Αυτά είναι τα χλιδάτα ακίνητα που αλλάζουν χέρια σε όλη τη χώρα (pics) - LamiaNow.gr - Ειδήσεις από τη Λαμία
Connect with us

Οικονομία

Αυτά είναι τα χλιδάτα ακίνητα που αλλάζουν χέρια σε όλη τη χώρα (pics)

Published

on

Χωρίς προηγούµενο ο αριθµός των εµβληµατικών κτιρίων, ξενοδοχείων και malls που «βγαίνουν στο σφυρί» και ανήκουν είτε σε πτωχευµένους επιχειρηµατίες είτε σε εταιρείες που αναζητούν ρευστότητα.

Με σείρα τεκτονικών αλλαγών βρίσκεται αντιµέτωπη η αγορά ακινήτων. Αιτία, αυτή τη φορά, δεν είναι οι βραχυπρόθεσµες µισθώσεις, το Airbnb, αλλά η αλλαγή «status quo» για έναν πολύ µεγάλο αριθµό εταιρικών ιδιοκτησιών. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, εάν αθροίζονταν τα ακίνητα που όχι µόνο κατάσχουν οι τράπεζες ή πωλούν οι ιδιοκτήτες τους, αλλά, σε ορισµένες περιπτώσεις, δεσµεύονται από τη ∆ικαιοσύνη, θα γέµιζαν πολλά οικοδοµικά τετράγωνα σε ολόκληρη τη χώρα. Η «Ηµερησία» παρουσιάζει ορισµένες από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις, κατά βάση, εµβληµατικών επαγγελµατικών ακινήτων, τα οποία περνούν στη νέα εποχή.

Το θρυλικό «Πόρτο Καρράς»

portokarras.jpg

Για τρίτη φορά, σε διάστηµα περίπου 50 χρόνων, θα αλλάξει χέρια το ξενοδοχείο «Πόρτο Καρράς» στη Σιθωνία Χαλκιδικής. H Πόρτο Καρράς ΑΕ, ιδιοκτήτρια του θέρετρου που βρίσκεται σε έκταση 17.630 στρεµµάτων, και θυγατρική του οµίλου Τεχνική Ολυµπιακή έχει αναθέσει σε δύο µεγάλες πολυεθνικές εταιρείες του real estate, την αµερικανική Cushman & Wakefield και τη βρετανική Profin Management Limited, την αναζήτηση επενδυτή για την πώληση είτε του συνόλου είτε ποσοστού του µετοχικού κεφαλαίου του ιστορικού ξενοδοχείου της Βόρειας Ελλάδας.

Η ανάπτυξη περιλαµβάνει τα ξενοδοχεία «Villa Galini», τα πέντε αστέρων «Meliton» και «Sithonia» και το υπό ανακαίνιση «Village Inn», που θα µετατραπεί σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Το ξενοδοχειακό συγκρότηµα διαθέτει τη µεγαλύτερη ιδιωτική µαρίνα στη Βόρεια Ελλάδα, που είναι µία από τις µεγαλύτερες των Βαλκανίων, γήπεδο γκολφ 18 οπών και συνεδριακό κέντρο, ενώ ισχυρό δέλεαρ για τον υποψήφιο αγοραστή είναι η άδεια για την κατασκευή 526 υπερπολυτελών βιλών. Το «χαρτί» αυτό εκτιµάται ότι θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαµόρφωση του τιµήµατος πώλησης του ακινήτου, που έχει εκτιµηθεί προς 468 εκατ. ευρώ, ενώ η ολοκλήρωση του deal θα ενισχύσει σηµαντικά τη ρευστότητα της Τεχνικής Ολυµπιακής.

