Άρθρο του Παναγιώτη Ιακωβή / Το κυρίαρχο φιλοσοφικό αφήγημα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας: Μεταμοντέρνος Σχετικισμός | Lamianow: Ειδήσεις, Νέα και Επικαιρότητα από τη Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο
Connect with us

ΑΠΟΨΕΙΣ

Άρθρο του Παναγιώτη Ιακωβή / Το κυρίαρχο φιλοσοφικό αφήγημα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας: Μεταμοντέρνος Σχετικισμός

Published

on

Το φαινόμενο  πασίγνωστο: οι Έλληνες υποστηρίζουμε την άποψή μας ωσάν να ήμαστε ειδικοί σε κάθε θέμα: Τους σεισμούς, τη Γεωπολιτική, τα αποθέματα υδρογονανθράκων, τις θεραπείες του καρκίνου, και άλλα.

Οι επιστήμονες , θεωρούμε, ότι έχουν γνώμη ισοδύναμη -ισοσθενή- με τη δική μας.

Ακόμη χειρότερα : πρόσωπα χωρίς εμπειρία σε αντίστοιχους χώρους, τοποθετούνται δεκαετίες τώρα σε θέσεις ευθύνης [1].

Η αριστεία  σε έναν τομέα θεωρείται από τους πολιτικούς μας υποδεέστερη της υπακοής στους πολιτικούς προϊσταμένους. Και όπως έλεγε ο Δ . Σαββόπουλος, την ιστορία στην Ελλάδα την γράφουν οι «παρέες» . Όχι οι αξιολογικώς ικανότεροι, αλλά τα μέλη μιας «φεουδαρχικού» τύπου παρέας με πατριαρχική, μη αστική δομή κατά τον Π.Κονδύλη [2].

Τα ανωτέρω, εντάσσονται σε ένα φιλοσοφικό πλαίσιο μεταμοντέρνου σχετικισμού στον χώρο της γνώσης και των αξιών [3]. Η  κοινωνία μας παρεξήγησε τον ρόλο του πλουραλισμού, με αποτέλεσμα την χαρακτηριστική «έλλειψη κατεύθυνσης» και την αδυναμία να διατυπωθούν αξιολογικές κρίσεις για μια πλειάδα θεμάτων, ακόμη και επιστημονικών.

του Παναγιώτη Ιακωβή/ Επεμβατικού Καρδιολόγου & Διδάκτορος Πανεπιστημίου Αθηνών

Χαρακτηριστική, αν και μη Ελληνική,  είναι η περίπτωση της “Sokal Hoax” το 1996, όπου ο γνωστός για τις σχέσεις του με το Αμερικανικό Κ.Κ  Καθηγητής Φυσικής Alan Sokal δημοσιεύει ένα «βαθυστόχαστο» σχετικιστικό άρθρο κβαντικής φυσικής στο κοινωνιολογικό μεταμοντέρνο περιοδικό Social Text: Όμως, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, το άρθρο του ήταν ένα ανούσιο συνοθύλευμα από αερολογίες: το έστειλε προς δημοσίευση στο Social Text με σκοπό να δείξει ότι η ναυαρχίδα των μεταμοντέρνων περιοδικών, δεν ασκεί κανέναν επιστημονικό και λόγιο έλεγχο στις δημοσιεύσεις της, πλην της συμφωνίας με τις ιδεοληπτικές αρχές της[4].

Η υπόθεση Sokal δεν αποτελεί ενδοοικογενειακή διένεξη της αριστερAp;άς. Έχει ευρύτερες διαστάσεις, όντας μείζον σημείο τριβής στις δυτικές κοινωνίες. Τέτοιου είδους «πολυτέλειες» για φιλοσοφική αντιπαράθεση δεν υπάρχουν σε άλλους Πολιτισμούς, όπου η διαφορετικότητα συχνά ποινικοποιείται [5].

Πέραν της κριτικής, ας δούμε ποιες προτάσεις υπάρχουν έναντι του παραλυτικού, μεταμοντέρνου, συντηρητικού Σχετικισμού:

Η πλατωνική θεωρία των Ιδεών δεν αποτελεί λύση, δεδομένης της ταχείας διακίνησης μεγάλης ποσότητας πληροφοριών που αλλάζει συνεχώς το έδαφος που εδράζονται οι πεποιθήσεις μας. Οι αιώνιες  Ιδέες του Πλάτωνα, σήμερα, θα ήταν σαν αργοκίνητοι δεινόσαυροι.

Ο σχετικιστικός κοινωνικός Κονστρουκτιβισμός, παράγει περισσότερα αδιέξοδα, αφού δεν μας επιτρέπει να δώσουμε κατεύθυνση στις προσπάθειές μας και γεμίζει με εύλογες μεν, παραλυτικές δε αμφιβολίες, τον απλό πολίτη και τον επιστήμονα. Θεωρεί ότι κάθε πολιτισμική ομάδα κατέχει τη «δική της αλήθεια». Αυτό είναι εν μέρει αποδεκτό, ώστε να μην κινούμαστε σε απολυταρχικά πλαίσια. Όμως, κάθε κοινωνική ομάδα οφείλει να αποδέχεται τις βασικές αρχές της αστικής Δημοκρατίας, εφόσον απαιτεί την προστασία της από αυτή την αστική Δημοκρατία. Αλλιώς, το οικοδόμημα γίνεται αυτοκαταστροφικό.

