Άρθρο του Ηλία Παλιαλέξη: H τοπική αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες μπροστά στις νέες προκλήσεις (Νο2) | Lamianow: Ειδήσεις, Νέα και Επικαιρότητα από τη Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο
Connect with us

ΑΠΟΨΕΙΣ

Άρθρο του Ηλία Παλιαλέξη: H τοπική αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες μπροστά στις νέες προκλήσεις (Νο2)

Avatar

Published

on

Πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι κοινή διαπίστωση ότι όσο πιο πολύ πλησιάζουν, τόσο πιο θολό γίνεται το ερώτημα. Για πιο λόγο ακριβώς καλείται ο πολίτης να ψηφίσει; Στις δημοτικές εκλογές ο δημότης θα εκλέξει δημοτική αρχή ή κυβέρνηση;

Από τη μια οι πολιτικοί σχηματισμοί σπεύδουν να υποδείξουν στους δημότες τον “καλό” και “ άξιο” δικό τους υποψήφιο. Τον υποδεικνύουν ως τον καταλληλότερο να  επιλύσει τα προβλήματα του τόπου επειδή είναι του κόμματος. Τα κριτήρια που τεκμηριώνουν αυτούς τους χαρακτηρισμούς δεν αποκαλύπτονται σχεδόν ποτέ. Όπως και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και επέβαλλαν την “αξιοκρατική” πρόταση. Ουσιαστικά πρόκειται για έμμεσο διορισμό δημάρχων. Από την άλλη, οι υποψήφιοι ενώ ξορκίζουν τις κομματικές στηρίξεις ως ανεπιθύμητες, τις αποζητούν άλλοι κρυφά, άλλοι φανερά και τις αποδέχονται με ανακούφιση.


Του Ηλία Παλιαλέξη-Εκπαιδευτικού

Η επιλογή, να τεθεί η κομματική στήριξη ή όχι σε υποψήφιους ως κεντρικό δίλημμα των δημοτικών εκλογών είναι προφανής : Να μη μπορεί ο πολίτης να εκτιμήσει, αν ο τρόπος που πολιτεύτηκαν αυτοί που διεκδικούν την ψήφο του είναι ο ίδιος με τον τρόπο που επαγγέλλονται ότι θα πολιτευτούν κερδίζοντας τις εκλογές. Να μην του δοθεί χώρος να επεξεργαστεί ποια λογική υπηρέτησαν  στην άσκηση του δημόσιου αξιώματος και στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Να μην έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει αν του λένε αλήθεια ή ψεύδονται. Και φυσικά να αποπροσανατολιστεί ο δημότης και να μην μπει καν στη διαδικασία να σκεφτεί ποιά πρόταση, που επιλέγοντάς την, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του, θα δώσει ευκαιρίες να σταθεροποιήσει στη δουλειά του, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να έχουν τα παιδιά του στον τόπο τους ένα καλύτερο αύριο. Επιχειρείται έτσι να εγκλωβιστεί ο πολίτης ώστε να αποφύγει να σκεφτεί και να επιλέξει ελεύθερα. Να αναγκαστεί τελικά στο ερώτημα « ποιά είναι τα στοιχεία που θα κάνουν έναν υποψήφιο, καλό δήμαρχο, να απαντήσει: Μα αυτός που είναι του κόμματος».

Κερδίζει όμως όλο και περισσότερους οπαδούς και εδραιώνεται σε όλο και περισσότερους ανθρώπους  η πεποίθηση ότι οι επιλογές που προέρχονται από τέτοια διλήμματα έχουν χαρακτηριστικά μετριότητας. Το επιχείρημα ότι ένας υποψήφιος είναι καλός επειδή είναι επιλογή του όποιου κόμματος δεν μπορεί να απασχολεί σοβαρά πλέον τον δημόσιο διάλογο. Είναι καιρός πια οι υποψήφιοι και κυρίως τα κόμματα  να επιδείξουν σεβασμό και στοιχειώδη εντιμότητα προς τον πολίτη και κατά τρόπο απόλυτο, να ξεκαθαρίσουν ότι στις δημοτικές εκλογές αναδεικνύονται αποκλειστικά και μόνο δημοτικές αρχές.