Η ιστορία του «Πόρτο Καρράς» χρονολογείται από το 1963, οπότε η µονή Γρηγορίου του Αγίου Ορους προχώρησε στην πώληση µέρους του δασικού ακινήτου της στον Ν. Μαρµαρά Χαλκιδικής. Την έκταση αγόρασε η εταιρεία Τουριστική Γεωργική-Εξαγωγική ΑΕ του εφοπλιστή Γιώργου Καρρά, µε την εκµετάλλευσή της να «ξεκλειδώνει» µε νοµοθετικό διάταγµα του 1968 (βάσει του οποίου παύει να χαρακτηρίζεται δάσος) και µε νόµο του 1977 που προέβλεπε την τουριστική αξιοποίησή της. Ωστόσο, η εταιρεία του εφοπλιστή πτώχευσε και το 1999 το ακίνητο πωλήθηκε, µέσω διαγωνισµού, από την Εθνική Τράπεζα (ήταν βασικός πιστωτής της εταιρείας) στην Τεχνική Ολυµπιακή, η οποία, τότε, είχε προσφέρει 96,3 εκατ. ευρώ (13 δισ. δραχµές).

EKTASIS DEVELOPMENT

Τον κίνδυνο, 27 χρόνια µετά την ίδρυσή της, να απολέσει την κυριότητα των ακινήτων της αντιµετωπίζει η Ektasis Development του Παναγιώτη Ευθυµίου. Οι τράπεζες έχουν καταθέσει αίτηµα υπαγωγής της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, το οποίο εκδικάστηκε στις 18 ∆εκεµβρίου, µε την απόφαση της ∆ικαιοσύνης να αναµένεται µέσα στην άνοιξη. Εάν η ∆ικαιοσύνη ανάψει το «πράσινο φως», τότε οι τράπεζες θα αποκτήσουν τον έλεγχο της Ektasis, πραγµατοποιώντας δηµόσιους πλειοδοτικούς διαγωνισµούς για τα 31 ακίνητα του χαρτοφυλακίου της µε αξία 110 εκατ. ευρώ.

ektasis.jpg

Σε αυτά περιλαµβάνονται έκταση 17 στρεµµάτων στο «δαχτυλίδι» Κηφισίας στο Μαρούσι, οικόπεδο 10 στρεµµάτων επί της Λεωφόρου Κηφισίας, πλησίον της Microsoft, ακίνητο 2,7 στρεµµάτων στο κέντρο της Κηφισιάς (οδός Κυριαζή) και ηµιτελές κτίριο στον κόµβο Καλυφτάκη στην Εθνική Οδό. Η αξιοποίησή τους θα µπορούσε, κατά τον κ. Ευθυµίου, να αποφέρει έσοδα δεκάδων εκατοµµυρίων ευρώ, επιτρέποντας την ταχύτερη αποπληρωµή των οφειλών της εταιρείας. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες επιδιώκουν τη θέση της Ektasis σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, προκειµένου να προχωρήσουν στην εκποίηση των ακινήτων της µε στόχο την ικανοποίηση χρεών της τάξης των 117 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 71% των συνολικών απαιτήσεων ύψους 163 εκατ. ευρώ. Πρόκειται, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, για ένα µπρα ντε φερ µε «έπαθλο» τα φιλέτα της εταιρείας.

Ώρα µηδέν για τη Folli-Follie

H δέσµευση από την Αρχή για το ξέπλυµα µαύρου χρήµατος ακινήτων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, των µελών του διοικητικού συµβουλίου, αλλά και του οµίλου Folli-Follie, αξίας από 20 εκατ. έως 30 εκατ. ευρώ, επισφραγίζει την κατάρρευση µίας επιχειρηµατικής αυτοκρατορίας. Η πλειονότητα των ακινήτων του οµίλου βρίσκεται κυρίως στην Ελλάδα, τη Ρουµανία και στο Χονγκ Κονγκ, µε µικρότερης αξίας ακίνητα να είναι στη Βουλγαρία. Πρόκειται για γραφεία, αποθηκευτικούς χώρους και κέντρα διανοµής, καταστήµατα και αριθµό κατοικιών, των οποίων η αξία, βάσει ανεξάρτητης εκτίµησης, κυµαίνεται από 110 εκατ. ευρώ έως 160 εκατ. ευρώ, ενώ βαρύνονται µε οικονοµικές υποχρεώσεις της τάξης των 30 εκατ. ευρώ.

Πάντως, ορισµένα από τα ακίνητα αυτά δεν αποκλείεται να πωληθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του οµίλου. Από τη λίστα των ακινήτων στα οποία έχει µπει πωλητήριο δεν λείπουν αυτά εταιρειών που έχουν χρεοκοπήσει. Σε αυτά ανήκει το επαγγελµατικό κτίριο της Ατλάντικ στη Λεωφόρο Βουλιαγµένης 516 στον Αλιµο, το οποίο πωλείται σήµερα, ύστερα από περίπου οκτώ χρόνια από την πτώχευση της αλυσίδας σουπερµάρκετ. Το κτίριο, όπου βρισκόταν και η έδρα της Ατλάντικ, αποτελείται από δύο υπόγεια και τρεις ορόφους και προωθείται προς πώληση ή ενοικίαση από την εταιρεία Eurobank Property Services. H ζητούµενη τιµή πώλησης και το µηνιαίο ενοίκιο του ακινήτου διαµορφώνονται σε 4,5 εκατ. ευρώ και 35.000 ευρώ, αντίστοιχα. Σηµειώνεται ότι η Ατλάντικ, µέχρι το οριστικό κλείσιµό της το 2011, κατείχε την πέµπτη θέση ανάµεσα στις αλυσίδες λιανικής πώλησης σουπερµάρκετ.

Εμπορικά αλλάζουν χέρια

Ένας ακόµη παραδοσιακός παίκτης της αγοράς ακινήτων βρίσκεται σε κρίσιµο σταυροδρόµι. Ο λόγος για τον Σωτήρη Θεοδωρίδη, που έχει συνδέσει το όνοµά του µε την ιστορική επιπλοβιοµηχανία Sato και την ελληνική αγορά ακινήτων, έχοντας ιδρύσει το 1991 την Pasal Development. Το εµπορικό κέντρο Athens Heart είναι ένα από τα πιο σηµαντικά ακίνητα του χαρτοφυλακίου της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, το οποίο αναµένεται να αγοράσει η αµερικανική επενδυτική εταιρεία Hines.

heart.jpg

Η τελευταία, ύστερα από διαπραγµατεύσεις µε την Εθνική Τράπεζα και την εταιρεία ειδικού σκοπού Doreco που διαχειρίζεται το Athens Heart, έχει καταλήξει σε συµφωνία για την απόκτηση του mall που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 180 στον Ταύρο. Ωστόσο, προκειµένου αυτή να ενεργοποιηθεί, θα πρέπει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να πραγµατοποιηθεί, σε πρώτη φάση, ένας αριθµός µισθώσεων στο εµπορικό κέντρο, που πρόκειται να αλλάξει concept. Την πλήρη αλλαγή του υφιστάµενου µείγµατος χρήσεων, µε στόχο να αυξηθούν οι πωλήσεις και εν γένει οι αποδόσεις της εµπορικής ανάπτυξης, προβλέπει το σχέδιο αναδιοργάνωσης του Athens Heart.

Έτσι, σύµφωνα µε πληροφορίες, αυτή τη στιγµή, συνάπτονται µισθωτικές συµφωνίες, νέες εταιρείες εγκαθίστανται στο mall και όταν συµπληρωθεί ένας επαρκής αριθµός, η Hines θα προχωρήσει στην εξαγορά του εµπορικού κέντρου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο «προϊόν» εµπορίου και αναψυχής, που σχεδιάζεται να αποτελέσει το Athens Heart, προσελκύει σηµαντικό µισθωτικό ενδιαφέρον, γεγονός που φέρνει πιο κοντά στην ολοκλήρωση το deal, του οποίου το τίµηµα παραµένει επτασφράγιστο µυστικό. Εάν, τελικά, στεφθεί µε επιτυχία η συναλλαγή, το Athens Heart θα αλλάξει χέρια ύστερα από περίπου 11 χρόνια, έχοντας εγκαινιαστεί τον ∆εκέµβριο του 2008.

avenue.jpg

Ένα ακόµη εµπορικό κέντρο, που θα µπορούσε να αλλάξει χέρια φέτος, είναι το Avenue στη Λεωφόρο Κηφισίας 41 στο Μαρούσι, που ξεκίνησε να λειτουργεί µέσα ∆εκεµβρίου 2007. Το κτίριο, επιφάνειας 22.000 τετραγωνικών µέτρων, έχει κατασχεθεί από τις πιστώτριες τράπεζες Πειραιώς και Eurobank, οι οποίες επιχείρησαν την εκποίησή του, µε τιµή εκκίνησης 18,4 εκατ. ευρώ, πριν από µερικές εβδοµάδες, διαδικασία που δεν στέφθηκε µε επιτυχία ελλείψει ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, τον Μάρτιο αναµένεται να βγει στο σφυρί τµήµα του εµπορικού κέντρου. Τα προβλήµατα του Avenue σηµατοδοτούν το τέλος εποχής της εταιρείας Τρόπαια Συµµετοχική (πρώην Σάνυο), που ανήκει στην επιχειρηµατική οικογένεια Παπαγεωργίου, µε τον Ντέµη Παπαγεωργίου να έχει βάλει την υπογραφή του σε σηµαντικά επιχειρηµατικά εγχειρήµατα στον χώρο της νυχτερινής διασκέδασης. Πάντως, η Τρόπαια, από το 2013, είχε ξεκινήσει συζητήσεις µε τις τράπεζες για τη ρύθµιση των δανείων της, προσπαθώντας, ταυτόχρονα, να αναστείλει, µέσω αιτήσεων αναστολής, την επιβολή κατασχέσεων από το ∆ηµόσιο σε ακίνητά της. Ωστόσο, οι συζητήσεις στέφθηκαν µε αποτυχία -η Eurobank ήδη από τον Μάιο του 2014 είχε καταγγείλει δάνειο της εταιρείας- µε αποτέλεσµα, σήµερα, οι τράπεζες να αναζητούν αγοραστές για το Avenue.

ethnos.gr

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΕΛΛΑΔΑ

Ασφυκτικός κλοιός για όσους έχουν αιτήσεις στο ν. Κατσέλη

Τι προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για όρια προστασίας και εισόδημα. Πώς θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Ο «άγνωστος x» της στάσης των δανειστών και ποιες αποφάσεις καλείται να πάρει το Μαξίμου.

Published

on

Πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία των δανειοληπτών που έχουν ενταχθεί στον υφιστάμενο νόμο Κατσέλη, με στόχο μέσω της ηλεκτρονικής διασταύρωσης από το Taxis, να εντοπισθεί πόσες από τις 155.000 εκκρεμείς υποθέσεις δεν πληρούν τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας, απέκτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, οι τράπεζες, με βάση τη χθεσινή συμφωνία με την κυβέρνηση. Κι αυτό προκειμένου να εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, τους οποίους εκτιμούν στις 40.000-50.000 χιλιάδες.

Στη συνάντηση ετέθη από την πλευρά των τραπεζών και ένα ακόμη ζήτημα του υφιστάμενου νόμου Κατσέλη, το οποίο αφορά στο ποιος και με ποια προσόντα εκτιμά το ακίνητο/πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.Αναλυτικότερα, οι τράπεζες ζήτησαν να διευκρινισθεί ότι ο «ανεξάρτητος εκτιμητής» (σ.σ. όπως αναφέρει ο νόμος) να είναι διπλωματούχος μηχανικός και όχι ο οποιοσδήποτε πολίτης. Κι αυτό διότι την ώρα της δίκης, αρκετοί δανειολήπτες καλούν ενώπιον του δικαστή ως εκτιμητές κατοίκους της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και όχι πιστοποιημένους μηχανικούς, υποστηρίζοντας ότι το ακίνητο έχει μικρότερη αξία από την πραγματική.

Το ζήτημα αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παραμένει ανοικτό, καθώς την τελική απόφαση θα λάβει ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες που έχουν κάνει αίτηση, έχουν καταθέσει τον φάκελό τους στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία και περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους, δεν μπορεί κανένας να τους αναγκάσει να ενταχθούν στον νέο νόμο, μέσω της πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί. Είναι θέμα της δικής τους επιλογής, είτε να παραμείνουν στον υφιστάμενο νόμο και να περιμένουν τη δικάσιμο, είτε να φύγουν και να ενταχθούν στην πλατφόρμα.

