Ακολουθήστε μας

Αναζήτηση...


ΑΠΟΨΕΙΣ

Άρθρο του Στέφανου Σταμέλλου / Δημοτικές εκλογές στη Λαμία: Να ανοίξει ο προγραμματικός διάλογος στα βασικά ζητήματα της πόλης

Έκλεισαν τέσσερα χρόνια της σημερινής δημοτικής αρχής στη Λαμία, από τον Σεπτέμβρη του 2014 που ανέλαβε τα ηνία του δήμου. Ούτε λίγα ούτε πολλά∙ αρκετά όμως για να κρίνουμε τα αποτελέσματα και τις ικανότητες της διοίκησης, σε μια πόλη που θα περίμενε κανείς να είχε διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στα  τοπικά και περιφερειακά δρώμενα.

Η ουσία είναι ότι η κατάσταση που ζούμε στην αυτοδιοίκηση στη Λαμία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αποδείχτηκε ακόμα μια φορά ότι τα παιδιά του κομματικού σωλήνα είναι ίδια, από όπου κι αν προέρχονται. Ανακατεύουν την κομματική τράπουλα, φτιάχνουν την παρέα τους στο δήμο, παίρνουν τους γραμματείς και τους συμβούλους τους, αδιαφορούν να συνεργαστούν ή να ακούσουν οτιδήποτε, απομονώνουν όποιον δεν συμμορφώνεται και διοικούν από το γραφείο, με μόνη έγνοια να επανεκλεγούν. Στο τέλος προκαλούν περισσότερα προβλήματα από όσα θα μπορούσαν να λύσουν. Το έχουμε ζήσει πολλές φορές το «φαινόμενο».  Ήμουνα νιος και γέρασα, που λένε.

Στέφανος Σταμέλλος http://www.e-ecology.gr,  https://www.facebook.com/stefanos.stamellos

Το θέμα δεν είναι τι δεν κατάφερε να λύσει η σημερινή δημοτική αρχή του κ Σταυρογιάννη∙ γιατί αυτή δεν ήρθε να λύσει προβλήματα, ούτε καν έχει καταλάβει ποια ήταν αυτά. Ήρθε το 2014 για να φύγει ο Κοτρωνιάς – που συμπλήρωνε δέκα έξι  χρόνια στη διοίκηση του δήμου – και απλά εκμεταλλεύτηκε μια ώριμη κατάσταση.  Χωρίς άξονες, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς πυξίδα.  Σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια, αρχίζει και τσαλαβουτάει από δω και από κει για να εμφανίσει τάχα έργο. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν αφήνει και δεν θα αφήσει κανένα στίγμα στην πόλη. Η δημοτική αρχή του κ Σταυρογιάννη υπήρξε ρηχή και κατώτερη των προσδοκιών ακόμα και αυτών που την ψήφισαν. Έκανε ό,τι έκανε χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψη της κανέναν. Έχοντας την πρώτη Κυριακή τη μειοψηφία του 32,44%, κατάφερε στη συνέχεια να έχει απέναντί της σύσσωμη  την αντιπολίτευση! 

Απέναντι σ’ αυτού του τύπου τις διοικήσεις, του αυταρχικού δημαρχοκεντρικού μοντέλου, που εφαρμόστηκε όλα τα χρόνια από τη μεταπολίτευση θα έλεγα και μετά, θεωρώ ότι είναι κατάλληλες οι συνθήκες σήμερα να συσταθεί μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση. Να επιχειρηθεί να αναδειχθεί η έννοια της αυτοδιοίκησης, να αναδειχθούν οι σχέσεις των πολιτών με τον δήμο, οι πολύμορφες πρωτοβουλίες και οι δυνατότητές τους οι οποίες παραμένουν βουβές και παραγνωρισμένες και να «ανοίξει το παιχνίδι» στους φορείς, σε όσους θα ήθελαν πραγματικά να προσφέρουν. Ο Δήμος πρέπει να στηρίζει και να συμπορεύεται, όχι να οικειοποιείται και να πνίγει τα πάντα, όπως συμβαίνει σήμερα. Να αξιοποιήσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις χωρίς φίλτρα και δίκτυα, με διαφάνεια, έλεγχο και συμμετοχή, δράση και πρωτοβουλίες κατοίκων και φορέων. Γιατί δήμος δεν είναι έτσι ξερά: τα έργα∙ αλλά είναι οι άνθρωποι, οι δημότες.

