0
Κλιμακώνονται επικίνδυνα οι τουρκικές προκλήσεις από αέρος στο Αιγαίο

Εμπλοκή μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ατύχημα με σοβαρές συνέπειες επιβεβαίωσαν στο Open στρατιωτικές πηγές.

Το περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολύ σοβαρό ατύχημα

Σύμφωνα με αυτές, το πρωί της Πέμπτης, 30 Σεπτεμβρίου, τουρκικά μαχητικά εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο μεταξύ Χίου και Σάμου.

Αμέσως ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν από τη Σαμοθράκη και έσπευσαν να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τα τουρκικά μαχητικά. Το ζεύγος των ελληνικών F-16 αναγνώρισε τον τουρκικό σχηματισμό, όταν αυτά πετούσαν δυτικά της Ικαρίας. Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πιλότος προχώρησε σε επικίνδυνο ελιγμό και διασταυρώθηκε σε πολύ κοντινή απόσταση με το ελληνικό F- 16 ενώ βρισκόταν λίγες δεκάδες μέτρα μπροστά από τη μύτη του ελληνικού μαχητικού.
Επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στις τουρκικές προκλήσεις δεν έχασαν λεπτό την ψυχραιμία τους οι Έλληνες πιλότοι. Όταν οι Τούρκοι κινήθηκαν ανατολικά βρέθηκαν ξανά αντιμέτωποι με τα ελληνικά μαχητικά και η καταδίωξη συνεχίστηκε ώσπου οι Τούρκοι έριξαν φωτοβολίδες αυτοπροστασίας για να ξεφύγουν. Οι φωτοβολίδες θα μπορούσαν να χτυπήσουν τα ελληνικά μαχητικά τα οποία ήταν σε πολύ κοντινή απόσταση και να προκληθεί πολύ σοβαρό ατύχημα.

 Ανακοίνωση – παραλήρημα του τουρκικού ΥΠΕΞ για Ανατολική Μεσόγειο

Την ίδια ώρα, στον απόηχο της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας που περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής  σε περίπτωση επίθεσης, η Τουρκία κλιμακώνει τη ρητορική της έντασης .

Η Άγκυρα απειλεί με επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο, επικαλούμενη την «ειρήνη» στην περιοχή. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μια ανακοίνωση – παραλήρημα κατηγορεί και πάλι την Ελλάδα και την Κύπρο κάνοντας λόγο για «μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας από πλευράς τους» και για «μονομερείς ενέργειες».

Προσθέτει μάλιστα πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” στην Ανατολική Μεσόγειο».

H προκλητική ανακοίνωση της Άγκυρας

«Όπως είναι γνωστό, ο λόγος για τις εντάσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης και οι μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ‘ΤΔΒΚ’ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος Ερντογάν πρότεινε στην ΕΕ να συγκαλέσει μια ολοκληρωμένη διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο πέρυσι και η ‘ΤΔΒΚ’, η συνιδιοκτήτρια του νησιού, έκανε μια λεπτομερή πρόταση στην ελληνοκυπριακή πλευρά στις 13 Ιουλίου 2019 σχετικά με τους πόρους των υδρογονανθράκων. Ενώ όλες αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι, φαίνεται ότι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Κύπρου προσπάθησαν να συμμετάσχουν σε μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες τους τελευταίους μήνες αυξάνοντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πράγματι, εκτός από τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας, η ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση’ Κύπρου ανακοίνωσε επίσης ότι θα διεξαγάγει έρευνα με τρόπο που θα παραβιάζει τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας από τις 3 Οκτωβρίου, με πλοίο με σημαία Μάλτας, ιταλικής ιδιοκτησίας.

Η ελληνοκυπριακή διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια νέα γεώτρηση στα νότια του νησιού τον Νοέμβριο. Όλες αυτές οι μονομερείς ενέργειες θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Γίνονται τα απαραίτητα βήματα στο πεδίο και στο τραπέζι ενάντια σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης και επισημαίνεται σε τρίτες χώρες ότι δεν πρέπει να αποτελούν όργανο αυτών των δράσεων. Η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της ‘ΤΔΒΚ’ στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τι προβλέπει η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής

Η συμφωνία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, η οποία υπογράφηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σηματοδοτεί τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

«Αναμφισβήτητα το σημαντικότερο σημείο αποτελεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας ενός εκ των δύο συμβαλλομένων μερών, η οποία περιλαμβάνει και τη χρήση στρατιωτικών μέσων (ένοπλης βίας), σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα», τονίζουν διπλωματικές πηγές της Ελλάδας.

«Πρόκειται για την πρώτη φορά που τέτοια ρήτρα περιέχεται σε διμερή συμφωνία της Ελλάδας με Ευρωπαίο εταίρο ή σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και βεβαίως δημιουργεί νέο περιβάλλον όσον αφορά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας μας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη ρήτρα υπάρχει στη συμφωνία που υπέγραψε πριν από περίπου ένα χρόνο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι η εν λόγω ρήτρα μπορεί να ενεργοποιηθεί εάν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει ένοπλη επίθεση εναντίον της επικράτειας ενός από αυτά και άρα δεν υπόκειται στους περιορισμούς που επιβάλει η συνθήκη της Ουάσιγκτων (ΝΑΤΟ) και η συνθήκη της Λισσαβώνας (ΕΕ).
Επίσης, σημειώνεται ότι, σε αντίθεση με το άρθρο 5 της συνθήκης της Ουάσιγκτων, το άρθρο 2 της συμφωνίας αφορά επίθεση εναντίον της επικράτειας μίας εκ των δύο χωρών, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, αλλά δεν αφορά στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί εκτός επικράτειας.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Lamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.

Αγορά εργασίας – Δέκα περιζήτητα επαγγέλματα χωρίς να απαιτούν πτυχίο

Previous article

Επεισόδια μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στη Μαλακάσα στο ρεύμα προς Λαμία – ΒΙΝΤΕΟ

Next article

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like

More in ΕΛΛΑΔΑ