Οι πολίτες επίσης οφείλουν πρώτα και πάνω από όλα στην οικογένειά τους, στον εαυτό τους και στην πόλη τους να προτάξουν το πραγματικό συμφέρον της περιοχής τους. Να λύσουν μέσα τους τι επιτέλους θέλουν για τον Δήμο τους και τι ακριβώς ζητούν από τους δημοτικούς τους άρχοντες. Να ξεκαθαρίσουν τα χαρακτηριστικά που επιθυμούν να έχουν οι άνθρωποι τους οποίους εμπιστεύονται. Να αποδεχτούν οι παππούδες και οι γιαγιάδες ότι δεν ψηφίζουν πλέον για τον εαυτό τους, αλλά για τα εγγόνια τους. Να κατανοήσουν οι γονείς ότι επιλέγουν για το αύριο το δικό τους και των παιδιών  τους. Να συνειδητοποιήσουν οι νέοι άνθρωποι ότι ψηφίζοντας διαμορφώνουν το μέλλον τους. Να επιλέξουν όλοι τελικά με καθαρό μυαλό, όχι ποιο πρόσωπο, αλλά ποια λογική θα επικρατήσει. Και το βασικότερο ίσως  κριτήριο της επιλογής πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη μας, αν η λογική των υποψήφιων δημάρχων είναι να χρησιμοποιούν τη θέση που κατέχουν προς ίδιο όφελος ή να υπηρετούν τη θέση προς όφελος της κοινωνίας. Τα ψευτοδιλήμματα όχι μόνο να μπουν στο περιθώριο, αλλά να εξοστρακιστούν από το δημόσιο διάλογο. Στη θέση τους να μπουν τα πραγματικά, αναγκαία και ωφέλιμα διλήμματα. Η ευθύνη γι αυτό είναι ευθύνη όλων μας.


***Από την Τετάρτη 19/09 το lamianow.gr δημιούργησε την κατηγορία “Απόψεις” προκειμένου να δίνει βήμα στους πολίτες της Λαμίας και όχι μόνο. Οι συντάκτες θα μπορούν να εκφράζουν την προσωπική τους γνώμη σε κόσμια πλαίσια και με δεοντολογικό τρόπο.
Ο κάθε συντάκτης έχει προσωπικά την ευθύνη των γραπτών του και όχι η ιστοσελίδα.

                                                                     

Advertisement
25 Σχόλια

25
Αφήστε ένα σχόλιο

avatar
25 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
ΝτάλτονΈλεοςΑυστραλόςΜαυρογυαλουροςΤΟΝΙ ΣΦΗΝΟΣ is back Recent comment authors
  Εγγραφείτε  
newest oldest most voted
Notify of
Ντάλτον
Ντάλτον

Λιακο όλη η πιάτσα ξέρει ότι είσαι με τον Νίκο και στηρίζεις τη σημερινή ανύπαρκτη δημοτική αρχή. Οπότε ασε τα ονόματα και πείτε ενα ευχαριστώ στον παντοδύναμο εσυ και η γυναίκα σου που ευεργετηθηκατε οσο λίγοι.

Έλεος
Έλεος

Γίνεσαι κουραστικός να ζητάς συνέχεια ονοματεπώνυμο κ.Παλιαλεξη,αν σε κάτι δεν συμφωνείς απο αυτά που γράφουνε να το πεις.Είναι ψέματα ότι έχεις βολευτεί σε θεσουλες που δεν τις αξιζες?Απάντησε μου σε αυτό μόνο…γιατί όλοι ξέρουμε με ποιές πλάτες αναρριχήθηκες και το κακό είναι οτι με το κόλλημα σου θα την πληρώσει και αυτός!Καληνύχτα…αν απαντήσεις περί αν ήσουνα άξιος ίσως σου γράψω το ονοματεπώνυμο μου!

Αυστραλός
Αυστραλός

Καλά ρε Παλιαλέξη τι ονοματεπώνυμα ζητάς και ξαναζητάς? Δημοκρατία εχουμε και αυτός είναι ο σκοπός του διαδικτύου τωρα αν δεν σου αρέσουν τα σχολια δικο σου πρόβλημα. Εξάλλου εσύ φαγώθηκες να μας σωσεις. Ξεκαβαλησε το καλάμι σου κάνει κακό.

