Άρθρο του Ηλία Παλιαλέξη: H τοπική αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες μπροστά στις νέες προκλήσεις (Νο2) - LamiaNow.gr - Ειδήσεις από τη Λαμία
Connect with us

ΑΠΟΨΕΙΣ

Άρθρο του Ηλία Παλιαλέξη: H τοπική αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες μπροστά στις νέες προκλήσεις (Νο2)

Published

on

Πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι κοινή διαπίστωση ότι όσο πιο πολύ πλησιάζουν, τόσο πιο θολό γίνεται το ερώτημα. Για πιο λόγο ακριβώς καλείται ο πολίτης να ψηφίσει; Στις δημοτικές εκλογές ο δημότης θα εκλέξει δημοτική αρχή ή κυβέρνηση;

Από τη μια οι πολιτικοί σχηματισμοί σπεύδουν να υποδείξουν στους δημότες τον “καλό” και “ άξιο” δικό τους υποψήφιο. Τον υποδεικνύουν ως τον καταλληλότερο να  επιλύσει τα προβλήματα του τόπου επειδή είναι του κόμματος. Τα κριτήρια που τεκμηριώνουν αυτούς τους χαρακτηρισμούς δεν αποκαλύπτονται σχεδόν ποτέ. Όπως και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και επέβαλλαν την “αξιοκρατική” πρόταση. Ουσιαστικά πρόκειται για έμμεσο διορισμό δημάρχων. Από την άλλη, οι υποψήφιοι ενώ ξορκίζουν τις κομματικές στηρίξεις ως ανεπιθύμητες, τις αποζητούν άλλοι κρυφά, άλλοι φανερά και τις αποδέχονται με ανακούφιση.


Του Ηλία Παλιαλέξη-Εκπαιδευτικού

Η επιλογή, να τεθεί η κομματική στήριξη ή όχι σε υποψήφιους ως κεντρικό δίλημμα των δημοτικών εκλογών είναι προφανής : Να μη μπορεί ο πολίτης να εκτιμήσει, αν ο τρόπος που πολιτεύτηκαν αυτοί που διεκδικούν την ψήφο του είναι ο ίδιος με τον τρόπο που επαγγέλλονται ότι θα πολιτευτούν κερδίζοντας τις εκλογές. Να μην του δοθεί χώρος να επεξεργαστεί ποια λογική υπηρέτησαν  στην άσκηση του δημόσιου αξιώματος και στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Να μην έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει αν του λένε αλήθεια ή ψεύδονται. Και φυσικά να αποπροσανατολιστεί ο δημότης και να μην μπει καν στη διαδικασία να σκεφτεί ποιά πρόταση, που επιλέγοντάς την, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του, θα δώσει ευκαιρίες να σταθεροποιήσει στη δουλειά του, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να έχουν τα παιδιά του στον τόπο τους ένα καλύτερο αύριο. Επιχειρείται έτσι να εγκλωβιστεί ο πολίτης ώστε να αποφύγει να σκεφτεί και να επιλέξει ελεύθερα. Να αναγκαστεί τελικά στο ερώτημα « ποιά είναι τα στοιχεία που θα κάνουν έναν υποψήφιο, καλό δήμαρχο, να απαντήσει: Μα αυτός που είναι του κόμματος».

Κερδίζει όμως όλο και περισσότερους οπαδούς και εδραιώνεται σε όλο και περισσότερους ανθρώπους  η πεποίθηση ότι οι επιλογές που προέρχονται από τέτοια διλήμματα έχουν χαρακτηριστικά μετριότητας. Το επιχείρημα ότι ένας υποψήφιος είναι καλός επειδή είναι επιλογή του όποιου κόμματος δεν μπορεί να απασχολεί σοβαρά πλέον τον δημόσιο διάλογο. Είναι καιρός πια οι υποψήφιοι και κυρίως τα κόμματα  να επιδείξουν σεβασμό και στοιχειώδη εντιμότητα προς τον πολίτη και κατά τρόπο απόλυτο, να ξεκαθαρίσουν ότι στις δημοτικές εκλογές αναδεικνύονται αποκλειστικά και μόνο δημοτικές αρχές.


Οι πολίτες επίσης οφείλουν πρώτα και πάνω από όλα στην οικογένειά τους, στον εαυτό τους και στην πόλη τους να προτάξουν το πραγματικό συμφέρον της περιοχής τους. Να λύσουν μέσα τους τι επιτέλους θέλουν για τον Δήμο τους και τι ακριβώς ζητούν από τους δημοτικούς τους άρχοντες. Να ξεκαθαρίσουν τα χαρακτηριστικά που επιθυμούν να έχουν οι άνθρωποι τους οποίους εμπιστεύονται. Να αποδεχτούν οι παππούδες και οι γιαγιάδες ότι δεν ψηφίζουν πλέον για τον εαυτό τους, αλλά για τα εγγόνια τους. Να κατανοήσουν οι γονείς ότι επιλέγουν για το αύριο το δικό τους και των παιδιών  τους. Να συνειδητοποιήσουν οι νέοι άνθρωποι ότι ψηφίζοντας διαμορφώνουν το μέλλον τους. Να επιλέξουν όλοι τελικά με καθαρό μυαλό, όχι ποιο πρόσωπο, αλλά ποια λογική θα επικρατήσει. Και το βασικότερο ίσως  κριτήριο της επιλογής πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη μας, αν η λογική των υποψήφιων δημάρχων είναι να χρησιμοποιούν τη θέση που κατέχουν προς ίδιο όφελος ή να υπηρετούν τη θέση προς όφελος της κοινωνίας. Τα ψευτοδιλήμματα όχι μόνο να μπουν στο περιθώριο, αλλά να εξοστρακιστούν από το δημόσιο διάλογο. Στη θέση τους να μπουν τα πραγματικά, αναγκαία και ωφέλιμα διλήμματα. Η ευθύνη γι αυτό είναι ευθύνη όλων μας.