Η ισχύς

Το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας θα έχει ισχύ για ένα έτος από τη στιγμή που θα λειτουργήσει η πλατφόρμα και θα διαθέτει μία σειρά από «κόφτες» που θα συνυπολογίζουν τη ρύθμιση, όπως άλλη ακίνητη περιουσία, καταθέσεις, άλλα δάνεια, προοπτικές εργασίας κ.ά.

Πηγές αναφέρουν ότι η πλατφόρμα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα ξεκινήσει πιλοτικά αρχές Απριλίου και συνεχώς θα αναβαθμίζεται. Στον αντίποδα, η χρονική διάρκεια της νέας προστασίας θα έχει ισχύ 3 χρόνια για τους ανάπηρους και τους ανέργους.

Αμετάβλητα σε σχέση με την αρχική συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας παραμένουν τα όρια της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου -έως 250.000 ευρώ- αλλά και το ποσό του υπολοίπου του δανείου: 130.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των τόκων), με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι από το ποσό εξαιρούνται οι τόκοι υπερημερίας του τελευταίου εξαμήνου.

Για να μπει κάποιος στο νέο πλαίσιο προστασίας, θα πρέπει στις 31 Δεκεμβρίου 2018 το δάνειό του να βρίσκεται σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε να μην μπορούν να αιτηθούν οι δανειολήπτες αίτηση ένταξης στον μηχανισμό στο παρά πέντε της διενέργειας πλειστηριασμού.

Από την άλλη πλευρά, η επιδότηση της δόσης από το δημόσιο θα δίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Πηγές αναφέρουν στο Euro2day ότι η κλίμακα με τα εισοδηματικά κριτήρια που πρέπει να πληροί ο δανειολήπτης βασίζεται στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης συν προσαύξηση 70%, γεγονός που αν ισχύει στην τελική μορφή του νόμου και εφόσον πάρει την έγκριση των δανειστών, οδηγεί λίγο παραπάνω το ύψος του εισοδήματος έτσι όπως αυτό είχε συμφωνηθεί στην αρχική συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών.

Εφόσον κλειδώσουν αυτά τα εισοδηματικά κριτήρια, τότε για ένα άτομο που το ποσό εύλογης δαπάνης ορίζονται οι 8.180 ευρώ, με την προσαύξηση 70% ανεβαίνει στις 13.906. Σε ένα ζευγάρι, η εύλογη δαπάνη είναι 13.917 ευρώ και με την προσαύξηση 23.658. Με ένα παιδί, το αρχικό ποσό είναι 17.278 ευρώ και με την προσαύξηση 26.572 ευρώ. Με δύο παιδιά, 20.639 ευρώ και με την προσαύξηση, 35.086 ευρώ. Για οικογένεια με τρία παιδιά το ποσό είναι 24.000 ευρώ και με την προσαύξηση φτάνει στις 40.800 ευρώ.

Πώς διαβάζει τις εξελίξεις η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση εμφανίζει «win win» τη νέα συμφωνία στην οποία κατέληξε χθες με τους εκπροσώπους των τραπεζών για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, ωστόσο, στελέχη της παραδέχονται ότι οι λεπτομέρειες που ίσως γείρουν τη ζυγαριά θα προσδιοριστούν μετά την απάντηση των θεσμών.

Το προσχέδιο συμφωνίας εστάλη χθες το βράδυ στους θεσμούς, προκειμένου το τελικό κείμενο να πάρει τη μορφή νομοσχεδίου και να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την Τρίτη «το αργότερο».

Είναι ενδεικτικό ότι στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου με τους εκπροσώπους των τραπεζών μετείχαν μόνο ο αρμόδιος για το θέμα υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος. Σε αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, της σύσκεψης δεν ηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και δεν μετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι επρόκειτο περί «διευκρινίσεων» στην αρχική  συμφωνία.

Κατά τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα παρέμβει εάν υπάρξει εμπλοκή με τους θεσμούς, αν και, όπως επιμένουν πηγές, «η προετοιμασία το τελευταίο διάστημα έγινε σε συνεννόηση με τους εταίρους».