Ηλίας Παλιαλέξης
Ηλίας Παλιαλέξης

Πολύ ωραία όλα αυτά. Αν τολμάτε το δημόσιο λόγο , γράψτε ονοματεπώνυμο. Το ότι δεν τολμάτε, καταλαβαίνει κάποιος ότι δεν έχετε τίποτα να πείτε επι του κειμένου και κυρίως εξυπηρετειτε σκοπιμότητες. Σε κάθε περίπτωση, σε ότι με αφορά, θα συνεχίσω να λέω γραπτά τις απόψεις μου. Γράψτε και σεις κύριοι κουκουλοφόροι κάτι, και να είστε σίγουροι ότι τα σχόλια τα δικά μου θα έχουν ονοματεπώνυμο. Ραντεβού στο επόμενο άρθρο

Μαυρογυαλουρος
Μαυρογυαλουρος

Ηλία φουλ αμπελοφιλοσοφια… Ασε που βγαζει μάτια ότι το έδωσες να το γράψουν άλλοι το κείμενο. Φιλικη συμβουλή απόλαυσε τη μερτσεντα και ασε την ψήφο γιατί απλά προκαλείς τετοιες εποχές.

ΤΟΝΙ ΣΦΗΝΟΣ is back
ΤΟΝΙ ΣΦΗΝΟΣ is back

Αν εξαιρεσει κανεις οτι ο συντακτης ειναι “πολιτικο προσωπο”
με ενασχοληση στα κοινά , το κειμενο εχει καποια δόση αλήθειας και ρεαλιστικης ουτοπικης σκεψης.

Δάσκαλος
Δάσκαλος

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΜΕΤΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΕΣ

Anonymous
Anonymous

Ανεξαρτήτως των υπολοίπων, κάποιος που συμμετείχε στις διοικήσεις της πόλης τα προηγούμενα χρόνια, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, είναι ανίκανος για χρήσιμη δημόσια διοίκηση. Εκτός των άλλων, παραδέχεται εμμέσως στο άρθρο, οτι οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν ήταν μέχρι σήμερα ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες.

ΤΟΝΙ ΣΦΗΝΟΣ
ΤΟΝΙ ΣΦΗΝΟΣ

ουτε ο ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ αλλά ούτε και ο ΚΑΡΑΙΣΚΟΣ αποτελουν λυση σωτηριας.
Μας τους εχουν “φυτεψει” τα πολιτικα συμφέροντα. Η τοποθετηση μου ειναι γενικη και δεν θελω να προσβάλλω τον συντάκτη του κειμένου. ΚΑΛΗ επιτυχια σε ολους αλλα ο απλος ΛΑΜΙΩΤΗΣ δεν σας εχει σαν πρωτη προτιμηση …προφανως δεν εχει πολλες επιλογες (ειναι ενα θεμα αυτο) παρολα αυτα προβλεπω ΧΑΟΣ

Anonymous
Anonymous

‘Ασε ρε Ηλία που θές και ονοματεπώνυμο…ΑΝ κάτι από αυτά που σου προσάπτουν είναι λάθος μπορείς να απαντήσεις είτε αυτός που τα αναφέρει έχει όνομα είτε όχι…Για το Κόμμα…Για τον Χρήστο …Για τον Ντίνο….

Γιώργος Τθ.
Γιώργος Τθ.

Ο οιοδήποτε αιρετός που απευθύνεται από δημοσίου βήματος, εν όψει εκλογών, προς το κοινό και θεωρητικολογεί αντί να πει τί έκανε κατά τη διάρκεια τής θητείας του, κατά κοινή ομολογία είναι ακατάλληλος για τα κοινά. Ας ασχοληθεί με τα ιδιωτικά του και ας πάει στο σπίτι του ώστε ούτε να ταλαιπωρείται ούτε να ταλαιπωρεί.

Ηλίας Παλιαλέξης
Ηλίας Παλιαλέξης

Ονοματεπώνυμο κύριοι να ξέρω και εγώ και οι αναγνώστες ποιος μιλάει γιατί και γιατί. Κουκούλες στο δημόσιο διάλογο δε χωράνε.