***Από την Τετάρτη 19/09 το lamianow.gr δημιούργησε την κατηγορία “Απόψεις” προκειμένου να δίνει βήμα στους πολίτες της Λαμίας και όχι μόνο. Οι συντάκτες θα μπορούν να εκφράζουν την προσωπική τους γνώμη σε κόσμια πλαίσια και με δεοντολογικό τρόπο.
Ο κάθε συντάκτης έχει προσωπικά την ευθύνη των γραπτών του και όχι η ιστοσελίδα.

                                                                     

Advertisement
25 Σχόλια

25 Comments

 1. Ντάλτον

  11/02/2019 20:52 at 20:52

  Λιακο όλη η πιάτσα ξέρει ότι είσαι με τον Νίκο και στηρίζεις τη σημερινή ανύπαρκτη δημοτική αρχή. Οπότε ασε τα ονόματα και πείτε ενα ευχαριστώ στον παντοδύναμο εσυ και η γυναίκα σου που ευεργετηθηκατε οσο λίγοι.

 2. Έλεος

  11/02/2019 20:48 at 20:48

  Γίνεσαι κουραστικός να ζητάς συνέχεια ονοματεπώνυμο κ.Παλιαλεξη,αν σε κάτι δεν συμφωνείς απο αυτά που γράφουνε να το πεις.Είναι ψέματα ότι έχεις βολευτεί σε θεσουλες που δεν τις αξιζες?Απάντησε μου σε αυτό μόνο…γιατί όλοι ξέρουμε με ποιές πλάτες αναρριχήθηκες και το κακό είναι οτι με το κόλλημα σου θα την πληρώσει και αυτός!Καληνύχτα…αν απαντήσεις περί αν ήσουνα άξιος ίσως σου γράψω το ονοματεπώνυμο μου!

 3. Αυστραλός

  11/02/2019 19:34 at 19:34

  Καλά ρε Παλιαλέξη τι ονοματεπώνυμα ζητάς και ξαναζητάς? Δημοκρατία εχουμε και αυτός είναι ο σκοπός του διαδικτύου τωρα αν δεν σου αρέσουν τα σχολια δικο σου πρόβλημα. Εξάλλου εσύ φαγώθηκες να μας σωσεις. Ξεκαβαλησε το καλάμι σου κάνει κακό.

 4. Ηλίας Παλιαλέξης

  11/02/2019 17:31 at 17:31

  Πολύ ωραία όλα αυτά. Αν τολμάτε το δημόσιο λόγο , γράψτε ονοματεπώνυμο. Το ότι δεν τολμάτε, καταλαβαίνει κάποιος ότι δεν έχετε τίποτα να πείτε επι του κειμένου και κυρίως εξυπηρετειτε σκοπιμότητες. Σε κάθε περίπτωση, σε ότι με αφορά, θα συνεχίσω να λέω γραπτά τις απόψεις μου. Γράψτε και σεις κύριοι κουκουλοφόροι κάτι, και να είστε σίγουροι ότι τα σχόλια τα δικά μου θα έχουν ονοματεπώνυμο. Ραντεβού στο επόμενο άρθρο

 5. Μαυρογυαλουρος

  11/02/2019 15:22 at 15:22

  Ηλία φουλ αμπελοφιλοσοφια… Ασε που βγαζει μάτια ότι το έδωσες να το γράψουν άλλοι το κείμενο. Φιλικη συμβουλή απόλαυσε τη μερτσεντα και ασε την ψήφο γιατί απλά προκαλείς τετοιες εποχές.

 6. ΤΟΝΙ ΣΦΗΝΟΣ is back

  11/02/2019 11:45 at 11:45

  Αν εξαιρεσει κανεις οτι ο συντακτης ειναι “πολιτικο προσωπο”
  με ενασχοληση στα κοινά , το κειμενο εχει καποια δόση αλήθειας και ρεαλιστικης ουτοπικης σκεψης.

 7. Δάσκαλος

  10/02/2019 19:21 at 19:21

  Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΜΕΤΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΕΣ

 8. Ανώνυμος

  10/02/2019 13:41 at 13:41

  Ανεξαρτήτως των υπολοίπων, κάποιος που συμμετείχε στις διοικήσεις της πόλης τα προηγούμενα χρόνια, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, είναι ανίκανος για χρήσιμη δημόσια διοίκηση. Εκτός των άλλων, παραδέχεται εμμέσως στο άρθρο, οτι οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν ήταν μέχρι σήμερα ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες.

