Τσουρέκι πασχαλινό παραδοσιακό

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
3 Min Read

Υλικά:

-Advertisement-

για το προζύμι

1/3 φλ. χλιαρό νερό
1/2κ.γλ. ζάχαρη
28 γρ. μαγιά νωπή

για τη ζύμη

7-8 φλ. αλεύρι
7 κ.σ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
1½ φλ. ζάχαρη
5 αβγά και 1 κρόκος επιπλέον για το άλειμμα
λίγο μαχλέπι κοπανισμένο ή μαστίχα ή και τα δύο
1/2φλ. γάλα και λίγο επιπλέον για το άλειμμα
λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

- Advertisement -

Ετοιμάζουμε το προζύμι:

Διαλύουμε τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε τη μαγιά κομματιασμένη και την αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά.

Ζεσταίνουμε ένα πυρίμαχο μπολ, ρίχνουμε μέσα το μείγμα της μαγιάς και περίπου 2 φλ. από το αλεύρι μας.

Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επίπεδη επιφάνεια.

Ζυμώνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική.

Αλείφουμε τα χέρια μας με λάδι και ζυμώνουμε για λίγο ακόμη.

Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 1-2 ώρες.

-Advertisement-
=Advertisement=

Λιώνουμε το βούτυρο σε μπεν μαρί αφαιρώντας τον αφρό.

Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι δημιουργώντας ένα μικρό λοφάκι.

Κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε εκεί το λιωμένο βούτυρο.

Το αναμειγνύουμε σπρώχνοντας το αλεύρι προς το βούτυρο μέχρι τα δύο υλικά να ομογενοποιηθούν.
Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε το μαχλέπι ή τη μαστίχα.

Ρίχνουμε στο μείγμα των αβγών πρώτα τη φουσκωμένη ζύμη και μετά το μείγμα με το υπόλοιπο αλεύρι και το βούτυρο.

Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο το γάλα μέχρι να αποκτήσουμε μια εύπλαστη ζύμη.(Ζυμώνουμε 20-25 λεπτά περίπου).

Κάνουμε τη ζύμη μία μπάλα και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (σκεπασμένη με κουβέρτα) μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Πλάθουμε δυο πλεξούδες. Τις τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα ή αντικολλητικό χαρτί και τις αφήνουμε να φουσκώσουν 1½ -2 ώρες, σκεπασμένες με την κουβέρτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.

Αλείφουμε τα τσουρέκια με γάλα και κρόκο αβγού (χτυπημένα μαζί με μια κουταλιά της σούπας νερό) και ψήνουμε 15 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνουμε για 20-30 λεπτά ακόμη, μέχρι τα τσουρέκια να πάρουν ωραίο χρώμα.

 

Πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *