Ακρίβεια – Έρευνα της ΓΣΕΕ: 7 στους 10 έχουν κόψει αρκετά είδη διατροφής

Lamianow.gr
Lamianow.gr Add a Comment
2 Min Read
suoer

Πάνω από 19% της αγοραστικής δύναμης των αμειβόμενων με τον κατώτατο μισθό  χάθηκε τον Ιούλιο εξαιτίας της ακρίβειας και του πληθωρισμού ενώ ακόμα περισσότερο στο 29.2% ανέρχεται η απώλεια της αγοραστικής δύναμης για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.

Παράλληλα το 71% των ερωτηθέντων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα δήλωσε ότι έχει περικόψει την αγορά βασικών ειδών διατροφής λόγω της εκτόξευσης των τιμών. Επίσης σύμφωνα με έρευνα των ευρωπαϊκών συνδικάτων για να καλύψει ο Έλληνας εργαζόμενος το αυξημένο κόστος εργασίας πρέπει να δουλέψει 54 ημέρες.

Αυτά είναι τα θέματα αιχμής που ανέδειξε το προεδρείο της ΓΣΕΕ σε συνέντευξη τύπου εν όψει της ΔΕΘ, εξαγγέλλοντας 24ωρη απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Υπενθυμίζουμε ότι το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα η ΓΣΕΕ και το ΕΚΘ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας.

Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα από τα μεγέθη της οικονομίας , ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης τόνισε ότι η κατανάλωση παραμένει ανθεκτική παρά την ακρίβεια, κάτι όμως που δε θα μπορέσει να συνεχιστεί καθώς για να είναι βιώσιμη η αύξηση της κατανάλωσης πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί και η απασχόληση.

Αντίθετα δε μπορεί να καταστεί βιώσιμη αν στηρίζεται στα επιδόματα.

Ο κ. Αργείτης ανέφερε επίσης την πρόταση της ΓΣΕΕ για μείωση του ΦΠΑ στα ήδη διατροφής κυρίως για τις ευάλωτες ομάδες με δεδομένο ότι τα έσοδα ΦΠΑ από τα πετρελαιοειδή και τα είδη διατροφής αυξήθηκαν κατά 2.8 δις ευρώ.

Οι εκπρόσωποι του ινστιτούτου επεσήμαναν ότι ναι μεν μειώθηκε η ανεργία αλλά η απασχόληση υστερεί εμφανίζοντας ποσοστό κάτω από το 60%, δηλαδή δέκα ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.

krisi-akriveia-market
Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.