Άρθρο Γιάννη Γεωργαντά: "Η αναγκαιότητα προοδευτικής συμμαχίας για τον Δήμο Λαμιέων"
Connect with us

ΑΠΟΨΕΙΣ

Άρθρο Γιάννη Γεωργαντά: “Η αναγκαιότητα προοδευτικής συμμαχίας για τον Δήμο Λαμιέων”

Avatar

Published

on

Παρόλο που η εκλογική αναμέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές απέχει ακόμα χρονικά ήδη βρισκόμαστε σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο. Από τέλος καλοκαιριού και έπειτα η δημόσια συζήτηση τροφοδοτείται συχνά με σχετικό περιεχόμενο. Ωστόσο και αυτή την φορά η εκλογολογία στην πόλη μας δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ανούσια. Μια φλυαρία κενή περιεχομένου που δίχως άλλο προσβάλλει κάθε νοήμονα πολίτη. Είμαστε στη δύση του 2018 και οι όροι της πολιτικής ζύμωσης παραμένουν προσκολλημένοι σε ένα φαύλο παρελθόν. Σε μία πόλη που έχει συσσωρεύσει χιλιάδες προβλήματα απουσιάζει παντελώς ο προγραμματικός διάλογος και κυριαρχούν οι φήμες για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν συνδυασμών, τα κουτσομπολιά για τις υπόγειες στηρίξεις που λαμβάνουν και η ανούσια αυτοπροβολή σε κάθε πολιτιστικό και μη γεγονός.

Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει είναι τι πράττουν οι προοδευτικοί πολίτες αυτού του τόπου. Ποιες πρωτοβουλίες λαμβάνονται ώστε να ξεφύγουμε από αυτό τον πολύπλευρο λήθαργο που επικρατεί στην τοπική πολιτική σκηνή. Και αναφέρομαι συνειδητά στις προοδευτικές δυνάμεις γιατί όσο και αν οι έννοιες θολώσανε στο πέρασμα του χρόνου το δίπολο πρόοδος-συντήρηση είχε και συνεχίζει να έχει καθοριστική και απολύτως ευδιάκριτη παρουσία στις κοινωνικές αλλαγές παγκοσμίως. Γιατί ας μη γελιόμαστε η συντήρηση ανέκαθεν ήθελε τον πολίτη στο περιθώριο, άβουλο χειροκροτητή του κάθε γραφικού κομματάρχη. Η συντήρηση ποτέ δεν έκανε ρηξικέλευθες προτάσεις προς όφελος των πολλών, παρά μόνο διευθετήσεις κορυφής και μικροεξυπηρετήσεις στη βάση.

Ιωάννης Γ. Γεωργαντάς
Φυσικός-Μετεωρολόγος Παν. Αθηνών, MSc Διαχείρισης Αποβλήτων
τ. Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων

Έρμαια λοιπόν της συντήρησης παραμένει εδώ και πολλά χρόνια και η πόλη μας. Πρόσωπα χωρίς όραμα για το μέλλον αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης και ελλείψει δυνατοτήτων μετατρέπονται σε μίζεροι διαχειριστές μίας προοπτικής για την πόλη που να χωρά στους στενούς τους ορίζοντες. Τα ίδια φθαρμένα πρόσωπα εναλλάσσονται δεκαετίες τώρα σε θώκους χωρίς να αφήνουν πουθενά το διακριτό θετικό τους στίγμα. Εσχάτως, την ώρα που ένα σπουδαίο επιστημονικό δυναμικό νέων μένει βωβό στο κοινωνικό περιθώριο, στην πόλη αναλαμβάνουν θέσεις που απαιτούν υψηλό τεχνοκρατικό υπόβαθρο άτομα που στερούνται ακόμα και βασικών εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα γνώσεων.

Έτσι λοιπόν απαιτούνται πρωτοβουλίες προκειμένου να ξεφύγουμε από το πλαίσιο που έχει υφάνει η ντόπια πολιτική συντήρηση και χρόνια τώρα εκφυλίζει την πόλη μας από υπολογίσιμο αστικό κέντρο σε οπισθοδρομική επαρχία του παρελθόντος. Υπάρχει αναγκαιότητα να εκφραστούν οι δυνάμεις που πιστεύουν ειλικρινά στην πρόοδο και έχουν τις δυνατότητες να εργαστούν στην κατεύθυνση αυτή. Χωρίς ατέρμονες συζητήσεις δευτερευόντων ζητημάτων που αποτελούν τροχοπέδη στη θετική εξέλιξη του εγχειρήματος, αλλά με άμεση και στοχευμένη ανάληψη πρωτοβουλιών.

