχθρικές δυνάμεις, κυρίως Ιταλικές, επρόκειτο να εξαπολυθούν σε μια λυσσαλέα έφοδο, σε όλη τη χωρά, σε όλα τα ορεινά συγκροτήματα. Τότε στα ηγετικά κλιμάκια του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, πρυτάνευσε η ιδέα να αποσύρουν τα τμήματα τους από τις προωθημένες περιοχές δράσεως και να τα εγκαταστήσουν σε κεντρικές ορεινές θέσεις, για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

DSC 8129

Για την Κεντρική – Ανατολική Ρούμελη το αρχηγείο τους εγκαταστάθηκε στην Ορεινή Παρνασσίδα, αφού υπήρχαν πληροφορίες ότι η περιοχή Παρνασσίδας -Παύλιανης είχε στρατηγική σημασία για τους Ιταλούς σε σχέση με τις περαιτέρω εξελίξεις. Έτσι το σχέδιο αντιμετώπισης και αναχαίτισης των Ιταλών οργανώθηκε στην Παύλιανη.

Η μαχητική ομάδα της Παύλιανης αποτελούνταν από 60 άντρες και ενισχύθηκαν και με άντρες του εφεδρικού ΕΛΑΣ από το Κουμαρίτσι και το Γαρδίκι και έφθασαν τους 200 άντρες περίπου.
Ο Καλλίας (ανθυπολοχαγός Χαρ.Μώκος) και Παναγιώτης Τζιβάρας – Δήμος, αποτελούσαν το αρχηγείο της επιχείρησης.

DSC 8099

Στις 3 Ιουνίου 1943 λίγο πριν το μεσημέρι o Καλλίας και η ομάδα των Παλιόσπιτων είχαν έρθει στα χέρια με τους Ιταλούς, ενώ αναμένονταν οι συντεταγμένες δυνάμεις από το Μαυρολιθάρι. Δίπλα στους μαχητές, συμπαραστέκεται σύσσωμο το χωριό.

Οι άντρες που συμμετείχαν στην επιχείρηση πάλευαν και ώσπου να νυχτώσει η Ιταλική φάλαγγα ήταν εντελώς διασκορπισμένη και αποδεκατισμένη.

Τελικά οι ιταλικές δυνάμεις αποκρούστηκαν και εγκατέλειψαν την περιοχή μετά από την νέα μάχη, ανάλογη προς εκείνη της Παύλιανης που θα λάβαινε χώρο αργότερα στην περιοχή της Καλοσκοπής.

DSC 8135

Η προσπάθεια τους να εκμηδενίσουν τις αντάρτικες δυνάμεις είχε αποτύχει ολοκληρωτικά, ενώ η εκστρατεία αυτή τους είχε στοιχίσει σοβαρότατες απώλειες.

DSC 8153

Κυρίες και κύριοι,

79 χρόνια μετά, τα μηνύματα εκείνου του αγώνα για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένουν ακόμη επίκαιρα. Ο διαρκής αγώνας μας γι’ αυτά τα ιδανικά, αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στους προγόνους μας. Και για τα ιδανικά αυτά, δεν θα κάνουμε «ούτε ένα βήμα πίσω».
Είναι υποχρέωσή μας να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη των γεγονότων. Και είναι η μνήμη που διατηρεί τους ανθρώπους στη ζωή.
Ως Έλληνες, έχουμε ιστορικό χρέος να θυμόμαστε. Να μαθαίνουμε και να επιδιώκουμε να διατηρούμε τους δεσμούς με το παρελθόν και την ιστορία μας.

DSC 8131
Μόνο έτσι δημιουργούμε στέρεες βάσεις αλλά αντλούμε και τη δύναμη, ώστε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του παρόντος και να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Ο Δήμος Λαμιέων δεν ξεχνά. Η συλλογική μας μνήμη επιβάλλει την αποδοτική διερεύνηση της ιστορίας και την απόδοση τιμών.
Αποτελεί δικό μας χρέος να ενισχύσουμε το αίσθημα της αλληλεγγύης. Η επίδειξη δύναμης και επικράτησης, δεν προωθεί τη συνεργασία. Το νόημα της μνήμης, ας μεταφραστεί σε διασύνδεση, με κοινό σκοπό τη δημιουργία.
Να είναι αιωνία η μνήμη των αγωνιστών της Παύλιανης και ας γίνει η θυσία τους η έμπνευση μας και οδηγός για το αύριο.

Στον εορτασμό βρέθηκαν  ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Ζωγράφος και πλήθος κόσμου.

DSC 8135 DSC 8096 DSC 8131 DSC 8099 DSC 8136 DSC 8129 DSC 8140 DSC 8154 DSC 8153 DSC 8146 DSC 8161 DSC 8181 DSC 8169 DSC 8184 DSC 8180

 

Ευχαριστώ.

Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Click to Hide Advanced Floating Content