Εισβολή στην Ουκρανία: Ποια είναι η ρωσική τράπεζα Sberbank που οδεύει προς «φούντο» στην Ευρώπη

Lamianow.gr
Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read
sberbank 2048x1282 1

Ορατές έχουν αρχίσει να γίνονται οι συνέπειες του αποκλεισμού ρωσικών τραπεζών από το διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με ανακοίνωση της προειδοποιεί ότι η Ρωσική τράπεζα Sberbank Europe AG και οι θυγατρικές της σε Κροατία και Σλοβενία είναι πλέον αφερέγγυες ή είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν λίαν συντόμως στην κατάσταση αυτή.

Η αυστριακή μητρική τράπεζα Sberbank Europe AG ανήκει εξ ολοκλήρου στη Δημόσια Ανώνυμη Εταιρεία Sberbank της Ρωσίας, της οποίας πλειοψηφικός μέτοχος είναι η Ρωσική Ομοσπονδία (50% συν μία μετοχή με δικαίωμα ψήφου).

Η ΕΚΤ έλαβε την απόφαση αφού διαπίστωσε ότι, στο εγγύς μέλλον, η τράπεζα είναι πιθανό να μην είναι σε θέση να εξοφλήσει τα χρέη ή άλλες υποχρεώσεις της καθώς καθίστανται απαιτητές.

Η Sberbank Europe AG και οι θυγατρικές της παρουσίασαν σημαντικές εκροές καταθέσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις. Αυτό οδήγησε σε επιδείνωση της θέσης ρευστότητάς της. Και δεν υπάρχουν διαθέσιμα μέτρα με ρεαλιστική πιθανότητα αποκατάστασης αυτής της θέσης σε επίπεδο ομίλου και σε κάθε θυγατρική του εντός της τραπεζικής ένωσης.

Η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι ιδιώτες καταθέτες προστατεύονται έως και 100.000 ευρώ ανά καταθέτη ανά τράπεζα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η προστασία παρέχεται από τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων που ισχύουν στην Αυστρία, συμπεριλαμβανομένου του γερμανικού υποκαταστήματος της τράπεζας, της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Σύμφωνα με την εντολή του, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης πρέπει να επιβεβαιώσει την αποτυχία ή την πιθανότητα αποτυχίας της αξιολόγησης της ΕΚΤ και θα αποφασίσει και θα εφαρμόσει τα επόμενα βήματα.

Η Sberbank Europe AG έχει θυγατρικές στην Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στην Τσεχική Δημοκρατία, στην Ουγγαρία και στη Σερβία. Η ΕΚΤ έχει συντονιστεί με τις εθνικές αρμόδιες αρχές σε αυτές τις δικαιοδοσίες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Το μέγεθος της Sberbank Europe

• Η Sberbank Europe AG είναι μία από τις επτά αυστριακές τράπεζες που εποπτεύονται άμεσα από την ΕΚΤ. Έχει την έδρα της στη Βιέννη.

• Η ΕΚΤ ανέλαβε την άμεση εποπτεία της Sberbank Europe AG το 2014, όταν ιδρύθηκε η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ. Η τράπεζα κρίθηκε σημαντική λόγω της έκτασης των διασυνοριακών δραστηριοτήτων της.

• Η Sberbank Europe AG έχει θυγατρικές στην Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στη Δημοκρατία της Σέρπσκα, στην Τσεχική Δημοκρατία, στην Κροατία, στην Ουγγαρία, στη Σλοβενία και στη Σερβία. Έχει υποκατάστημα και στη Γερμανία.

• Στο τέλος του 2021, η τράπεζα είχε 13,6 δισ. ευρώ σε ενεργητικό.

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Click to Hide Advanced Floating Content