Έχει η κατσίκα GPS; Τρεις αδερφές από τα Τρίκαλα ανέβασαν την κτηνοτροφία σε άλλο επίπεδο | Lamianow: Ειδήσεις, Νέα και Επικαιρότητα από τη Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο
Connect with us

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Έχει η κατσίκα GPS; Τρεις αδερφές από τα Τρίκαλα ανέβασαν την κτηνοτροφία σε άλλο επίπεδο

Published

on

Οι τρεις αδερφές μέχρι σήμερα δίνουν το γάλα τους σε βιομηχανία γάλακτος ενώ το επόμενο διάστημα σχεδιάζουν να ανοίξουν το δικό τους τυροκομείο.

«Ο κτηνοτρόφος σήμερα πρέπει να είναι σε θέση να διαδώσει τη δουλειά του με ηλεκτρονικά μέσα αλλά και να χρησιμοποιήσει νέα συστήματα που θα τον βοηθήσουν να εξελιχτεί»

Aποτελούν μια ομάδα γυναικών που μεγάλωσε με τις ίδιες αξίες και με τον κοινό στόχο να εκσυγχρονίσει τον κτηνοτροφικό τομέα, ακολουθώντας έναν δρόμο ο οποίος περνά από τη γνώση, τη συνεργασία και την τεχνολογία. Η Ιωάννα, η Ζωή και η Αθανασία, τρεις αδερφές από το Ελληνόκαστρο Τρικάλων, διαχειρίζονται σήμερα μία κτηνοτροφική μονάδα 1.200 γιδιών, ενώ είχαν αποφασίσει ήδη από μικρή ηλικία ότι θα ασχοληθούν με τον κτηνοτροφικό τομέα ως επάγγελμα. Φρόντισαν, όμως, να εφοδιαστούν με τα κατάλληλα μέσα που εξασφαλίζουν την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφικής τους εκμετάλλευσης. «Είμαστε η τέταρτη γενιά της οικογένειας που ασχολείται με την κτηνοτροφία και αποφασίσαμε από κοινού με τις αδερφές μου να ακολουθήσουμε συγκεκριμένα βήματα, ώστε να επιστρέψουμε και να αναλάβουμε την οικογενειακή κτηνοτροφική εκμετάλλευση», αναφέρει στην «ΥΧ» η Ιωάννα.

Εκπαίδευση

Η ασχολία των τριών κοριτσιών με το κτηνοτροφικό επάγγελμα ξεκινά όταν ακόμα βρίσκονταν σε μικρή ηλικία λόγω της ενασχόλησης της οικογένειας τους. Η αγάπη τους, όμως, για αυτή τη δουλειά τις οδήγησε στην απόκτηση γνώσης που θα τους έδινε τη δυνατότητα να αναπτύξουν τη μονάδα τους και σε άλλους τομείς, όπως της εξωστρέφειας και της τεχνολογίας. «Συναποφασίσαμε και οι τρεις μαζί το τι θα σπουδάσουμε, δεν ακολουθήσαμε κάποια κατεύθυνση ζωικής ή φυτικής παραγωγής γιατί θεωρήσαμε ότι λόγω εμπειρίας στην εκμετάλλευση, αλλά και σε συνεργασία με επιστήμονες στον χώρο, θα μπορούσαμε να αποδώσουμε όπως πρέπει. Ακολουθήσαμε, λοιπόν, αντικείμενα που θα μας βοηθούσαν να αναπτύξουμε την εκμετάλλευση και σε άλλους τομείς και αφού ολοκληρώσαμε τις σπουδές μας εγκατασταθήκαμε στο Ελληνόκαστρο για να αναλάβουμε δράση. Εγώ τελείωσα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στη συνέχεια πήγα και στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

Επέστρεψαν στο Ελληνόκαστρο με αποσκευές τη γνώση και την καινοτομία για τη μονάδα τουςΗ Ζωή έχει τελειώσει χημικός μηχανικός με κατεύθυνση τα τρόφιμα και η Αθανασία είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός με κατεύθυνση μηχανές και ενέργεια», τονίζει στην «ΥΧ» η Ιωάννα.

Οι γνώσεις που έλαβαν ήταν εκείνες που τους έδωσαν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται διαφορετικά τα πράγματα, να αναπτύσσουν επαφές και συνεργασίες που τις βοηθούν να συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση της μονάδας τους.

H Ιωάννα τονίζει πως οι γνώσεις της στα οικονομικά τη βοηθούν πλέον να διαχειρίζεται τη μονάδα σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος, αλλά και στις συμφωνίες που πραγματοποιούν με τους εμπόρους, ενώ οι σπουδές της Αθανασίας σχετίζονται με τη σημασία και την αντίληψη χρήσης νέων τεχνολογιών και συστημάτων που μπορούν να βελτιώσουν τον κτηνοτροφικό τομέα.

Συνεργασίες

Οι αδερφές Καρρά, θέλοντας να εκσυγχρονίσουν τον τρόπο που εκτρέφουν τα ζώα τους, συνεργάζονται με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μέσω της συνεργασίας έχουν τοποθετήσει στα ζώα τους συσκευές GPS ώστε να βλέπουν τη διαδρομή που πραγματοποιούν, καθώς τα ζώα είναι ελευθέρας βοσκής. Η Ιωάννα επισημαίνει ότι «η συγκεκριμένη εκτροφή και η χλωρίδα που καταναλώνουν τα ζώα δίνει στο γάλα μας υψηλή ποιότητα. Η τεχνολογία, όμως, είναι αυτή που μας βοηθά να αποδείξουμε ότι έχουμε τη συγκεκριμένη ποιότητα, για να κερδίσει το προϊόν την προστιθέμενη αξία που του αναλογεί».