Οι  «Δυτικού τύπου» κοινωνίες, οφείλουν να προστατεύσουν τον Λακατιανό «σκληρό πυρήνα» των φιλοσοφιών τους, που αποτελείται από την πίστη στην έννομη ατομικότητα, την ελεύθερη οικονομία , την προστασία της ατομικής ιδιοκτησίας, τα καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα και την αστική δημοκρατία. Η θετική ευρετική του Imre Lakatos [6], επιτρέπει προσαρμογές στο περίβλημα της Δυτικής φιλοσοφικής μας θεώρησης, κάνοντάς την ευέλικτη και ευπροσάρμοστη, αλλά δεν επιτρέπει στον παραλυτικό Σχετικισμό, να εισέλθει στον σκληρό πυρήνα του πολιτισμού μας , αφήνοντάς μας έκθετους σε ανορθολογικές ενατενίσεις της ζωής, που μόνο αποδιοργάνωση θα προσέφεραν στις εύθραυστες πλέον Δυτικές κοινωνίες .

Άλλωστε, η ευημερία, ο πλουραλισμός και η δυνατότητα αυτοκριτικής που έχουμε στις Δυτικές κοινωνίες είναι μοναδικές στην παγκόσμια ιστορία. Και αποδεικνύεται ότι τα πράγματα είναι έτσι ,από τις μονόδρομες ροές μετανάστευσης, προς τη Δύση [7].

Η spooky action from a distance, η κβαντική διεμπλοκή και η αποσύνδεση του «είναι» από το «δέον», αποτελούν κατακτήσεις του ανθρώπινου πνεύματος. Ο χώρος εφαρμογής τους όμως, είναι άλλος από αυτόν της καθημερινής  δραστηριότητας. Αφορούν φιλοσοφικά και επιστημονικά κοσμοείδωλα που πόρρω απέχουν από την πρακτική διαχείριση μιας κοινωνικής δομής. Στην καθ’ ημέραν επιτυχή πράξη, υπάρχουν αίτιο και αποτέλεσμα, συνεπής διαχείριση, χρήση της άποψης των ειδικών, εξειδίκευση της εργασίας και ορθολογική κατανομή ανθρώπινου δυναμικού και πόρων.

Η αδυναμία μας να αποδεχθούμε ότι δεν «έχουν όλοι δίκιο», ότι δεν έχουν όλες οι απόψεις ίδια αξία και η αδυναμία μας να αποδεχθούμε την αξιολόγησή μας – η «αυτοαξιολόγηση» μόνο ως φιλοσοφικό αυτοαναφορικό ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί – οδηγούν σε οριστικό τέλος το αφήγημα του ελληνικού Σχετικισμού. Εν μέσω αδράνειας και παραλυτικού συντηρητισμού.

Και κατά την κριτική του  Kripke στον Feyerabend: «Όταν όλα επιτρέπονται, τίποτε δεν αλλάζει»[8].

 

    1. http://www.opengov.gr/sec_cvs/pe/

 

  • Οι αιτίες της παρακμής της σύγχρονης Ελλάδας: η καχεξία του αστικού στοιχείου στη νεοελληνική κοινωνία και ιδεολογία. Π. Κονδύλης. Εκδόσεις Θεμέλιο 2011.

 

  1. http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=89769
  2. Fashionable Nonsense: Postmodern Intellectuals’ Abuse of Science.A.Sokal,J.Bricmond. Εκδόσεις Picador 1999.
  3. https://www.hrw.org/world-report/2015/country-chapters/saudi-arabia
  4. Μεταθεωρητική κριτική διεθνών σχέσεων και Γεωπολιτικής.Το νεοθετικιστικό πλαίσιο. Ι.Μάζης.Εκδόσεις Παπαζήση 2012.
  5. http://www.global-migration.info/
  6. Τί είναι αυτό που το λέμε Επιστήμη. A.F Chalmers. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2004.
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Advertisementkonstantinos_kolovos

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ6 λεπτά ago

Βόλος: Έδειραν και βιντεοσκόπησαν νεαρό με νοητική στέρηση

Ένας 18χρονος και ένας 16χρονος συνελήφθησαν για αρπαγή, εξύβριση και πρόκληση σωματικών βλαβών σε βάρος 20χρονου με νοητική υστέρηση Σοκάρει...

ΕΛΛΑΔΑ22 λεπτά ago

Η συγκλονιστική ιστορία αυτής της ελληνικής σημαίας – Το μήνυμα που αποκάλυψε την άγνωστη ιστορία

Χρειάστηκε να περάσουν 19 χρόνια για να μαθευτεί τι απέγινε το εθνικό μας σύμβολο από τον άνθρωπο που το χάραμα...

ΕΛΛΑΔΑ27 λεπτά ago

Σέρρες: Αυτός είναι ο τεράστιος βόας που σκόρπισε τον τρόμο σε σχολική εκδρομή [video]

Αναστάτωση επικράτησε κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής στο ενυδρείο Βυρώνειας στις Σέρρες. Ένας βόας βγήκε από τη γυάλα του την...

Κόσμος52 λεπτά ago

Ινδία: Τουλάχιστον 50 νεκροί μέσα σε 24 ώρες από τον καύσωνα στο Μπιχάρ

Τουλάχιστον 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 24 ώρες στο κρατίδιο Μπιχάρ της βόρειας Ινδίας, που εδώ και...

ΕΛΛΑΔΑ56 λεπτά ago

Κόρινθος: Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης

Σπείρα που διακινούσε ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης σε περιοχές της Κορινθίας και της Αττικής, εξάρθρωσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Κορίνθου,...

Ιούνιος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μαΐ    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Διαβάζονται