Η δική μου πρόταση, ο δικός μου οδικός χάρτης για τις εξελίξεις αποτελείται επιγραμματικά από 3 σημεία:

  • Διοργάνωση τις επόμενες εβδομάδες συνδιάσκεψης προσώπων και συλλογικοτήτων που έχουν κοινό τόπο στη θεώρηση της υφιστάμενης κατάστασης. Μιας συνδιάσκεψης ανοικτής σε κάθε πολίτη όπου θα ζυμωθούν ιδέες και προτάσεις, καθώς και θα ληφθούν αποφάσεις με γνήσια δημοκρατικό τρόπο.
  • Ορισμός από το σώμα της συνδιάσκεψης ολιγομελούς προσωρινού συντονιστικού οργάνου που θα αναλάβει την ευθύνη της σύνταξης αρχικού προγραμματικού πλαισίου και θα διεκπεραιώσει τη διαδικασία συγκρότησης πολυσυλλεκτικής προοδευτικής δημοτικής παράταξης.
  • Τελικό σημείο θεωρώ πως θα μπορούσε να είναι η διοργάνωση ανοικτών προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη επικεφαλής-υποψήφιου Δημάρχου της νεοσύστατης δημοτικής παράταξης. Μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, σύμφωνη με την ανοικτή θεώρηση της κοινωνίας, που θα δημιουργήσει ένα καινοτόμο πολιτικό γεγονός για την πόλη μας και θα αποτελέσει καταλύτη των εξελίξεων.

Καταθέτω δημόσια την πρόταση μου αυτή με την ελπίδα πως θα τύχει περαιτέρω δυναμικής επεξεργασίας από όλους τους ενδιαφερόμενους και θα τελεσφορήσει η σύσταση ενός νέου πολυσυλλεκτικού προοδευτικού πόλου για την πόλη μας. Μίας παράταξης που θα υπερβεί μικροκομματικά συμφέροντα, θα αφήσει στο περιθώριο μη θεμιτές φιλοδοξίες και θα λειτουργήσει βλέποντας με διαυγή ματιά τη μεγάλη εικόνα.

Η Λαμία χρειάζεται επανεκκίνηση και σε αυτήν πρέπει να είμαστε όλοι συμμέτοχοι!

Advertisement
2 Σχόλια

2
Αφήστε ένα σχόλιο

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
jokerΜάρκος Καραγιαννης Recent comment authors
  Εγγραφείτε  
newest oldest most voted
Notify of
joker
joker

ενδιαφερουσα προσεγγιση

Μάρκος Καραγιαννης
Μάρκος Καραγιαννης

Είναι γεγονος,ότι η πόλη εδώ και χρονια βρίσκεται σε μια κατάσταση χειμερίας ναρκης,.Οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τις τύχες της είναι κατώτεροι των περιστασεων και αποδεδειγμένα δεν διαθέτουν τις γνώσεις ούτε την δύναμη ,να αντιστρέψουν την καθοδική πορεία που ακολουθεί.Η Λαμια χρειάζεται ένα δυνατό ηλεκτροσοκ, σε επίπεδο Δήμου,παραμερίζοντας τα φθαρμένα υλικά και τους απλούς διεκπεραιωτες,ανθρώπους με ηγετική στόφα,ειλικρινή αγάπη για τον τόπο,αλλά κυρίως ανθρώπους με παιδεία και όραμα..Έξω τα κόμματα και οι κατ’αυτοδιοικητικοί σωτήρες.

Advertisementkonstantinos_kolovos

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΛΛΑΔΑ1 λεπτό ago

Ψήφος αποδήμων: «Σκόνταψαν» σε τεχνικό ζήτημα για το όριο ετών απουσίας από την Ελλάδα -Τι έγινε στη διακομματική

Ενα τεχνικό ζήτημα προέκυψε στη δεύτερη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για τη ψήφο των αποδήμων, σχετικά με το χρονικό περιθώριο...

ΑΠΟΨΕΙΣ6 λεπτά ago

Του Δημήτρη Κακαβά / Ένας Τζόκερ (γελωτοποιός) ξεβράκωσε τους Σαλτιμπάγκους

Πολύ κουβέντα γίνεται από προχθές για το παρασκήνιο της πρεμιέρας της ταινίας «Τζόκερ», στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες. Πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα εφημερίδων,...

ΡΟΗ16 λεπτά ago

Κομοτηνή: Έκτακτη έρευνα στις φυλακές – Βρέθηκαν κινητά και συσκευασίες κάνναβης

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εξωτερικού φρουροί και αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε. και της...

ΕΛΛΑΔΑ31 λεπτά ago

Προαστιακός: Στους Αγίους Αναργύρους θα τερματίζουν τα δρομολόγια από Χαλκίδα

Από 1η Νοεμβρίου 2019. Στον σταθμό των Αγίων Αναργύρων θα τερματίζουν και θα εκκινούν, από 1η Νοεμβρίου 2019 και μέχρι...

Οικονομία45 λεπτά ago

Νέα δήλωση των αδερφών Αγγελόπουλων για τη Χαλυβουργική: «Δεχόμαστε πόλεμο λάσπης»

Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι στα χέρια του πατέρα τους βρίσκεται το 90% των ανώνυμων μετοχών της...

Οκτώβριος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Σεπ    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Facebook

Διαβάζονται