 9. ΤΟΝΙ ΣΦΗΝΟΣ

  09/02/2019 22:17 at 22:17

  ουτε ο ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ αλλά ούτε και ο ΚΑΡΑΙΣΚΟΣ αποτελουν λυση σωτηριας.
  Μας τους εχουν “φυτεψει” τα πολιτικα συμφέροντα. Η τοποθετηση μου ειναι γενικη και δεν θελω να προσβάλλω τον συντάκτη του κειμένου. ΚΑΛΗ επιτυχια σε ολους αλλα ο απλος ΛΑΜΙΩΤΗΣ δεν σας εχει σαν πρωτη προτιμηση …προφανως δεν εχει πολλες επιλογες (ειναι ενα θεμα αυτο) παρολα αυτα προβλεπω ΧΑΟΣ

 10. Ανώνυμος

  09/02/2019 09:23 at 09:23

  ‘Ασε ρε Ηλία που θές και ονοματεπώνυμο…ΑΝ κάτι από αυτά που σου προσάπτουν είναι λάθος μπορείς να απαντήσεις είτε αυτός που τα αναφέρει έχει όνομα είτε όχι…Για το Κόμμα…Για τον Χρήστο …Για τον Ντίνο….

 11. Γιώργος Τθ.

  08/02/2019 19:48 at 19:48

  Ο οιοδήποτε αιρετός που απευθύνεται από δημοσίου βήματος, εν όψει εκλογών, προς το κοινό και θεωρητικολογεί αντί να πει τί έκανε κατά τη διάρκεια τής θητείας του, κατά κοινή ομολογία είναι ακατάλληλος για τα κοινά. Ας ασχοληθεί με τα ιδιωτικά του και ας πάει στο σπίτι του ώστε ούτε να ταλαιπωρείται ούτε να ταλαιπωρεί.

 12. Ηλίας Παλιαλέξης

  08/02/2019 19:35 at 19:35

  Ονοματεπώνυμο κύριοι να ξέρω και εγώ και οι αναγνώστες ποιος μιλάει γιατί και γιατί. Κουκούλες στο δημόσιο διάλογο δε χωράνε.

 13. Ανώνυμος

  08/02/2019 18:01 at 18:01

  Καλά ρε Παλιαλέξη τι ονοματεπώνυμα ζητάς και ξαναζητάς? 1. Εσύ πολιτεύεσαι κι όχι ο κοσμάκης 2.Δεν εξέφρασαν την πρόθεση τους οι σχολιαστές να σε σώσουν αλλά εσύ θες να σώσεις αυτούς 3.Επρεπε όταν κάνεις δημοσιεύσεις να γνωρίζεις οτι υπάρχουν και σχόλια όπως προβλέπεται αλλιώς να μην τις κάνεις. ΕΛΕΟΣ δηλαδή τι δεν καταλαβαίνεις!

 14. Αλέξης

  08/02/2019 17:49 at 17:49

  Λιάκο εδώ είναι διαδίκτυο και η ανωνυμία είναι ουσιαστικό χαρακτηριστικό του διαδικτύου. Είσαι και δάσκαλος θα έπρεπε να το ξέρεις. Τώρα αν θες επώνυμες κουβέντες πήγαινε σε κανά καφενείο να σε κεράσουν και κανά καφέ. Πάντως μη νομίζεις οτι δεν έχουμε καταλάβει ότι σε έβαλε ο σταυρογιάννης…ο κόσμος το χει τούμπανο και συ κρυφό καμάρι λιάκο.

 15. Ανώνυμος

  08/02/2019 14:59 at 14:59

  Θάρρος κύριοι. Ονοματεπώνυμο πρώτα. Τα υπόλοιπα μετά

 16. Ανώνυμος

  08/02/2019 14:36 at 14:36

  Ηλίας Παλιαλεξης. Τηλ 6978777988. Κύριοι εσείς Ξερρις με ποιον μιλάτε. Εγώ όχι. Και συζήτηση με κουκούλες δε γινετσι. Αν τολμάτε βγάλτε τις να ξέρω και γω και όσοι διαβάζουν ποιοί είστε. Τα υπόλοιπα είναι ανέξοδα

 17. Λαμιώτης

  08/02/2019 14:34 at 14:34

  Ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθεντος!Ας τα βλέπει ο πρώην υπουργός…τελικά απ’οτι φαίνεται όλοι για τον γιγαντουλη του 9% δουλεύετε!Και είναι και ο άλλος ο φράντζας πρώην που κάνει την διαδρομή ΝΔ-ΑΝΕΛ…λες και είναι Πλ.Πάρκου-Σανατοριο με το αστικό!Να τους χαιρόμαστε και ας τα βλέπει η ηγεσία στην Πειραιώς γιατί πάει το ‘πούλημα’ σύννεφο στη γούρνα μας!

 18. Ηλία Παλιαλέξης

  08/02/2019 14:31 at 14:31

  Ηλίας Παλιαλεξης. Τηλ.6978777988. Συζήτηση με κουκούλες δε γίνεται. Εσείς ξέρετε Ε με ποιον μιλάτε. Εγώ όχι. Συζήτηση με κουκούλες δε γίνεται. Επώνυμα κύριοι επώνυμα. Να ξέρω και γω που μετέχω και όσοι διαβάζουν ποιοί είστε

 19. Ανώνυμος

  08/02/2019 14:10 at 14:10

  κ. Παλιαλέξη αν είναι μέσω εσού να ψηφίζουμε άλλον -δηλαδή τον νυν Δήμαρχο – μπορούμε να το κάνουμε απ ευθείας! Το σίγουρο πάντως είναι ένα, με τις προσπάθειές σας θα καταφέρετε το πρώτο πολιτικό γραφείο να παλεύει όχι για την πρώτη θέση αλλά για την εκλογή στις επερχόμενες εθνικές εκλογές!!!
  ΥΓ. Χρηστάκη το νου σου τα άσχημα κάπως έτσι αρχίζουν!