Anonymous
Anonymous

Καλά ρε Παλιαλέξη τι ονοματεπώνυμα ζητάς και ξαναζητάς? 1. Εσύ πολιτεύεσαι κι όχι ο κοσμάκης 2.Δεν εξέφρασαν την πρόθεση τους οι σχολιαστές να σε σώσουν αλλά εσύ θες να σώσεις αυτούς 3.Επρεπε όταν κάνεις δημοσιεύσεις να γνωρίζεις οτι υπάρχουν και σχόλια όπως προβλέπεται αλλιώς να μην τις κάνεις. ΕΛΕΟΣ δηλαδή τι δεν καταλαβαίνεις!

Αλέξης
Αλέξης

Λιάκο εδώ είναι διαδίκτυο και η ανωνυμία είναι ουσιαστικό χαρακτηριστικό του διαδικτύου. Είσαι και δάσκαλος θα έπρεπε να το ξέρεις. Τώρα αν θες επώνυμες κουβέντες πήγαινε σε κανά καφενείο να σε κεράσουν και κανά καφέ. Πάντως μη νομίζεις οτι δεν έχουμε καταλάβει ότι σε έβαλε ο σταυρογιάννης…ο κόσμος το χει τούμπανο και συ κρυφό καμάρι λιάκο.

Anonymous
Anonymous

Θάρρος κύριοι. Ονοματεπώνυμο πρώτα. Τα υπόλοιπα μετά

Anonymous
Anonymous

Ηλίας Παλιαλεξης. Τηλ 6978777988. Κύριοι εσείς Ξερρις με ποιον μιλάτε. Εγώ όχι. Και συζήτηση με κουκούλες δε γινετσι. Αν τολμάτε βγάλτε τις να ξέρω και γω και όσοι διαβάζουν ποιοί είστε. Τα υπόλοιπα είναι ανέξοδα

Λαμιώτης
Λαμιώτης

Ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθεντος!Ας τα βλέπει ο πρώην υπουργός…τελικά απ’οτι φαίνεται όλοι για τον γιγαντουλη του 9% δουλεύετε!Και είναι και ο άλλος ο φράντζας πρώην που κάνει την διαδρομή ΝΔ-ΑΝΕΛ…λες και είναι Πλ.Πάρκου-Σανατοριο με το αστικό!Να τους χαιρόμαστε και ας τα βλέπει η ηγεσία στην Πειραιώς γιατί πάει το ‘πούλημα’ σύννεφο στη γούρνα μας!

Ηλία Παλιαλέξης
Ηλία Παλιαλέξης

Ηλίας Παλιαλεξης. Τηλ.6978777988. Συζήτηση με κουκούλες δε γίνεται. Εσείς ξέρετε Ε με ποιον μιλάτε. Εγώ όχι. Συζήτηση με κουκούλες δε γίνεται. Επώνυμα κύριοι επώνυμα. Να ξέρω και γω που μετέχω και όσοι διαβάζουν ποιοί είστε

Anonymous
Anonymous

κ. Παλιαλέξη αν είναι μέσω εσού να ψηφίζουμε άλλον -δηλαδή τον νυν Δήμαρχο – μπορούμε να το κάνουμε απ ευθείας! Το σίγουρο πάντως είναι ένα, με τις προσπάθειές σας θα καταφέρετε το πρώτο πολιτικό γραφείο να παλεύει όχι για την πρώτη θέση αλλά για την εκλογή στις επερχόμενες εθνικές εκλογές!!!
ΥΓ. Χρηστάκη το νου σου τα άσχημα κάπως έτσι αρχίζουν!

Ηλίας Παλιαλεξης
Ηλίας Παλιαλεξης

Όλα καλά και άγια αυτά. Όπως και να έχει οι αναρτήσεις είναι δημόσιες, άρα και η συζήτηση. Και συζήτηση με κουκούλες δε γινετσι. Όπως και με αφορισμούς.

Δάσκαλος
Δάσκαλος

Ασε Ηλία που θές να γράφει ο κοσμάκης και επώνυμα! σε μπλόγκ γράφεις όχι στο cnn. Eσύ και η σύζυγος σου έχετε να πάτε στην οργανική σας στο σχολείο απο την εποχή του Νώε. Οπότε μην προκαλέιτε άλλο! Ευεργετηθήκατε και οι 2 όσο δεν πάει και αποτέλεσμα αρνητικό. Έκανες τον κύκλο σου φίλε Ηλία και κρίθηκες πολύ λίγος. Ισως να ήταν καλύτυερα τα πράγματα αν η σύζυγος σου δεν κουτσομπόλευε ακόμα και τις καρέκλες. Φιλικά στο λέω άστο γιατί θα πάθεις πανωλεθρία δεν μπορείς.