Είναι προφανές επίσης ότι με το νέο εκλογικό νόμο η αυτοδυναμία είναι αδύνατη για οποιαδήποτε υποψήφια παράταξη. Αναγκαστικά λοιπόν θα υπάρξουν συνεργασίες. Θα υπάρξουν – και επιβάλλεται να υπάρξουν – συναινέσεις και συμμαχίες, που θα εξασφαλίζουν την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο με ουσιαστικές δημιουργικές προγραμματικές συγκλίσεις και συνθέσεις, χωρίς συναλλαγές και παζάρια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει όλοι να αλλάξουμε∙ και να αποκτήσουμε την ανάλογη κουλτούρα συνεργασίας. Σημαίνει επίσης ότι πρέπει έγκαιρα να ανοίξει ένας προγραμματικός διάλογος στα βασικά ζητήματα της πόλης και του Δήμου για να βρεθεί ο ελάχιστος κοινός παρανομαστής, που θα επιτρέπει τη συνεργασία για να μην βρεθούμε σε αδιέξοδο την επομένη των εκλογών ή να οδηγηθούμε στα στείρα παζάρια και τις «βρώμικες» συναλλαγές.

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών από το 2009, που ιδρύθηκε, είχε μια ενεργό παρουσία και ήταν μια δραστήρια συλλογικότητα στο Δήμο της Λαμίας. Με παρεμβάσεις στα θεσμικά όργανα και στο δημόσιο χώρο, με προτάσεις και εκδηλώσεις επηρέασε σε ένα βαθμό την πορεία των πραγμάτων στην πόλη και στο Δήμο.  Το στίγμα μας είναι απόλυτα σαφές. Σημαία μας είναι – αυτό που πολλές φορές επαναλαμβάνουμε – το πεντάπτυχο:  Παραγωγική ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας, διαφάνεια και έλεγχος, συμμετοχή, κοινωνική αλληλεγγύη, σεβασμός στο περιβάλλον. Θα επιδιώξουμε να γίνει ακόμα πιο σαφές, από όποιοι μετερίζι κι αν βρεθούμε, με μεγαλύτερη μαχητικότητα.

Η αυτόνομη συμμετοχή μας στις εκλογές, υπό τις συνθήκες που διαμορφώνει το νέο νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση, ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», και με βάση το εκλογικό μας ποσοστό του 2014 (4,81%), είναι θεμιτή. Το αν θα γίνει αυτό, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο. Κυρίως γιατί στις δημοτικές εκλογές το αποτέλεσμα εξαρτάται καθοριστικά από το γενικότερο πολιτικό κλίμα και όχι από τις προσπάθειες των παρατάξεων.

Εμείς ξεκινάμε κάθε φορά χωρίς κομματικές εφεδρείες, χωρίς τοπικούς παράγοντες, χωρίς τους ευνοημένους της εκάστοτε διοίκησης, με μόνο εφόδιο την αναγνώριση της προσπάθειάς μας από τους ενεργούς δημότες. Και με την πεποίθηση ότι ο κόσμος δεν θα γίνει καλύτερος από μόνος του…

Λαμία, Σεπτέμβρης 2018

***Από την Τετάρτη 19/09 το lamianow.gr δημιούργησε την κατηγορία “Απόψεις” προκειμένου να δίνει βήμα στους πολίτες της Λαμίας και όχι μόνο. Οι συντάκτες θα μπορούν να εκφράζουν την προσωπική τους γνώμη σε κόσμια πλαίσια και με δεοντολογικό τρόπο.

Ο κάθε συντάκτης έχει προσωπικά την ευθύνη των γραπτών του και όχι η ιστοσελίδα.

7 Σχόλιο

7 Comments

 1. Γιώργος.

  29/09/2018 at 17:06

  Φίλε Λαμιώτη, συμφωνούμε. Ήθελα να πώ ας πάει από κει που ήρθε. Αρκετά μάς ταλαιπώρησε. Είναι ίσως ο χειρότερος απ’ όσους πέρασαν απ’ τον δημαρχιακό θώκο.

 2. Λάμπρος

  28/09/2018 at 17:30

  Το ανέκδοτο κοντός πρέπει να σταματήσει αρκετά τον ανεχτηκαμε

 3. Λαμιώτης

  28/09/2018 at 10:59

  Και ποιά ήτανε η εργασία του πρίν φίλε Γιώργο?Μια ζωή καρεκλοκενταυρος…άπλα τον κάνανε μάγκα κάποιοι που λέγανε να ‘βοηθήσουμε το φτωχό παιδί’!!!Έτσι βοήθησε κι αυτός 46 φτωχές οικογένειες αφήνοντας τους στη ανεργία και τη δυστυχία τους!Είπαμε όμως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση πια…

 4. Γιώργος.