Στο (φαινομενικό;) win win η κυβέρνηση «πήρε» την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων (στις 40.800 ευρώ ετήσιο εισόδημα, μάξιμουμ) από 36.000 που όριζε η αρχική συμφωνία. Επίσης, διατήρησε το ανώτατο όριο αντικμειμενικής αξίας στις 250.000 ευρώ. Και τα δύο μαζί προβάλλονται ιδιαίτερα ως στοιχεία μίας συμφωνίας που θα συμπεριλάβει τη μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών.

Από την άλλη, «έδωσε» έναν εξαντλητικό μηχανισμό ελέγχου της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης του δανειολήπτη, προκειμένου να εντοπίζονται (και να «κόβονται») οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Αυτός ο μηχανισμός θα διατρέχει την πλατφόρμα, στην οποία θα «μπαίνουν» οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες, προκειμένου να ενταχθούν στο νέο σύστημα ρυθμίσεις, που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη.

Στην «υποχρεωτικότητα» ως προς την τήρηση της πλατφόρμας φέρεται να επέμεινε ιδιαίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς παράγοντες που ασχολήθηκαν (σε τεχνοκρατικό επίπεδο) με το θέμα έδειχναν μέχρι προχθές να φλερτάρουν με την εκδοχή της τραπεζικής παρέμβασης στην ένταξη ή απόρριψη του αιτούντος δανειολήπτη.

Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι στον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών έχουν εστιάσει ιδιαίτερα οι θεσμοί, οι οποίοι, για τον λόγο αυτό, ήγειραν ενστάσεις για την ένταξη στο νέο σύστημα των επιχειρηματικών δανείων που ελήφθησαν με εγγύηση την πρώτη κατοικία.

Στο ερώτημα «εάν ήγειραν ή εξακολουθούν να εγείρουν», απάντηση δεν έχει δοθεί από την κυβερνητική πλευρά. Είναι άλλωστε ένα πολύ βασικό (αν όχι το πιο βασικό) σημείο, το οποίο θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες ώρες, προκειμένου να προχωρήσει η σύνταξη του νομοσχεδίου.


Αναστασία Παπαϊωάννου/euro2day.gr

Continue Reading

Οικονομία

«Φακέλωμα» από την Εφορία για όσους τηρούν τραπεζικές θυρίδες

Published

on

«Κυνήγι» και στις τράπεζες εάν δεν δίνουν στοιχεία των πελατών τους

Να υποχρεώσει τις τράπεζες να στέλνουν στοιχεία στην Εφορία και για τις τραπεζικές θυρίδες που τηρούν οι πελάτες τους, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση της υφυπουργού Αικατερίνης Παπανάτσιου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση έρχεται να προσθέσει την κατηγορία «τραπεζικές θυρίδες» στον κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών, τα οποία καταγράφονται στο Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών (Σ.Μ.Τ.Λ και Λ.Π.) και τα διαβιβάζει ηλεκτρονικά προς έλεγχο στις Δ.Ο.Υ., τα Ελεγκτικά Κέντρα, το Σ.Δ.Ο.Ε., την Οικονομική Αστυνομία, την Αρχή για την Αντιμετώπιση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, τους Οικονομικούς Εισαγγελείς και τους Εισαγγελείς Διαφθοράς.

Με την επέκταση της δυνατότητας πρόσβασης του Σ.Μ.Τ.Λ. και Λ.Π. και στις τραπεζικές θυρίδες, όπως ισχύει και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τα δάνεια των φορολογουμένων, οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν να ελέγχουν ακόμη πιο αποτελεσματικά φυσικά και νομικά πρόσωπα για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παράνομο πλουτισμό και άλλα οικονομικά εγκλήματα. Θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία και χρηματικά ποσά σε μετρητά που κατέχουν αλλά αποκρύπτουν οι ελεγχόμενοι και θα μπορούν πιο εύκολα να προσδιορίζουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, να επιβάλλουν πρόστιμα αλλά και να τεκμηριώνουν τη διάπραξη ποινικά κολάσιμων αδικημάτων.