 20. Ηλίας Παλιαλεξης

  08/02/2019 14:08 at 14:08

  Όλα καλά και άγια αυτά. Όπως και να έχει οι αναρτήσεις είναι δημόσιες, άρα και η συζήτηση. Και συζήτηση με κουκούλες δε γινετσι. Όπως και με αφορισμούς.

 21. Δάσκαλος

  08/02/2019 13:51 at 13:51

  Ασε Ηλία που θές να γράφει ο κοσμάκης και επώνυμα! σε μπλόγκ γράφεις όχι στο cnn. Eσύ και η σύζυγος σου έχετε να πάτε στην οργανική σας στο σχολείο απο την εποχή του Νώε. Οπότε μην προκαλέιτε άλλο! Ευεργετηθήκατε και οι 2 όσο δεν πάει και αποτέλεσμα αρνητικό. Έκανες τον κύκλο σου φίλε Ηλία και κρίθηκες πολύ λίγος. Ισως να ήταν καλύτυερα τα πράγματα αν η σύζυγος σου δεν κουτσομπόλευε ακόμα και τις καρέκλες. Φιλικά στο λέω άστο γιατί θα πάθεις πανωλεθρία δεν μπορείς.

 22. !!!!!!!!

  08/02/2019 13:10 at 13:10

  Επειδη μπορει να πεις και σε μενα πες το ονομα σου ενα εχω να σου πω…εσυ εισαι ενα πολιτικο προσωπο που κατα καιρους εχεις καταλαβει καλες θεσεις,ενω εγω ειμαι ενας απλος δημοτης οποτε μπορω να κραταω την ανωνυμια μου και να γραφω ελευθερα την αποψη μου.Ευχαριστω και καλο αγωνα με τον συνοδοιπορο σου!

 23. !!!!!!!!

  08/02/2019 13:05 at 13:05

  Με ολο τον σεβασμο κ.Παλιαλεξη ριχνεις νερο στον μυλο του σημερινου ανυπαρκτου δημαρχου.Σε πολλες συζητησεις σου μπλεκεις το εγκωμιο του με οτι σημαινει αυτο.Τουλαχιστον αν εισαι η ουρα του καντο με πιο κομψο τροπο γιατι δυστυχως εκτιθεσαι ανεπανορθωτα.Μην ξεχνας οτι εχεις τιμηθει με καλες θεσουλες που αρκετοι τις αποδιδουν σε ισχυρο παραγοντα της περιοχης.Κατα ποσο τις αξιζες δεν ξερουμε γιατι πολλα λενε οι κακες γλωσσες!

 24. Ηλιας παλιαλεξης

  08/02/2019 12:09 at 12:09

  Ανώνυμε, το άρθρο έχει ονοματεπώνυμο. Γράψε και συ το δικό σου και θα σου απαντήσω

 25. Ανώνυμος

  08/02/2019 10:09 at 10:09

  Με την Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερες να είσαι αντιδήμαρχος επι Κοτρωνιά.. ?? .Με την Νέα Δημοκρατία δεν αποτέλεσε στέλεχος σε γνωστό πολιτικό γραφείο επι σειρά ετών η σύζυγος ?? Η Νέα Δημοκρατία δεν σε όρισε Περιφερειακό διευθυντή με αποτέλεσμα με μια θητεία εκεί να πάρεις τώρα 2 συντάξεις όταν έρθει η ώρα..Ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος..Και μην σε έπιασε τώρα ο πόνος για το καλό της πόλης..Ποιός ξέρει τι άλλο έχεις βάλει στο μάτι..Το ρόλο ρυθμιστή με ένα 3-4 τις εκατό… ??/ Και με τί αντάλλαγμα….Ξύπνησε ο κόσμος….

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μύθοι και αλήθειες για την «προστασία» της πρώτης κατοικίας ( του Αργ.Αργυριάδη)

Published

on

Μύθοι και αλήθειες για την «προστασία» της πρώτης κατοικίας

Του Αργύρη Αργυριάδη

Μετά τα «παγωμένα χέρια της Έλλης», ο πρωθυπουργός γνώρισε το παγωμένο βλέμμα των τραπεζιτών. Κατόπιν ολιγόωρης σύσκεψης μαζί τους αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν. Το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας συρρικνώνεται από 1 Μαρτίου 2019 σε βαθμό … εξαφάνισης. Για ποιο λόγο;

 • Σύμφωνα με όσα παπαγαλίζουν διάφοροι «επαΐοντες» στα μέσα ενημέρωσης και επιβεβαιώνουν ασμένως ποικίλοι κυβερνητικοί τιτουλάριοι ο στόχος είναι ένας: να σωθεί το τραπεζικό σύστημα!

Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;

Κινδυνεύει συστημικά ο τραπεζικός τομέας από το «ακαταδίωκτο» ενός και μόνον ακινήτου συμπολιτών μας που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια; Ή μήπως κάτω από το χαλάκι της παραφιλολογίας για την πρώτη κατοικία κρύβουμε συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις εκείνων που εμπιστευτήκαμε στο «τιμόνι» όχι μόνον του τραπεζικού συστήματος αλλά και της χώρας;

Μύθος πρώτος: «Η πρώτη κατοικία χαρίζεται σε όσους οφείλουν αρκεί να έχει αξία μέχρι 240.000€». Η αλήθεια είναι ότι τίποτα απολύτως δεν χαρίζεται. Ο οφειλέτης καλείται στην ουσία να πληρώσει σε δόσεις – όπως αυτές θα οριστούν από το δικαστήριο – το σύνολο της τρέχουσας αξίας του ακινήτου. Δηλαδή ο οφειλέτης καλείται να αποπληρώσει ποσό που είναι ίσο με το ποσό που θα ελάμβαναν οι πιστωτές σε περίπτωση υποθετικής εκποίησης του ακινήτου με αναγκαστικό πλειστηριασμό.

 • Τι χάνει η τράπεζα στην περίπτωση αυτή; Απολύτως τίποτα. Απλά δεν ρευστοποιεί αναγκαστικά το ακίνητο και περιμένει με δόσεις να πάρει τα χρήματά της. Αυτός άλλωστε δεν είναι ο ρόλος μιας τράπεζας που χορηγεί δάνεια; Εκτός αν εντέλει μιλάμε για εισπρακτικές εταιρίες…

Μύθος δεύτερος: «Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο προστατεύει τους “στρατηγικούς κακοπληρωτές”».

 • Μπαρμπούτσαλα! Εκτός εάν θεωρούμε «στρατηγικό κακοπληρωτή» όποιον βγάζει σήμερα στην χώρα μας 912€ και κρίνεται από το δικαστήριο «συνεργάσιμος» δανειολήπτης.
 • Συνεργάσιμος και στρατηγικός κακοπληρωτής είναι έννοιες «στρατηγικά»… αντίθετες.
 • Να μην ξεχνάμε μάλιστα ότι για όσους αιτούνται σχετικής προστασίας δεν υπάρχει σήμερα κανένα τραπεζικό απόρρητο.

Υπενθυμίζεται, ότι προστασία της πρώτης κατοικίας μπορεί να πετύχουν (πληρώνοντάς την όπως προαναφέρθηκε) μόνον όσοι μπορεί να υπαχθούν στο Νόμο Κατσέλη (Ν. 3869/2010). Στο προστατευτικό πλέγμα του τελευταίου μπορούν κατ’ αρχήν να υπαχθούν μόνο φυσικά πρόσωπα, όπως άνεργοι, υπάλληλοι, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες (π.χ. γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι), μικρέμποροι, ακόμα και πρώην έμποροι, που διέκοψαν όμως την εμπορία χωρίς κατά το χρόνο διακοπής να έχουν παύσει τις πληρωμές τους.

 • Το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα των ανωτέρω πολιτών δεν πρέπει να υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, ήτοι δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 912,90 ευρώ για έναν ενήλικα, το ποσό των 1.540,20 ευρώ για δύο ενήλικες – ζευγάρι και το επιπλέον ποσό των 375,70 ευρώ ή 353,60 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ή εξαρτώμενο ενήλικα αντίστοιχα (όπως ισχύει σήμερα βάσει της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής)

Την ίδια στιγμή το ακίνητο που ζητείται να διασωθεί δεν πρέπει να έχει αντικειμενική αξία που υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία (3) τέκνα.

Αλήθεια πρώτη: Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι υπαρκτό και σημαντική πτυχή του είναι τα επιχειρηματικά δάνεια και όχι τα στεγαστικά. Εξίσου αληθές είναι ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί διότι δίχως τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να αναπτυχθεί η οικονομία της χώρας.

Αλήθεια δεύτερη: Οι πλειστηριασμοί δεν φαίνεται να γεμίζουν τα «ταμεία των τραπεζών». Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι μόλις το 35% των πλειστηριασμών ολοκληρώνεται με επιτυχία και στο 90% των περιπτώσεων αγοραστής είναι μια τράπεζα. Δηλαδή αντί για λεφτά παίρνει ακίνητο που κάποια στιγμή θα κληθεί να το μεταπουλήσει.

Άραγε σε ποια αγορά εφόσον δεν υπάρχει σημαντική ζήτηση πλην των τουριστικών ακινήτων; Και με τι κόστος διακράτησης (ΕΝΦΙΑ, δαπάνες συντήρησης και φύλαξης); Και εντέλει αυτό είναι «ανακεφαλαιοποίηση»; Έτσι θα βρουν ρευστότητα να χρηματοδοτήσουν την οικονομία;

Αλήθεια τρίτη: Όλα τα «σχέδια» που αίφνης προτείνονται δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη σχέση με μια «ελεύθερη» οικονομία. Συνεπώς δεν προβλέπουν να αναλαμβάνουν το επιχειρηματικό ρίσκο οι υφιστάμενοι ιδιώτες μέτοχοι (κυρίως funds), οδηγούν σε αύξηση του δημόσιου χρέους και δεν θεσπίζουν κίνητρα επίλυσης του προβλήματος από τα ήδη εντεταλμένα τραπεζικά στελέχη. Πράγματι, τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες τραπεζικά στελέχη έχουν επιστρατευτεί στον τομέα των αναδιαρθρώσεων δανείων.