  27/09/2018 at 16:32

  Ο κ. Σταυρουλάκης δεν ήταν που ήθελε να είναι βουλευτής και δήμαρχος ταυτόχρονα; Ήθελε να παίξει ρόλο στην εκλογή Προέδρου τής Δημοκρατίας, διαδικασία που εξελισσόταν λίγο μετά τις δημοτικές εκλογές, αν θυμάμαι καλά. Ως βουλευτής ανύπαρκτος. Ως δήμαρχος ανεκδιήγητος. Καλό είναι να επιστρέψει στην εργασία που είχε πριν.

 5. !!!!!!!!

  27/09/2018 at 14:28

  Ειναι αργα για δακρυα κ.Σταμελο,πεστα στον αρχηγο του συνδυασμου σου ποιον στηριξε την δευτερη Κυριακη…ας ξανακάνει το ίδιο λάθος κανένα πρόβλημα για μας!

 6. Ανώνυμος

  27/09/2018 at 07:31

  Είστε συνυπεύθυνοι για την αθλιότητα της πόλης μας. Γνωρίζατε πρόσωπα και καταστάσεις, και όμως στηρίξατε τη σημερινή δημοτική αρχή στις εκλογές. Τουλάχιστον παραδεχτείτε το λάθος σας και προσέξτε με ποιον θα συμπορευτείτε στις επόμενες για το καλό της πόλης μας.

 7. Λαμιώτης

  26/09/2018 at 16:14

  Κύριε Σταμελο όλοι σας πήγατε την δεύτερη Κυριακή απέναντι στον Κοτρωνιά για να καταφέρετε τι?…ήτανε πετυχημένος είτε το θέλετε είτε όχι ο πρώην Δήμαρχος.Απέτυχε παταγωδώς ο σημερινός ανύπαρκτος Δήμαρχος και με την δική σας βοήθεια φυσικά!Άκουγα σήμερα στέλεχος της παράταξης του νυν Δημάρχου σε ραδιοφωνικό σταθμό και θεωρούσε το μεγαλύτερο έργο της σημερινής δημοτικής αρχής άκουσον άκουσον το τάρταν στη καμαριτσα!!!Μετά ανέφερε για το κολυμβητήριο που ΘΑ…κατασκευαστεί και ζήτησε να έχει βατήραγια να προσελκύσει μεγάλους αγώνες και να αφήνουν -οπως ανέφερε- οι επισκέπτες τον οβολό τους!!!Μιλάμε ότι είναι για γέλια οι άνθρωποι και άσχετοι από τα προβλήματα του Δήμου!Τέσσερα χρόνια χαμένα…συνεδριάσεις με ΜΑΤ,με επεισόδια,με προπηλακισμούς συνδικαλιστών,με απολύσεις συμβασιουχων,με εγκαταλελειμμενες παιδικές χαρές,με μια πλατεία γκέτο και πολλά άλλα που όλοι μας τα βλέπουμε γύρω μας!Εσείς που ασχολείστε κ.Σταμέλο και μείς που σας ψηφίζουμε πρέπει από κοινού να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να εκλέξουμε άξιο Δήμαρχο στις εκλογές του Μαΐου…ο νυν δοκιμάστηκε απέτυχε και πρέπει επειγόντως να πάει σπίτι του η στα πανηγύρια που τόσο πολύ τιμάει τελευταία!Η Λαμία μας έχει δυνατότητες να ξαναγίνει η πόλη που αγαπήσαμε αρκεί να μην υποπέσουμε στο λάθος του 2014!ΥΓ.Εγκαινιάζουμε κάτι όταν αυτό είναι άρτιο και ολοκληρωμένο και όχι να δίνουμε φελιζολ μαξιλαράκια στο κοινό για να παρακολουθήσει μία εκδήλωση!ΥΓ2.Ας τελειώσει επιτέλους το μαρτύριο της οδού Στυλίδος διότι έχει καταντήσει σας το γεφύρι της Άρτας!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε Επίσης

Featured

Το παζάρι της Σπερχειάδας άνοιξε και το παίρνεις μυρωδιά.... από μακριά!

TOP STORIES

Σοβαρό τροχαίο συμβάν σημειώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής έξω από το Δημαρχείο Λαμίας. Μία 21χρονη φοιτήτρια η οποία προσπάθησε να...

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα ακόμη συμβάν παραβατικής συμπεριφοράς σημειώθηκε λίγο μετά τις 16.00 το μεσημέρι της Πέμπτης στο κέντρο της Λαμίας και πιο συγκεκριμένα πάνω από την...

TOP STORIES

Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb οι αγορές του ήταν εξαιρετικές και οικονομικές.

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.