!!!!!!!!
!!!!!!!!

Επειδη μπορει να πεις και σε μενα πες το ονομα σου ενα εχω να σου πω…εσυ εισαι ενα πολιτικο προσωπο που κατα καιρους εχεις καταλαβει καλες θεσεις,ενω εγω ειμαι ενας απλος δημοτης οποτε μπορω να κραταω την ανωνυμια μου και να γραφω ελευθερα την αποψη μου.Ευχαριστω και καλο αγωνα με τον συνοδοιπορο σου!

!!!!!!!!
!!!!!!!!

Με ολο τον σεβασμο κ.Παλιαλεξη ριχνεις νερο στον μυλο του σημερινου ανυπαρκτου δημαρχου.Σε πολλες συζητησεις σου μπλεκεις το εγκωμιο του με οτι σημαινει αυτο.Τουλαχιστον αν εισαι η ουρα του καντο με πιο κομψο τροπο γιατι δυστυχως εκτιθεσαι ανεπανορθωτα.Μην ξεχνας οτι εχεις τιμηθει με καλες θεσουλες που αρκετοι τις αποδιδουν σε ισχυρο παραγοντα της περιοχης.Κατα ποσο τις αξιζες δεν ξερουμε γιατι πολλα λενε οι κακες γλωσσες!

Ηλιας παλιαλεξης
Ηλιας παλιαλεξης

Ανώνυμε, το άρθρο έχει ονοματεπώνυμο. Γράψε και συ το δικό σου και θα σου απαντήσω

Anonymous
Anonymous

Με την Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερες να είσαι αντιδήμαρχος επι Κοτρωνιά.. ?? .Με την Νέα Δημοκρατία δεν αποτέλεσε στέλεχος σε γνωστό πολιτικό γραφείο επι σειρά ετών η σύζυγος ?? Η Νέα Δημοκρατία δεν σε όρισε Περιφερειακό διευθυντή με αποτέλεσμα με μια θητεία εκεί να πάρεις τώρα 2 συντάξεις όταν έρθει η ώρα..Ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος..Και μην σε έπιασε τώρα ο πόνος για το καλό της πόλης..Ποιός ξέρει τι άλλο έχεις βάλει στο μάτι..Το ρόλο ρυθμιστή με ένα 3-4 τις εκατό… ??/ Και με τί αντάλλαγμα….Ξύπνησε ο κόσμος….

Advertisementkonstantinos_kolovos

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Toπικά1 λεπτό ago

Λαμία: Το κέντρο της πόλης άλλαξε… χρώμα και διάθεση ! [εικόνες-video]

Μια διαφορετική εικόνα αντίκρισαν όσοι βρέθηκαν στο κέντρο της Λαμίας το βράδυ της Πέμπτης! Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του...

ΕΛΛΑΔΑ36 λεπτά ago

Το ΠΑΜΕ διαδήλωσε και στο… Μονακό [εικόνες]

Στο πάμπλουτο Μόντε Κάρλο, στο πριγκιπάτο με το μεγαλύτερο εισόδημα κατά κεφαλήν, που είναι γνωστό για το καζίνο του, το...

ΡΟΗ51 λεπτά ago

Στην Εντατική 14χρονη από έκρηξη υγραερίου – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Παρουσίασε εκτεταμένα εγκαύματα – Συγκεκριμένα στο 55% με 60% του σώματός της. Στιγμές μεγάλης αγωνίας περνά η οικογένεια 14χρονου κοριτσιού...

Sterea Sports53 λεπτά ago

ΕΠΣ Φθιώτιδας: Οι διαιτητές του Σαββατοκύριακου σε Α’ και Β’ κατηγορία…

Ανακοινώθηκαν από την Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣ Φθιώτιδας, οι διαιτητές των αγώνων της 2ης αγωνιστικής των πρωταθλημάτων Α’ και Β’...

ΡΟΗ1 ώρα ago

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οι 12 συλληφθέντες για τη διαμαρτυρία στο τουρκικό προξενείο

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους – Θα οδηγηθούν αύριο. Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος των 12 συλληφθέντων για τη διαμαρτυρία το...

Οκτώβριος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Σεπ    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Facebook

Διαβάζονται