 • Μάλιστα, η πολιτεία θεσμοθέτησε και ποινική ασυλία για τις αποφάσεις που λαμβάνουν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
 • Ποιος, όμως, ελέγχει την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα των ενεργειών τους; Πέτυχαν τους στόχους που είχαν τεθεί και εάν όχι ποιες οι κυρώσεις;
 • Ποιες μορφές κοινωνικής λογοδοσίας, για τα διοικητικά στελέχη, θέσπισε η κυβέρνηση πριν σπεύσει να τους συνδράμει για άλλη μια φορά;
 • Ποιος ελέγχει την πληρότητα, θελκτικότητα και αποτελεσματικότητα των «τραπεζικών προϊόντων αναδιαρθρώσεων»;

Πράγματι, δίχως τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει καμία χώρα. Για αυτό το λόγο πρέπει να το προφυλάξουμε.

 • Και ο καλύτερος τρόπος είναι πριν ξεσπιτώσουμε τη μισή Ελλάδα και βάλουμε όλοι πάλι το χέρι στην τσέπη – στο πλαίσιο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης που ήδη έχει προαναγγελθεί από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης – να ελέγξουμε ποιοι έκαναν σωστά τη δουλειά τους και ποιοι όχι.

Αργύρης Αργυριάδης 
Δικηγόρος, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής
& Διαχειριστής Αφερεγγυότητας​

Continue Reading

ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Πάνου Κατσώνη: Αυτοδιοικητικές εκλογές με… όπλο τον like(ισμό) / (τα likes δεν ισοδυναμούν με ψήφους*)!

Published

on

O Αμερικάνος ποιητής Άλεν Γκίνσμπεργκ είπε κάποτε: “Όποιος ελέγχει τα Μέσα Ενημέρωσης και την εικόνα, ελέγχει τον πολιτισμό”, παραφράζοντας και επικαιροποιώντας θα συμπληρώσω: “…όποιος ελέγχει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ελέγχει την μάζα”!


Για χιλιάδες χρόνια οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις χτίζονταν αποκλειστικά στην άμεση διαπροσωπική επικοινωνία. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτέλεσαν έναν επιταχυντή αυτών και ένα ουσιαστικό εργαλείο ταχείας διάδοσης της πληροφορίας. Το πρόβλημα προκύπτει όταν αυτά μετασχηματίζονται σε όπλο για την άμεση αποτύπωση της αποδοχής του λαϊκισμού. Σήμερα τα social media είναι σε ένα σημαντικό «βήμα» για κόμματα και υποψηφίους, το οποίο επιτρέπει εύκολη και φτηνή προώθηση των θέσεών τους σε ευρύτατο κοινό, άμεση διάδραση με τους πολίτες και φυσικά αντιπαράθεση με αντιπάλους.

Η μάχη των πολιτικών για την κάλπη είναι σε πλήρη εξέλιξη και παράλληλα έχει «φουντώσει» και μία άλλη: εκείνη του… like-ισμού.

Του Πάνου Κατσώνη

Ο σπουδαίος Μάνος Χατζιδάκις είχε αιρετικές ιδέες και πολλοί σύγχρονοι μελετητές του, καθώς και δημοσιογράφοι έχουν αναρωτηθεί για την πραγματική πολιτική ταυτότητά του, είχε πει όμως κάτι το οποίο δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν: «Δύο είναι οι εχθροί της πολιτικής και του πολιτισμού: Ο λαϊκισμός και ο ελιτισμός»! Για να το κάνουμε πιο απλό και συγκεκριμενοποιώντας τον προβληματισμό στο πρώτο του σκέλος, οφείλει κανείς να ξεκαθαρίσει κατ’ αρχάς τη βασική διαφορά ανάμεσα στην αυθεντική λαϊκότητα και στην κατ’ επίφαση έκφρασή της μέσω του λαϊκισμού. Ενώ δηλαδή οτιδήποτε προέρχεται από το λαό, κρίνεται αναγκαίο να του ανήκει και να υπάρχει προς όφελός του, παρατηρούνται έντονες προσπάθειες οικειοποίησής χωρίς ουσιαστική αντιπροσώπευσή του.

Εδώ όμως μπαίνει ένα άλλο ερώτημα με δύο υποερωτήματα. Πως η τεχνολογία επιδρά στην άσκηση της πολιτικής (;) σήμερα και πως ο λαϊκισμός μέσω αυτής είναι ικανός να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις; Η εξασφάλιση κάποιων likes είτε λόγω ενός ιδιότυπου savoir vivre εντός των μέσων δικτύωσης είτε ως ένδειξη καλής διαγωγής απέναντι σε κάθε μορφής εξουσία παρέχει εσφαλμένα συμπεράσματα (σε ένα μεγάλο βαθμό). Αν μάλιστα το εξετάσουμε στην ακραία μορφή του περιλαμβάνει ενδελεχείς ελέγχους των προσώπων που επιδοκιμάζουν τους εξουσιάζοντες ή τους αντιπάλους ακόμη και παρεμβάσεις μέσω προσωπικών μηνυμάτων στις αντίθετες απόψεις. Με άλλα λόγια, οι σύγχρονες δυνατότητες της άσκησης πολιτικής μέσω “facebook” ή “twitter” πιθανόν να προκαλέσουν ψεύτικες εντυπώσεις και ετεροκατευθυνόμενο κλίμα, χωρίς -επαναλαμβάνω- να σημαίνει ότι η σοβαρή και μετριοπαθής χρήση -μέσω επιχειρημάτων και πολιτικών θέσεων- των Μ.Κ.Δ δεν μπορεί να δώσει και σωστές εικόνες και απόψεις. Να θυμάστε πάντοτε! Υπερβολή=λαϊκισμός…