Εκτός από τα παραπάνω, οι νέες κτηνοτρόφοι συνεργάζονται και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», το οποίο έχει ως στόχο να βοηθήσει στη διάχυση της γνώσης, της γρήγορης υιοθέτησης της τεχνολογίας αιχμής και στην παραγωγή καινοτομίας που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της βιομηχανίας και της αγοράς. Τέλος, συμβουλεύονται ζωοτέχνες, γεωπόνους και κτηνιάτρους για τις κατάλληλες πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουν. Η Ιωάννα τονίζει ότι «ο κτηνοτρόφος σήμερα πρέπει να είναι σε θέση να διαδώσει τη δουλειά του με ηλεκτρονικά μέσα αλλά και να χρησιμοποιήσει νέα συστήματα που θα τον βοηθήσουν να εξελιχτεί».

Όπως επισημαίνει η ίδια, αρωγός στην όλη προσπάθειά τους είναι η μητέρα τους, Βάια, και ο θείος τους, Γιώργος, οι οποίοι ανήκουν στους ανθρώπους που βοηθούν και στηρίζουν τη νέα γενιά. «Η μητέρα και ο θείος μας κοντεύουν την ηλικία των 65 ετών και είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν. Και το καλό είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι μεγαλύτεροι σε ηλικία που όχι μόνο αντιλαμβάνονται την όρεξη των νέων, αλλά θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την αλλαγή. Άνθρωποι σαν αυτούς δεν ανήκουν στο μοντέλο πολλών κτηνοτρόφων που, επειδή απογοητεύτηκαν από τη δουλειά, προσπάθησαν να διώξουν τα παιδιά από τον κτηνοτροφικό τομέα. Ίσα-ίσα, προσπαθούν να τον ενισχύσουν».

Προκλήσεις

Οι τρεις αδερφές μέχρι σήμερα δίνουν το γάλα τους σε βιομηχανία γάλακτος ενώ το επόμενο διάστημα σχεδιάζουν να ανοίξουν το δικό τους τυροκομείο, αφού η Ιωάννα και λόγω της φοίτησης της στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Ωστόσο, αναφέρει πως «υπάρχουν ανασταλτικοί παράγοντες τόσο για αυτούς που ασχολούνται με τον κτηνοτροφικό τομέα όσο και για τους νεοεισερχόμενους. Υπάρχουν αρκετά γραφειοκρατικά ζητήματα αλλά και ζητήματα χρηματοδότησης για νέες επενδύσεις, καθώς οι υψηλές τιμές στα εφόδια, το ρεύμα σε συνάρτηση με τις χαμηλές τιμές στο γάλα δυσκολεύουν την κατάσταση». Επίσης, η Ιωάννα αντιλαμβάνεται ότι ένας νέος που δεν διαθέτει οικογενειακή εκμετάλλευση ως βάση, χρειάζεται ένα αρκετά μεγάλο κεφάλαιο για να ξεκινήσει και το οποίο αποτελεί εμπόδιο για την εισαγωγή νέων ανθρώπων στον κτηνοτροφικό τομέα.

πηγή ypaithros.gr

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Advertisementkonstantinos_kolovos

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Super League19 λεπτά ago

Πάει για νέο «μπαμ» με Μπεργκ ο Ολυμπιακός!

Μεταγραφικό ντεμαράζ φαίνεται πως έχει στα σκαριά ο Ολυμπιακός! Τη Δευτέρα, την επομένη των εκλογών, οι Πειραιώτες αναμένεται να μπουν...

Toπικά30 λεπτά ago

Λαμία: “Την είδα πλάϊ στο ποτάμι…” / Νέα μαρτυρία αλλάζει τα δεδομένα για τη Βάσω Κουκουνασούλη – Σιλεβίστα! [εικόνες]

Σε δρόμο παράλληλα του Πηνειού ποταμού στρέφει πλέον τις έρευνες σημαντική μαρτυρία που έφτασε στην εκπομπή για την υπόθεση εξαφάνισης...

Κόσμος9 ώρες ago

Βενεζουέλα: 23 κρατούμενοι νεκροί σε συγκρούσεις με αστυνομία

Τουλάχιστον 23 κρατούμενοι του κοινού ποινικού δικαίου σκοτώθηκαν και 14 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σήμερα στη Βενεζουέλα σε συγκρούσεις που ξέσπασαν σε...

Toπικά9 ώρες ago

Λαμία – Φθιώτιδα: Όλα τα εκλογικά τμήματα – Δείτε που ψηφίζετε…

Στο παρακάτω έγγραφο που σας παραθέτουμε προς ενημέρωση μπορείτε να δείτε τα  εκλογικά τμήματα  σε όλη τη Φθιώτιδα, ανά Δήμο, Εκλογικό Διαμέρισμα...

Super League9 ώρες ago

Στον πάγκο του Ατρόμητου ο Αναστασίου

Την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Γιάννη Αναστασίου ανακοίνωσε ο Ατρόμητος! Οι Περιστεριώτες επισημοποίησαν την συμφωνία με τον 46χρονο...

Μάιος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Απρ    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Διαβάζονται