Επιπλέον η απόφαση προβλέπει ότι αν τα τραπεζικά ιδρύματα δεν ενημερώνουν ηλεκτρονικά το Μητρώο, τότε θα τους αποστέλλεται με αλληλογραφία το αίτημα παροχής στοιχείων και θα πρέπει να απαντούν άμεσα σε αυτό, εντός διορίας λίγων ημερών.

protothema.gr
Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Πότε ανοίγει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις – Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν

Published

on

Εισοδήματα ανηλίκων, ελεύθεροι επαγγελματίες, κάτοικοι του εξωτερικού και κληρονόμοι στο στόχαστρο της Εφορίας.

Το ετήσιο ραντεβού με την Εφορία πλησιάζει για πάνω από 8,5 εκατ. φορολογούμενους. Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τρέχουν όλες τις διαδικασίες προκειμένου η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet να ανοίξει μέχρι τις 20 Μαρτίου. Τα νέα έντυπα είναι έτοιμα, οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι έχουν εκδοθεί και σε εκκρεμότητα βρίσκονται η έκδοση του φυλλαδίου με τις οδηγίες συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωση κωδικό προς κωδικό, τα στοιχεία από τους εργοδότες και τον ΕΦΚΑ για τις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων το 2018 (η προθεσμία για την ηλεκτρονική αποστολή στο Taxinset λήγει στις 28 Φεβρουαρίου) και τα στοιχεία από τις τράπεζες για τους τόκους των καταθέσεων και τα δάνεια.

Μόλις περαστούν και προσυμπληρωθούν στις φορολογικές δηλώσεις των υπόχρεων τα στοιχεία για τις αποδοχές και τους παρακρατούμενους φόρους καθώς και για τους τόκους και τα δάνεια θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή. Οι φορολογούμενοι θα έχουν προθεσμία σχεδόν 3,5 μηνών για να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη δήλωσή της.

Το έντυπο Ε1 υποβάλλουν υποχρεωτικά: 

–  Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

– Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.

–  Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.

–  Ο γονέας ή το μέρος συμφώνου που ασκεί τη γονική μέριμνα για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων, με την επιφύλαξη των οριζομένων στην παρ 4 του άρθρου 11 του ΚΦΕ.

–  Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος ή ο δικαστικός εκκαθαριστής για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, ή δικαστικός εκκαθάρισης κληρονομιάς, αντίστοιχα.

– Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

– Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.

news

Continue Reading
Advertisementkonstantinos_kolovos

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Toπικά6 ώρες ago

Καμμένα Βούρλα: Ο σκύλος “ξέθαψε” τα ναρκωτικά του… 48χρονου! [εικόνες]

Από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, συνελήφθη χθες (22-02-2019) το πρωί...

Toπικά7 ώρες ago

Η “Ωκεανίδα” έφτασε και στη Λαμία / Χιονίζει αυτή την ώρα στην Βόρεια πλευρά της πόλης (βίντεο)

Τα προγνωστικά των μετεωρολόγων επιβεβαιώθηκαν και λίγο πριν τις 10 το βράδυ η Ωκεανίδα επισκέφθηκε και την πόλη της Λαμίας....

ΕΛΛΑΔΑ7 ώρες ago

Πινακίδα έπεσε πάνω σε φωτογράφο στο ΟΑΚΑ! Κινδύνευσε από τους «ισχυρούς» ανέμους

Ο δυνατός άνεμος στο ΟΑΚΑ έκανε δύσκολη τη δουλειά των παικτών της ΑΕΚ και του Απόλλωνα Σμύρνης, αλλά και των...

Κόσμος7 ώρες ago

Βενεζουέλα: Ένταση στα σύνορα με Κολομβία – Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια επιχειρούν να τα διασχίσουν

Με ρίψη δακρυγόνων οι δυνάμεις ασφαλείας στη Βενεζουέλα επιχειρούν να αποτρέψουν την είδοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα. Τέσσερα φορτηγά...

Super League7 ώρες ago

Ο Μπογέ… ξελάσπωσε την ΑΕΚ στη νίκη με 2-1 επί του Απόλλωνα Σμύρνης

Με πρωταγωνιστή και σκόρερ τον Λούκας Μπογέ, o οποίος «χτύπησε» στο ξεκίνημα των δύο ημιχρόνων (4΄ και 47΄), η ΑΕΚ...

Φεβρουάριος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Διαβάζονται