Φίλες και φίλοι υποψήφιοι και υποψήφιες σε κάθε μετερίζι μην προσπαθείτε μέσω “συνθημάτων” και σκόπιμου αποπροσανατολισμού
μέσω άτοπων επικλήσεων στο συναίσθημα, να προβάλλεται την εικόνα σας. Καλό θα ήταν να έχετε επιχειρήματα, θέσεις και προτάσεις!


Από τους σχηματισμούς νέων πολιτικών φορέων έως τις προγραμματικές θέσεις και τις προεκλογικές εκδηλώσεις, τα πάντα γίνονται πρώτα γνωστά από τιτιβίσματα και status και μετά μέσω επίσημων δελτίων Τύπου, που τείνουν να τεθούν σε δεύτερη μοίρα. Οι λογαριασμοί και τα προφίλ λειτουργούν ως ηλεκτρονικά φυλλάδια και αφίσες, ως διαφημιστικό υλικό, ως μέσο άμεσου σχολιασμού των όποιων εξελίξεων. Και όλα αυτά είναι ιδιαιτέρως θετικά.

Σε αυτό το σημείο να τονίσω το εξής: Όταν εκείνος ο οποίος πολιτεύεται πράττει με αρχή και τέλος μόνο την προσωπική του εικόνα, ενώ μάλιστα την ίδια στιγμή λίγο πιο δίπλα από το δικό του “φαίνεσθαι” καλούμαστε ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε πραγματικά προβλήματα απτού περιεχομένου εκεί το πράγμα καταντά ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ! Αντί λοιπόν φίλες και φίλοι υποψήφιοι και υποψήφιες -σε κάθε μετερίζι- να προσπαθείτε μέσω “συνθημάτων” και σκόπιμου αποπροσανατολισμού
μέσω άτοπων επικλήσεων στο συναίσθημα, να προβάλλεται την εικόνα σας, καλό θα ήταν να έχετε επιχειρήματα, θέσεις και προτάσεις! Χρειάζεται λόγος πολιτικός, ο οποίος θα υπερασπίζεται δικαιώματα και διεκδικήσεις, δίχως να χαϊδεύει αυτιά δρώντας αυταρχικά στο όνομα του απλού πολίτη. Χρειάζεται σαφής πολιτική στάση, η οποία θα εξασφαλίζει την κυριαρχία αυτού με απόλυτα διαφανείς συμμετοχικές διαδικασίες…

Το διακύβευμα των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών φαίνεται πως δεν θα αφορά τις κομματικές και παραταξιακές διαφοροποιήσεις, ούτε τη σύγκρουση παλαιού και του νέου με αυστηρά ηλικιακά κριτήρια, αλλά τη σκληρή μάχη μεταξύ των λαϊκιστών – πελατοκρατών και της ανάγκης ύπαρξης μιας συλλογικής προσπάθειας σε μια νέα πολιτική κουλτούρα χωρίς λογικές πολιτικής καθυστέρησης και προσωπολατρίας στα όρια της γελοιότητας. Αυτό δεν ωφελεί πουθενά!  Στο χέρι μας είναι η επιλογή αυτής της αλλαγής!


Καταλήγοντας υπάρχει και μια ακόμη παγίδα. Αυτή είναι οι ψευδαισθήσεις που δημιουργούν τα social media σχετικά με την απήχηση ενός υποψηφίου και των θέσεών του. Τα μέσα αυτά δίνουν σαφώς μία εικόνα των τάσεων που επικρατούν στην κοινή γνώμη. Θα πρέπει, όμως, όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν συμμετέχει σε αυτά ολόκληρη η κοινωνία. Απλά αναρωτηθείτε κάτι απλό όλοι εσείς που πολιτεύεστε: τα likes ισοδυναμούν με ψήφους;

Η απάντηση δυστυχώς θα σας χαλάσει την συνέχεια της ημέρας σας…

Continue Reading

ΑΠΟΨΕΙΣ

Διαρροή στραγγισμάτων στο ΧΥΤΑ της Θήβας / Στο ΧΑΔΟ/ΧΥΤΑ Λαμίας τι γίνεται;

Published

on

Διαβάζουμε αυτές τις μέρες δημοσιεύματα που αφορούν στη διαρροή στραγγισμάτων στον ΧΥΤΑ της Θήβας∙ ένας ΧΥΤΑ πρότυπο, όπως μας τον είχαν παρουσιάσει χρόνια τώρα οι «ειδικοί» του ΦΟΔΣΑ. Και μάλιστα πρόσφατα (2015) έγινε το έργο της επέκτασης και αναβάθμισης του ΧΥΤΑ και των υπαρχόντων εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων και των εγκαταστάσεων συλλογής των στραγγισμάτων και της μεταφοράς τους στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Στραγγισμάτων (ΕΕΣ).


Του Στέφανου Σταμέλλου http://www.e-ecology.gr

Αναμφισβήτητα ο κυριότερος λόγος που γίνεται ένας ΧΥΤΑ είναι για να μην υπάρχουν στραγγίσματα. Διαφορετικά προσομοιάζει με ΧΑΔΑ. Ναι ή όχι; Και αναρωτιόμαστε, αν στο ΧΥΤΑ/πρότυπο της Θήβας γίνονται αυτά, τότε τι γίνεται και πού πάνε τα στραγγίσματα στον ΧΑΔΟ/ΧΥΤΑ της Λαμίας; Τουλάχιστον στον ΧΥΤΑ της Θήβας μπορεί να συγκεντρώνονται και να απομακρύνονται. Στον ΧΑΔΟ/ΧΥΤΑ της Λαμίας πώς αντιμετωπίζεται το θέμα; Ποιος ελέγχει και πώς τα στραγγίσματα;

Ο Οδηγός Εσωτερικού Ελέγχου Λειτουργίας και Ασφάλειας Χώρων Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, ο οποίος εκπονήθηκε για τη διασφάλιση της εύρυθμης  λειτουργίας των εγκαταστάσεων, που θεωρείται μείζονος σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος, στη σελίδα 109 αναφέρει: «Για τον έλεγχο διαρροής των στραγγισμάτων και πιθανής μόλυνσης των υπόγειων νερών απαιτείται επισταμένος έλεγχος σχετικά με την πιθανή ρύπανση ή/και μόλυνση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων από τυχούσα διαρροή» και παρακάτω: «Ο έλεγχος των υπογείων υδάτων διενεργείται μέσω γεωτρήσεων, που χρησιμοποιούνται για μετρήσεις (ποιοτικές και ποσοτικές) των στραγγισμάτων. Τουλάχιστον μια από αυτές αποτελεί σημείο αναφοράς και βρίσκεται ανάντη του χώρου ενώ τουλάχιστον 2 από τις υπόλοιπες βρίσκονται κατάντη του χώρου.»

http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=ZLh4JdLKdVE%3D&tabid=898&language=el-GR

Ο ΦΟΔΣΑ Στερεάς ΑΕ προκήρυξε το έργο «ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΑΤΩΝ) ΑΠΟ ΤΟ Χ.Υ.Τ.Α. ΘΗΒΑΣ ΣΤΟ Κ.Ε.Λ. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ» ποσού 124.000 ευρώ με το ΦΠΑ. Προκύπτει όμως αβίαστα το ερώτημα: λειτούργησε ποτέ η Ε.Ε.Σ.; Μόνο φέτος έβρεξε; Και για ποια «ακραία καιρικά φαινόμενα θεομηνιών» αναφέρονται στη Θήβα;

Γι’ αυτό λέμε, ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν πρέπει να απασχολήσει τη δικαιοσύνη και τον εισαγγελέα; Δεν είναι ένα εξόχως περιβαλλοντικό ζήτημα;;


***Από την Τετάρτη 19/09 το lamianow.gr δημιούργησε την κατηγορία “Απόψεις” προκειμένου να δίνει βήμα στους πολίτες της Λαμίας και όχι μόνο. Οι συντάκτες θα μπορούν να εκφράζουν την προσωπική τους γνώμη σε κόσμια πλαίσια και με δεοντολογικό τρόπο.
Ο κάθε συντάκτης έχει προσωπικά την ευθύνη των γραπτών του και όχι η ιστοσελίδα.

Continue Reading
Advertisement


konstantinos_kolovos

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΛΛΑΔΑ12 λεπτά ago

Τραγικός θάνατος 80χρονης στην Τήνο – Την πλάκωσε το ταβάνι

Η ηλικιωμένη, σύμφωνα με τις πληροφορίες του cyclades24, δεν είχε δώσει σημεία ζωής για μερικές ημέρες και τότε συγχωριανοί και...

ΕΛΛΑΔΑ25 λεπτά ago

ΟΑΕΔ: Ξεκινά αύριο το πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας – Πώς θα κάνετε αίτηση

Οι αιτήσεις ξεκινούν αύριο από τις 11 η ώρα το πρωί και μπορούν όσοι επιθυμούν να ξεκινήσουν μία νέα επιχειρηματική...

ΕΛΛΑΔΑ49 λεπτά ago

Από τις… εκπομπές της Νικολούλη στα κρατητήρια της Σύρου!

Εξιχνιάστηκαν άμεσα -4- διαρρήξεις επιχειρήσεων στη Σύρο – Ο δράστης εντοπίσθηκε και συνελήφθη

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Ανοιξιάτικος ο καιρός πριν από την ψυχρή εισβολή!

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα Τρίτη, ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί στα...

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

ΑΑΔΕ: Με παραβάσεις ένα στα τρία πρατήρια υγρών καυσίμων

Απολογιστικά στοιχεία για το 2018, με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν από την παρακολούθηση των πρατηρίων καυσίμων μέσω του συστήματος...

Φεβρουάριος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Διαβάζονται